Το Κέντρο Κοινότητας παίρνει τη σκυτάλη από το πρόγραμμα Στηρίζω για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Στηρίζω για την Καβάλα και τη σκυτάλη λαμβάνει το Κέντρο Κοινότητας που θα εφαρμόζει διάφορα κοινωνικά προγράμματα, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΝΟΗ κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη.

Συγκεκριμένα η κ. Χατζηβαρύτη σημείωσε πως «εμείς είμαστε πια παρελθόν για το πρόγραμμα Στηρίζω, έτσι όπως ξέραμε τη νομική υπόσταση και τις δομές που λειτουργούσαν εδώ και 3,5 χρόνια. Κάτι βεβαίως που ήταν αναμενόμενο γιατί είχαμε 4 -5 παρατάσεις και μέχρι να ετοιμαστούν άλλες δομές οι οποίες θα χρηματοδοτούνται και από το κράτος, από τους εθνικούς πόρους δηλαδή, πράγμα το οποίο έγινε στους περισσότερους δήμους και στο δικό μας. Θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Κοινότητας, είναι ένα καινούριο δημόσιο εργαλείο ανακούφισης των ευπαθών οικογενειών. Θα έχει δύο κοινωνικούς λειτουργούς, νομίζω έχει ένα διοικητικό υπάλληλο, πέντε άτομα θα απασχοληθούν και μέσα στις δράσεις που θα έχουν θα είναι και η κάλυψη της παροχής τροφής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Εμείς βέβαια ως Σύλλογος ΠΝΟΗ ολοκληρώσαμε ότι είχαμε αναλάβει με πολύ μεγάλη ευθύνη, παρόλη την επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας έδωσαν τελική ημερομηνία 28/2 και από τις 28/2 ουσιαστικά έχει λήξει η νομιμοποίησή μας. Τώρα είμαστε στη φάση που επεξεργαζόμαστε όλα τα στοιχεία να παραδώσουμε τις δομές σε αυτούς που έχουν την κυριότητα, στη «Δημωφέλεια» το χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο δήμο το λαχανόκηπο και να γίνει αυτή η μετάβαση και με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ουσιαστικό για να ξέρει κι ο κόσμος τι κάναμε αυτά τα χρόνια, τι πήραμε, τι δώσαμε, ποιοι ωφελήθηκαν, δηλαδή έναν απολογισμό ουσιαστικά διοικητικό».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΝΟΗΣ

Όπως τόνισε η κ. Χατζηβαρύτη «ο ρόλος της ΠΝΟΗΣ έχει ξεκινήσει εδώ και 17 χρόνια. Έχουμε μια αυτοτέλεια και αυτάρκεια και στους πόρους μας, δηλαδή είμαστε χρηματοδοτούμενοι από τον κόσμο, από τους χορηγούς μας, από τα μέλη μας, από τους δωρητές μας και δεν χρηματοδοτηθήκαμε από το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια, παρά μόνο μας κάλυψε το πρόγραμμα το 70% του ΟΤΕ, τα χαρτιά που χρησιμοποιούσαμε για όλες τις δομές, γιατί ήμασταν και οι συντονιστές του προγράμματος και αυτές τις άμεσες δαπάνες, τα οποία χρήματα έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούμε ότι δεν θα τα καλύψουμε γιατί έχουμε μια οικονομική αυτοτέλεια. Γιατί το κάναμε, γιατί μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία εδώ και 3,5 χρόνια, γιατί τόσα χρόνια η ΠΝΟΗ υποστηρίζει 120-140 οικογένειες και θεωρήσαμε κι εμείς και η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά πιστεύω και αυτή η δημοτική αρχή, ότι από τη στιγμή που υπήρχε ένα εργαλείο για να μπορέσει να διευρυνθεί η βοήθεια σε περισσότερους δημότες, σε αυτούς τους 800 δηλαδή που ήρθαν και ήταν δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, ηθικά δεν το δεχόμασταν. Είπαμε δηλαδή θα μπούμε μπροστά γιατί ήταν προαπαιτούμενο να υπάρχει ένας σύλλογος, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για να είναι συντονιστής και εταίρος όλων αυτών που κάναμε ένα εταιρικό σχήμα και όχι οι περιφερειακές αρχές. Το αποδεχθήκαμε, ο κ. Σιμιτσής τότε ως δήμαρχος μας είχε καλέσει όλους και εμάς και την Ένωση Καταναλωτών και το ταμείο της Εκκλησίας για το συσσίτιο και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο, ήταν λοιπόν κάτι που έπρεπε να το λειτουργήσουμε. Ο μόνος τρόπος ήταν να μπει μπροστά επικεφαλής ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος όπως ήταν η ΠΝΟΗ. Που είχε και διαχειριστική επάρκεια και αυτό κάναμε. Η ΠΝΟΗ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος κάνει ανεξάρτητα τις δικές της δράσεις. Κάνει ενισχυτική διδασκαλία, στους μαθητές και για τους φοιτητές που έχουμε τα σπουδαστικά επιδόματα από το δικό μας ταμείο, έχουμε άλλο λογαριασμό, άλλη λογιστική εγγραφή, δεν μπλέκουμε αυτά τα ποσά. Γιατί το υπουργείο μας ζητάει να έχουμε ξεκάθαρο λογαριασμό και δίνουμε ξεκάθαρο λογαριασμό. Δεν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε λεφτά του προγράμματος και πολλές φορές η ΠΝΟΗ έδωσε λεφτά στο πρόγραμμα όταν χρειάστηκε να πληρώσουμε μισθολογικές δαπάνες όταν δεν ήταν έτοιμο το κράτος να μας στείλει γιατί τα λεφτά δεν έρχονται στην ώρα τους για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Οπότε η ΠΝΟΗ στάθηκε πάρα πολύ στο ύψος της σε αυτό το πρόγραμμα».

ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΡΙΝ

Ξεκαθάρισε δεν πως «από δω και πέρα λοιπόν η ΠΝΟΗ κάνει ότι έκανε πριν. Δηλαδή έχει το μικρό της παντοπωλείο που χορηγεί τρόφιμα στις 140 οικογένειες, έχει τα κοινωνικά φροντιστήρια που μέχρι στιγμής έχουμε 17 τμήματα πάνω από 40 παιδιά που κάνουν το απόγευμα μαθήματα από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Λειτουργούμε το κοινωνικό μας γραφείο κάθε Τρίτη που ο κόσμος έρχεται και μπορεί να καταθέσει τις ανάγκες του και τις αγωνίες του για να δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάνει ιατρική υποστήριξη και με έξοδα καλύπτει κάποιες φορές και κάποια μικρά ποσά σε ΔΕΗ, σε λογαριασμούς οικογενειών που έχουν άρρωστα παιδιά και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα, κάνουμε ενημερώσεις, κάνουμε συμπράξεις με άλλους οργανισμούς και συλλόγους. Και τι δεν κάνουμε δηλαδή, είμαστε πολύ ανεξάρτητοι, το πρόγραμμα απλώς το πήραμε στην πλάτη μας, το οδηγήσαμε μέχρι το τέλος, τώρα πια θα ανακουφιστούμε από αυτό το βάρος, γιατί και για μας δεν ήταν εύκολη υπόθεση και κάνουμε αυτό που πάντα έκανε η ΠΝΟΗ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση