Τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με την παρουσία των εργαζομένων στη ΒΦΛ και των δικηγόρων της εταιρείας

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με την παρουσία των εργαζομένων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και των δικηγόρων της εταιρείας για να βρεθεί λύση στην υπογραφή νέων συμβάσεων. Σύμφωνα με την βουλευτή κ. Τάνια Ελευθεριάδου θα ακολουθήσουν άλλες δύο τριμερείς συναντήσεις.

Η ίδια είπε ότι «έγινε μια συνάντηση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας μετά από επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δυστυχώς δεν ήρθαν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, δηλαδή τα στελέχη του εργοστασίου με τα οποία συζητάμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να στείλει μόνο τους δύο δικηγόρους τους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στη συμφωνία του 2018 και είχαμε συντάξει μαζί με τα συμφωνητικά του 2018. Σε κάθε περίπτωση έγινε μια πρώτη συζήτηση. Το υπουργείο έδειξε να θέλει να κλείσει η υπόθεση. Η κα Στρατενάκη είναι και δικηγόρος κι επομένως αντιλήφθηκε απόλυτα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων κι ότι το θέμα δεν είναι νομικό. Το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και το συμφωνητικό. Το θέμα είναι πολιτικό, να πιεστεί η εργοδοσία να αποδεχθεί τις υπογραφές που η ίδια έβαλε το 2018 και η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε στα Λιπάσματα να συνυπογράψει τα συμφωνητικά του 2018. Δυστυχώς από την εργοδοσία δεν είχαμε κάποια απάντηση. Κλείστηκαν δύο ακόμη ραντεβού, ένα στις 3 Φεβρουαρίου που η κα Στρατενάκη ζήτησε να παραβρεθούμε μόνο οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών για αν γίνει μια συζήτηση και 10 Φεβρουαρίου θα γίνει η δεύτερη τριμερής συνάντηση και με εκπροσώπους των εργαζομένων κι ελπίζουμε αυτήν τη φορά να έρθουν και στελέχη της εργοδοσίας».

ΑΠΟΝΤΕΣ

Πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο είναι ότι, δυστυχώς, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα και οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν παραστάθηκαν στην τριμερή συνάντηση. Νομίζω ότι βγαίνουν εκτεθειμένοι, ειδικά ο κ. Λαζαρίδης καθώς το υπουργείο φαίνεται να κρατάει τελείως αντίθετη στάση από τη δική του και να θέλει να δοθεί λύση στην υπόθεση αποδεχόμενο την ισχύ των συμφωνητικών και το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να επιστρέψουν στην εργασία τους. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, η εργοδοσία θα συνυπογράψει για ακόμη μία φορά μέσω της νέας εταιρείας τα συμφωνητικά του 2018 και οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στη δουλειά τους. Αυτό ελπίζω να γίνει, αυτό πρέπει να γίνει κα θα το δούμε εκ του αποτελέσματος το επόμενο χρονικό διάστημα»

ΚΛΙΜΑ

Στη συνέχεια είπε ότι «το κλίμα ήταν καλό. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς τα νομικά ζητήματα είναι λυμένα. Ήταν επίσης καλό ενδεχομένως γιατί δεν ήρθε η εργοδοσία να αντιπαρατεθεί. Δεν μπορεί ένα υπουργείο Εργασίας να πει ότι δεν πρέπει να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις, ότι δεν πρέπει να ισχύσουν τα συμφωνητικά που συνυπέγραψαν και οι δύο πλευρές. Εμείς είμαστε αμετακίνητοι κι επιμένουμε σ’ αυτά που είπαμε από την πρώτη στιγμή, από τις 31/12 που εκδιώχθηκαν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους. Υπάρχουν συμφωνητικά κι αυτά πρέπει να τηρηθούν. Νομίζω ότι από αυτήν τη διαδικασία οι μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι δεν ήρθαν στη συνάντηση στο Δήμο Καβάλας, όσοι υποστήριξαν την εργοδοσία έμμεσα ή άμεσα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση κι αν δεν βρεθεί θα τα ξαναδούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *