Το νέο σύστημα ελάχιστης εισαγωγής θα προκαλέσει απώλειες φοιτητών και στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας

 

 

 

Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως δήλωσε πως τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ την πρότεινα τα ίδια τα τμήματα. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα του ΔΙΠΑΕ και Πανεπιστημιούπολης Καβάλας δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο ο συντελεστής αλλά το νέο σύστημα ελάχιστης εισαγωγής που θα προκαλέσει μείωση νεοεισαχθέντων φοιτητών και στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας….

Όπως ανέφερε αρχικά “Καταρχάς θα πρέπει να πούμε σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής ότι δεν μπορεί να περάσει κανείς χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θέσπισε η κυβέρνηση.

Αυτή μας είπε ότι από το κάθε επιστημονικό πεδίο δεν μπορεί κανείς να περάσει που έχει γράψει λιγότερο από 0.8 στο μέσο όρο. Αυτό όμως το θέσπισε η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα να βάλουμε έναν επιπλέον συντελεστή μεταξύ του 0.8 και του 1.2. Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό έγινε από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αλλά αυτό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων.

Αυτό θα παίξει έναν άλλο ρόλο σε ό,τι αφορά θέματα όπως για παράδειγμα φοιτητές που θέλουν να περάσουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα χωρίς όμως να έχουν φτάσει στην συγκεκριμένη βάση.

Για να περάσει κάποιος στην Ιατρική για παράδειγμα πρέπει να φτάσει τα 8000 μόρια. Αν όμως το πεδίο είναι 12000 μόρια μια και η βάση αυτή στο πεδίο δεν περιλαμβάνει μόνο την Ιατρική, περιλαμβάνει και τη Δασοπονία, και την Βιολογία και άλλες σχολές. Άρα με 12 ΧΙΛΙΆΔΕς  και τον αντίστοιχο απαραίτητο πολλαπλασιασμό πάμε στις 14 χιλιάδες.

Άρα το παιδί είτε γράψει 14- είτε 15 χιλιάδες δεν περνάει στην ιατρική αν δεν πιάσει τις 18 χιλιάδες Επομένως δεν παίζει κανένα ρόλο ο συντελεστής αυτός για τις υψηλόβαθμες σχολές. Αυτό παίζει ρόλο για τις σχολές που είναι στα ίσα, δηλαδή κάποιος που έγραψε 13 χιλιάδες και ίσως θα μπορούσε να περάσει σε ένα τμήμα. Εκεί υπάρχει ένα θέμα. Άρα οι συντελεστές τέθηκαν από τα τμήματα. Και όπου δεν μπήκαν από τα τμήματα συντελεστές μπήκε από την κυβέρνηση το 0.8. Και οι συντελεστές είναι τέτοιοι που δεν καθορίζουν τα πάντα. Δηλαδή αν ο συντελεστής είναι 10 δεν μπορεί να περάσει κάποιος που θα γράψει κάτω από 8. Από εκεί και μετά όμως εγώ ξέρω ότι μπορούμε να δούμε κάποιες περιπτώσεις που ξενίζουν αλλά δεν οφείλονται στις σχολές και στα τμήματα”.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ο ίδιος έδωσε ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.  “Αν ένα παιδί έγραψε για παράδειγμα και επιθυμεί είσοδο σε μια σχολή και έχει 11500 μόρια και αν ο συντελεστής είναι 1,2 τότε εκεί δεν θα μπορέσει να μπει. Κυρίως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά τμήματα επειδή είναι φορτωμένα επιλέγουν να έχουν έναν μεγαλύτερο συντελεστή για να μειώσουν τους εισακτέους στο δικό τους τμήμα. Αλλά αυτό δεν θα αφορά εισακτέους που έχουν γράψει πάνω από τη βάση. Άρα όλα οφείλονται στην ελάχιστη βάση εισαγωγής. Και αυτό ήταν σφάλμα της αντιπολίτευσης που θέλησε να προβάλει παράπονα παιδιών που έγραψαν καλά αλλά δεν μπορούν να περάσουν στην σχολή της προτίμησής τους. Όλα είναι βάσει των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση