«Το καθαρό νερό και τα εμβόλια είναι τα όπλα μας στον τομέα της προληπτικής ιατρικής» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών  Κροκίδης

Κατέπεσε το αντιεμβιολιαστικό κίνημα και τώρα πλέον οι γονείς κυριολεκτικά τρέχουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς.  Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης έδωσε εξηγήσεις σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Όπως τόνισε αρχικά «Αυτό το επονομαζόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα – μια και δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο για αυτό, αφού δεν πρόκειται για ένα κίνημα με τα χαρακτηριστικά του κινήματος – είναι ότι πρόκειται για σκεπτόμενους ανθρώπους, ανθρώπους που ψάχνονται για τα παιδιά τους, την υγεία τους, προσφεύγουν στις διάφορες ιστοσελίδες και για αυτό υπάρχει το κίνημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Λόγω αυτής της επιδημίας της ιλαράς των τελευταίων χρόνων που ενέσκυψε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ισπανία έως την Ουκρανία, υπάρχει ένας έντονος σκεπτικισμός και από αυτούς που διαμαρτύρονταν και εναντιώνονταν σε  αυτό τον εμβολιασμό.

Και πολλοί από αυτούς προσπάθησαν διάφορες διορθωτικές κινήσεις, βλέπε επίσκεψη στον παιδίατρο, προκειμένου να επανορθώσουν αυτό που είχαν πάρει σαν απόφαση, να μην εμβολιάσουν δηλαδή τα παιδιά τους.

Δυστυχώς όμως τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται ορισμένες κορώνες. Και από επιστημονικούς φορείς και από άλλους. Καταδικάζουν όλους αυτούς τους γονείς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ως κακούργους και εγκληματίες.

Νομίζω ότι η συζήτηση δεν προάγεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Πρέπει να αναλύσει τα χαρακτηριστικά αυτού του κινήματος προκειμένου να δει κανείς γιατί αυτοί οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους».

ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ

Πρόσθεσε δε πως «Άρα χρειάζεται μια περίσκεψη ώστε να δούμε και τους φόβους για παρενέργειες των εμβολίων, να παρουσιασθούν δεδομένα από τους φορείς της επιστήμης σε ό,τι  έχει να κάνει με τον εμβολιασμό έτσι ώστε να πεισθεί ο καθείς ότι τα εμβόλια μαζί με το καθαρό νερό που σε περιοχές του τρίτου κόσμου δεν είναι δεδομένο, είναι  κάτι που έχει η ιατρική στο προληπτικό επίπεδο. Γιατί όλη η δυτική ιατρική έχει προσανατολιστεί στο θεραπευτικό επίπεδο των βλαβών που προέρχονται είτε από το τσιγάρο, είτε από το περιβάλλον ακόμη αλλά στο προληπτικό επίπεδο έχουμε μόνο τα εμβόλια και την πρόσβαση στο καθαρό νερό που πρέπει να δούμε».

Ο ίδιος βέβαια εκτιμά ότι βρήκαμε τελικά όλοι ένα σάκο του μποξ, όπως είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα  και του φορτώνουμε όλες τις ανεπάρκειες μας.

«Είναι όπως τη νεροποντή. Την ονομάζουμε θεομηνία γιατί δεν ήμασταν ικανοί να κάνουμε έργα για σοβαρές καταστάσεις. Είναι μια σημαντική παράμετρος το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Αλλά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε ως οργανωμένη κοινωνία να πάμε στις κοινωνίες των ΡΟΜΑ, των μειονοτήτων, να τους πείσουμε να εμβολιασθούν μια και το 73% των παιδιών ανήκουν στους ΡΟΜΑ πρέπει να μας κάνει επομένως όλο αυτό να ταρακουνηθούμε, να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι του διαλόγου».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Τόνισε δε ότι «Άλλωστε εμβόλιο της ιλαράς και εμβόλιο της γρίπης  μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα και αυτός ο χειμώνας που έρχεται να είναι ο καλύτερος δυνατός.

 

Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Μιας και αλλάζει ο καιρός, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κάνουν τον εμβόλιο κατά της γρίπης. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές, κάτι άλλωστε που το δείχνουν οι αριθμοί των τελευταίων ετών που καταγράφονται τόσο από τις νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ., αλλά και από τους θανάτους των ασθενών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ατράνταχτα ότι η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. δεν είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμό και το ίδιο ποσοστό από αυτούς που κατέληξαν επίσης δεν είχαν εμβολιαστεί».

ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Ο ίδιος θύμισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας άρχισε ήδη μια καμπάνια στο Νοσοκομείο μας, με την τοποθέτηση σχετικών αφισών, καλώντας τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν. «Κάναμε συζητήσεις στην Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων,  ώστε το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας να αυξηθεί. Έχουμε το χρέος να εμβολιαστούμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να προφυλάξουμε τους ασθενείς μας από ενδεχόμενη επέκταση της γρίπης. Όποιος συνάδελφος πιστεύει ότι είναι άτρωτος κάνει μέγα λάθος», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Ο ίδιος θύμισε ότι ο Δήμος Καβάλας κάνει πολλά για να προσεγγίσει τα παιδιά που είναι στις μειονότητες μια και εκεί πολλοί χρειάζεται να εμβολιασθούν.

«Τώρα είναι μια καλή περίοδος, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου για να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ώστε σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες να έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα αντισώματα κι έτσι όταν θα  αρχίσει το πρώτο κύμα της γρίπης να είναι ο οργανισμός μας πανέτοιμος. Το αντιγριπικό εμβόλιο μας προφυλάσσει από την πραγματική γρίπη που εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, καταβολή δυνάμεων κι έχει επιπλοκές, όπως η πνευμονία, που οδηγεί πολλούς ασθενείς στις Μ.Ε.Θ. Δεν μας προφυλάσσει από τις απλές ιογενείς λοιμώξεις που όλους θα μας ταλαιπωρήσουν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κροκίδης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *