Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας παρουσιάστηκε στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Η πρώτη Θεματική Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30/10) στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στην Καβάλα, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 78.000 ευρώ.

Το ΣΒΑΚ δεν είναι απλά μία κυκλοφοριακή μελέτη, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο…

Η σύμβαση για την υλοποίηση της πράξης υπεγράφη τον Αύγουστο του 2019 μεταξύ του Δήμου Καβάλας και της LEVER-Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, με διάρκεια 18 μήνες, ενώ ο ανάδοχος προέκυψε έπειτα από Διακήρυξη Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού. Το ΣΒΑΚ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών σε μία περιοχή και εκπονείται με τη συνεργασία του Δήμου, εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Το ΣΒΑΚ δεν είναι απλά μία κυκλοφοριακή μελέτη. Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου, ώστε να διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες κυκλοφορίας, προσβασιμότητας και οδικής ασφάλειας στην περιοχή μας, σεβόμενοι το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Αυτό το Σχέδιο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του Δήμου για την αναζήτηση πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων

Στην πρώτη Θεματική Διαβούλευση του ΣΒΑΚ, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας, Μάκης Κρεμύδας, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Κώστας Πανταζής, του Αστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Χαλεπιάδης, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας και του Λιμενικού Σώματος.

Η εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα βοηθήσει να καταγραφούν τα προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις και να αποφασιστεί συλλογικά πώς θα επιλυθούν με τον πιο αποτελεσματικό, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Αυτό το Σχέδιο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του Δήμου για την αναζήτηση πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων. Το ΣΒΑΚ διαφέρει από τους παραδοσιακούς τρόπους σχεδιασμού, καθώς η φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας εστιάζει στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

Τι θα επιτύχει ο δήμος Καβάλας μέσω του ΣΒΑΚ

➢ Να αντιμετωπίσει χρόνια συγκοινωνιακά προβλήματα, με προτεραιότητα την αύξηση της οδικής ασφάλειας

➢ Να βελτιώσει την προσβασιμότητα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα μειωμένης κινητικότητας)

➢ Να συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

➢ Να αξιοποιήσει καλύτερα τους δημόσιους οικονομικούς πόρους

➢ Να βελτιώσει την εικόνα της περιοχής μας, καθώς η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει το σύνολο του Δήμου Καβάλας, αλλά ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πόλη της Καβάλας, στις Κρηνίδες, στην Νέα Καρβάλη και στο Παληό. Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης θα δοθεί στη σύνδεση της πόλης τόσο με τους οικιστικούς όσο και με τους τουριστικούς πόλους του Δήμου (πχ. με Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων).

Στόχος να υιοθετηθούν οι αρχές της βιωσιμότητας, δηλαδή κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Μέσω του ΣΒΑΚ θα σχεδιαστεί ένα κείμενο στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας, με στόχο να υιοθετηθούν οι αρχές της βιωσιμότητας, δηλαδή κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον. Το Σχέδιο αυτό θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα έργου του Δήμου, την οποία θα υποστηρίξει η εταιρεία, αλλά και με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και των πολιτών, σύμφωνα με τον νόμο 4599 του 2019, όπου στο άρθρο 22 προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα συστήματα μεταφορών, που σχετίζονται με τις δημόσιες διοικητικές αρχές, όπου επίσης μπορούν να μετέχουν σύλλογοι γονέων, πολυτέκνων κλπ. Το δίκτυο αυτό των φορέων θα συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, θα υπάρξουν τέσσερις φάσεις συμμετοχής, με την πρώτη να είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30/10) στις Δημοτική Καπναποθήκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *