Το θέμα των περιπτέρων και των προστίμων που επιβλήθηκαν από το Δήμο Καβάλας σημείο έντονης αντιπαράθεσης

Μεγάλος καυγάς έγινε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το θέμα των περιπτέρων και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το Δήμο Καβάλας. Το θέμα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάκης Παπαδόπουλος με βαριές κατηγορίες εις βάρος της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, ενώ χαρακτήρισε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Καλανταρίδη ως Σόιμπλε! Ο κ. Καλανταρίδης χθες σε δηλώσεις του κατέθεσε τη δική του άποψη για το όλο θέμα, σημειώνοντας πως «κάποιες φορές χάνεται η ψυχραιμία και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη και από τους συναδέλφους και από τους δημότες, γιατί όντως κάποια στιγμή παρεκτράπην, αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της. Δυστυχώς αυτά τα όρια ξεπερνιούνται κάποιες φορές, με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοιες καταστάσεις».

ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ

Ξεκαθάρισε δε πως «όσον αφορά τα περίπτερα η μεγάλη πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί. Όταν προσπαθούμε να τηρήσουμε κάποιους κανόνες τότε είμαστε οι αυστηροί, ο Σόιμπλε. Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως γνωστόν ο καινούριος κανονισμός εγκρίθηκε το Μάιο του 2015 όσον αφορά τη διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων, τα περίπτερα και το χώρο που δικαιούται το καθένα, κι όλα αυτά έγιναν βάσει της καινούριας νομοθεσίας η οποία μόλις είχε ψηφιστεί. Θέσαμε λοιπόν κάποιους κανόνες και κάποια όρια. Από τότε έχει περάσει ενάμιση χρόνος. Έχει δοθεί πιστεύω επαρκέστατος χρόνος για όλους οι οποίοι θέλανε να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους κι όντως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτερούχων έχει συμμορφωθεί με αυτόν τον κανονισμό. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι με τα κάθετα στηρίγματα τα οποία υπήρχαν, τα οποία η νομοθεσία απαγορεύει ρητά, τόσο μέσα στους πεζοδρόμους, καθώς επίσης και οπουδήποτε αλλού υπάρχει κατασκευή. Είτε αυτό λέγεται καφέ μπαρ είτε λέγεται περίπτερο. Αυτό λοιπόν έγινε και μέρος του σχετικού κανονισμού του δήμου που είναι κανονιστική διάταξη. Όλοι αυτοί λοιπόν οι οποίοι για τον α ή το β λόγο είχαν στα περίπτερά τους κάθετα στηρίγματα έχουν συμμορφωθεί, εκτός από κάποια περίπτερα που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχουμε τρία συγκεκριμένα περίπτερα όπου αρνούνται να συμμορφωθούν. Βέβαια οι άνθρωποι επικαλούνται κάποιους λόγους οι οποίοι μπορεί να είναι σωστοί, δεν λέω εγώ ότι είναι λάθος. Λένε ας πούμε για λόγους ασφαλείας να έχουν κάποια στόρια, αυτό όμως καταλήγει να μην είναι περίπτερο μετά. Δηλαδή έχουμε περίπτερα – σούπερ μάρκετ στην τελική. Γιατί τέτοιου είδους κατασκευές δεν προβλέπονται για τα περίπτερα. Ακούσαμε ότι είμαστε οι κακοί γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο. Άρα να έχουμε παρανομία δηλαδή. Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος και θα το πω συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η διοίκηση λέει έχει κάνει μπάχαλο το δήμο. Μα αυτά τα οποία έλεγε ο κ. Παπαδόπουλος και υποστήριζε, αυτά είναι που κάνουν μπάχαλο, όχι μόνο το Δήμο Καβάλας, γενικότερα τη χώρα μας».

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Συμπλήρωσε δε πως «το πρόστιμο επίσης δεν είναι κάτι τυχαίο. Το ορίζει επίσης ο νόμος. Από τη στιγμή δηλαδή που κάποιος δεν έχει άδεια για τον κοινόχρηστό του χώρο πάρα πολύ απλά λέει ο νόμος παίρνουμε τη μεγαλύτερη τιμή με την οποία χρεώνεται το τετραγωνικό μέτρο, την πολλαπλασιάζουμε επί τρία και βγαίνει το πρόστιμο. Το περιγράφει αυτό η σχετική νομοθεσία. Αυτά λοιπόν τα περίπτερα δεν έχουν άδεια κοινοχρήστου χώρου, γιατί πολύ απλά από τη στιγμή που δεν έχουν συμμορφωθεί δεν μπορούμε να την εκδώσουμε. Με αποτέλεσμα να τους επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο. Δεν είναι θέμα άγνοιας αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ενημερωθεί, έχουν τον κανονισμό στα χέρια τους, τους έχει δοθεί για να γνωρίζουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν σε αυτούς τους κανόνες. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί. Αλλά φτάνουμε σε μια στιγμή όπου μετά από ενάμιση χρόνο θεωρώ ότι είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα αν μη τι άλλο. Έχουν συμμορφωθεί όλοι οι υπόλοιποι εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *