Το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης

Το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την στιγμή κυρίως φιλοξενούνται οικογένειες ενώ ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 750.

Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε ότι «την Πέμπτη πήγα στην προσωρινή δομή φύλαξης προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, προκειμένου να έχω μία ενημέρωση από τους ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Προσφύγων. Αφενός για τον ακριβή αριθμό που φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στη συγκεκριμένη δομή, αφετέρου για τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτό που θέλω να πω ξεκάθαρα είναι ότι περίπου το 95% των προσφύγων και μεταναστών που διαβιώνουν αυτήν τη στιγμή στη δομή είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε λίγους άντρες μόνους και έχουμε επίσης περίπου 30 ασυνόδευτα ανήλικα η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Πακιστάν. Επίσης, όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα ζουν στη δομή, έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως έχουν τα χαρτιά του ασύλου που έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο γραφείο που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό που θέλω, επίσης, να τονίσω είναι ότι ο ακριβής αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών δεν τον γνωρίζουμε, διότι αυτός ο αριθμός σε καθημερινή βάση αλλά και σε εβδομαδιαία βάση μεταβάλλεται. Μπορεί σήμερα το πρωί να φύγουν 30 πρόσφυγες σε πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και μετά από λίγες μέρες να έρθουν καινούργιοι. Ο απώτερος στόχος αυτών των ανθρώπων είναι ότι θέλουν να φύγουν από την Καβάλα και τη χώρα μας. Θέλουν να πάνε κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Τέλος, να πω ότι ήδη η Πολιτεία οργανώνεται όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης αλλά εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων, μεταφέροντάς τους σε σχολεία αλλά και παρέχοντας τις απογευματινές ώρες τις βασικές υποδομές για εκπαίδευση και ψυχαγωγία».

ΚΛΙΜΑ

Για το κλίμα που συνάντησε εκεί, είπε ότι «είναι θετικό. Από ‘κει και πέρα, όμως, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι, κατά την άποψή μου, αυτή η δομή δεν θυμίζει προσωρινό χαρακτήρα. Επομένως, για τα επόμενα χρόνια, όσο υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα με τους πολέμους και τις εμπόλεμες ζώνες θα έχουμε αυτές τις ροές. Περίπου το 35% είναι Σύριοι και Ιρακινοί ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από το Αφγανιστάν, περίπου 550. Έχουν γίνει σημαντικά έργα μέσα στη συγκριμένη δομή του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου και επομένως νομίζω ότι δεν είναι εύκολο η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων κάπου αλλού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *