Το κτίριο της πρώην Μεγάλης Λέσχης Καβάλας σαν χθες το 1910 άνοιξε τις πύλες του

Ένα από τα λαμπρότερα αρχιτεκτονικά διατηρητέα κτίσματα στο κέντρο της Καβάλας, με ζωή πάνω από έναν αιώνα, που έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της πόλης, το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, ιδιοκτησίας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυρίων Καβάλας (Φ.Α.Κ.Κ), του αρχαιότερου σωματείου της Καβάλας, σαν χθες  την 22α Μαΐου 1910 άνοιγε τις πύλες τους για την κοινωνία της Καβάλας . Το λαμπρό οικοδόμημα έκανε μόλις ένα χρόνο για να κατασκευαστεί . Οι Έλληνες της Καβάλας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, έδειχναν την δυναμική τους παρουσία. Την ημέρα αυτή, 22 Μαΐου 1910, ξεκινά και ένας ετήσιος θεσμός που διατηρήθηκε για πολλές δεκαετίες ο ετήσιος ευεργετικός χορός , ήταν το κοσμικότερο γεγονός της Καβάλας, με την ανάλογη αίγλη , και ήταν παρών ο καλύτερος και οικονομικά επιφανέστερος κόσμος της πόλης.

Στο κτίριο αυτό φιλοξενήθηκαν διαχρονικά μεγάλες εμβληματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στα εκατό και πλέον χρονιά ζωής του είχε πολλές χρήσεις, από τράπεζες , Λέσχη αξιωματικών , Δημοτική Βιβλιοθήκη μέχρι χώρος καταστημάτων, τυπογραφεία και γραφεία εφημερίδας.

MEΓΑΛΠΡΕΠΕΣ ΚΤΙΡΙΟ

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης αποκαλύπτει όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Το καθόλα εντυπωσιακό κτίριο συμπληρώνει τη σειρά των πανέμορφων διατηρητέων κτισμάτων κατά μήκος της λιθόστρωτης οδού Κύπρου (μαζί με την καθολική εκκλησία, το δημαρχιακό μέγαρο, το αρχοντικό Wix, το παλιό παρθεναγωγείο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων) φανερώνοντας τον πλούτο και την ακμή της άλλοτε κραταιάς καπνούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της πρώην Μεγάλης Λέσχης θα γίνουν τον Ιούνιο, εκτός απροόπτου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *