Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν τους επόμενους 3 μήνες, όπως δηλώνει το μέλος της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θανάσης Μητρόπουλος

Την κατάργηση του ασύλου  στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ αποφάσισε η κυβέρνηση για να σταματήσει η ανομία.  Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ, νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Θανάσης Μητρόπουλος  σε δηλώσεις του παρουσιάστηκε  επιφυλακτικός με αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε αρχικά «Πρόκειται για ένα νόμο της κ. Διαμαντοπούλου το 2011 με το οποίο έχει καταργηθεί ένα μεγάλο μέρος του ασύλου χωρίς βέβαια να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το άσυλο σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα και τις έκνομες πράξεις που γίνονται μέσα στα ΑΕΙ

Βέβαια αυτά αφορούν κυρίως τα ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα ότι αυτό δεν μας βρίσκει αντίθετους στο βαθμό που οι διαδικασίες περιορισμού παραβατικών πράξεων είναι σωστό.

Δεν νομίζω κάποιος να είναι αντίθετος. Δεν νομίζω να μιλάμε για διακίνηση ιδεών! Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι θα μπορεί η Αστυνομία να εισέρχεται σε έναν χώρο χωρίς να χρειάζεται να ειδοποιήσει κανένα.

Εμείς στο πρώην ΤΕΙ είχαμε εστίες και είχαμε διάφορα θορυβώδη περιστατικά. Τώρα λογικά θα μπορεί κάποιος να καλεί την αστυνομία για  να επιβάλλει την τάξη. Στην χώρα μας είμαστε και λίγο δικομανείς. Με το παραμικρό καλούμε την αστυνομία και ζητάμε δίκες. Για κάτι χοντρό χρειάζεται μια πιο ουσιαστική  δράση αρκεί να μην φτάσουμε βέβαια στις υπερβολές».

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ

Με το νέο πλαίσιο δράσης θα μπορεί να έρθει η αστυνομία η οποία και θα έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει χωρίς να υπάρχου πλέον δικαιολογίες περί ασύλου όπως μας εξήγησε ο ίδιος.

«Ένα θέμα που πρέπει να δούμε είναι ότι εδώ στην Καβάλα έχουμε δυνατότητες να επέμβουν οι εκπαιδευμένοι ειδικοί; Αν κάτι συμβεί θα μπορεί να επέμβει αυτός που χρειάζεται; Δεν μπορεί να έχουμε μια άπειρη αστυνομία.

Από τη δική μου πλευρά με τόσα χρόνια εμπειρίας ξέρω ότι η προβοκάτσια μπορεί να μας απασχολήσει. Ας γίνει μια αρχή, ας δούμε πως θα εφαρμοσθεί το όλο σχέδιο. Παλιά είχαν προσληφθεί και φύλακες αν θυμάστε ενώ στο ΤΕΙ Καβάλας είχαμε κάποτε 3 σεκιούριτι που έφυγαν στην πορεία και ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Ίσως να χρειασθούμε μια νέα μορφή επεμβάσεων. Δεν θα ήθελα να φανεί ότι οι πανεπιστημιακοί ήταν κατά ή υπέρ του ασύλου. Επομένως δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί παρά μας απασχολεί και θέλουμε να δει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εμφανισθούν βεντέτες.

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο ο ίδιος σημείωσε  ότι «Η 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα δεν περιελήφθη στο μηχανογραφικό του 2019. Άρα και η κυβέρνηση να μην άλλαζε δεν θα είχαμε νέα σχολή. Ίσως να λειτουργούσε του χρόνου μια και ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είχε κάνει επιτροπή που θα εξέταζε  το όλο θέμα

Άρα έχουμε κάτι το τελείως διαφορετικό εδώ στην Καβάλα. Απλά έχουμε ένα ζήτημα όπως με το τμήμα με το Γεωλογίας και είναι ίδια περίπτωση με τη Νομική Σχολή της Πάτρας. Ανακοινώθηκε αλλά δεν περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό του 2019.

Για τα υπόλοιπα που είναι μέσα στο μηχανογραφικό πρέπει να λειτουργήσουν. Υπάρχουν τμήματα βέβαια χωρίς καθηγητές και δεν ξέρω αν έχουν και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών. Αυτό δεν μας αφορά αλλά σαφώς πρέπει να γίνει μια έρευνα για να αποφασισθεί τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Υπάρχει ένα ζήτημα εξάλλου μια και θα μπορούσε να γίνει η αναβίωση του άρθρου 19 και να προχωρήσουμε με τις περσινές καταστάσεις ώστε να λειτουργήσουν και τα τμήματα των ΤΕΙ που αδειάζουν.

Αυτή την στιγμή εμείς έχουμε στο ΤΕΙ μας εκτός από τα νέα τμήματα και παλιά και έτσι τρέχουμε και τα παλαιά τμήματα. Αυτά έτρεχαν με το ισχύον καθεστώς με προσωπικό μόνιμο και λίγους εκτάκτους. Υπάρχουν όμως άλλα τμήματα με πολλά προβλήματα, χωρίς καθόλου καθηγητές. Αυτά πως θα τρέξουν;

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν τους επόμενους 3 μήνες. Μπορούν όλα να αντιμετωπισθούν με μικρές νομοθετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων δεν θα ξαναβάλει φοιτητές αλλά αυτοί που ήδη σπουδάζουν πρέπει να τελειώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει αρκεί να ενημερωθεί η υπουργός Παιδείας. Από εκεί και μετά σε δεύτερο χρόνο ας δούμε άλλα ζητήματα όπως για το Διεθνές Πανεπιστήμιο εμείς προτείναμε να λειτουργεί ως ίδρυμα με μια ομοσπονδιακή δομή και να γίνει το πρώτο πειραματικό δημόσιο ΑΕΙ που θα έπαιρνε δίδακτρα αλλά μόνο για αυτούς που έρχονται να σπουδάσουν ως ώριμοι φοιτητές στο Πανεπιστημιακό Κέντρο. Δηλαδή άτομα που τελείωσαν το Λύκειο και μετά από 2-3 χρόνια αποφασίζουν να σπουδάσουν.  Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να τρέξει».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Πρόσθεσε δε πως  «Εμείς θα θέλαμε να αναπτύξουμε στην Καβάλα ένα πρόγραμμα μαθηματικών και φιλοσοφίας που ταιριάζει πολύ στην χώρα μας. Ένα πρόγραμμα που τρέχει αυτή την στιγμή και θα μπορούσαμε και εμείς να το στηρίξουμε αλλά να έχει και δίδακτρα σε εντός και εκτός Ελλάδος εν δυνάμει φοιτητές. Ένα πρόγραμμα με χρήματα επιχειρείται να τρέξει στην Αθήνα».

Αναφορικά τέλος με το κτήριο των παλιών δικαστηρίων τόνισε ότι  «Εμείς στείλαμε πλήρη φάκελο με σχέδια και προσφορές  στο ΤΑΙΠΕΔ. Απάντηση δεν νομίζω να πάρουμε τώρα αλλά αναμένουμε αλλαγές και απαντήσεις λογικά μετά θα πάρουμε. Υπάρχει μια ρευστότητα, εμείς επιμένουμε και νομίζω ότι θα το πάρουμε τελικά το κτήριο αυτό!

Έδωσαν κάποτε το μικρό Πολυτεχνείο για να γίνει πολυκατάστημα ετοίμων ενδυμάτων. Αυτό το ιστορικό κτήριο μπορεί να γίνει ένα τέτοιο πολυκατάστημα; Καλύτερη λύση είναι να υπάρχει εκεί η Πρυτανεία». Ο κ. Μητρόπουλος ολοκλήρωσε   ευχόμενος κάθε καλή εξέλιξη απλά σημείωσε ότι αυτή η ακαδημαϊκή περίοδος θα περάσει χωρίς να έχουμε εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *