Το θέμα της παραχώρησης του παλιού Νοσοκομείου στο Δήμο Καβάλας μάλλον έμεινε όνειρο…

Η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα είχε σειρά επαφών την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα για το θέμα της παραχώρησης του παλιού Νοσοκομείου στο Δήμο Καβάλας. Πλην όμως διαπίστωσε πως υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα που φρενάρουν την όλη υπόθεση, κάτι που ανέφερε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας.

Συγκεκριμένα για το θέμα του παλιού Νοσοκομείου η κ. Τσανάκα σημείωσε πως «γίνονται διαβουλεύσεις και συζητήσεις, τίποτα άλλο. Είμαστε σε φάση συζητήσεων, πρέπει να πείσουμε το υπουργείο για ποιο λόγο το χρειαζόμαστε, πρέπει να πείσουμε το υπουργείο ότι θεωρούμε οι Καβαλιώτες ότι αυτό το νοσοκομείο μας ανήκει και βέβαια για να είμαι ειλικρινής τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα. Μακάρι να πάνε καλά. είναι νομικά τα προβλήματα. Και εγώ είμαι πρόθυμη να έρθω σε μια συμφωνία και ο κ. Αλεξιάδης (σ.σ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών). Αλλά μπαίνουν νομικά προβλήματα στη μέση και από δική του την πλευρά και από τη δική μας και αυτά δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Χρειάζονται συζητήσεις. Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό πριν από όλα. Γιατί για να μπει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας πρέπει να έχεις ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό. Κανένας δεν έρχεται να βάλει τα λεφτά του αλλιώς. Δεν είμαι αισιόδοξη, κρατάω μικρό καλάθι και ελπίζω να πάνε καλά. Απλώς ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία. Δικαστικός αγώνας θα γίνει έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Το θέμα είναι ποιος κάνει το πρώτο βήμα και για ποιο λόγο. Πρέπει να το συζητήσω με τους νομικούς». Επίσης για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς, η δήμαρχος Καβάλας εκτίμησε πως «η Καβάλα είναι πλήρης από κοινωφελείς σκοπούς. Κανένας επαρχιακός δήμος δεν έχει τις δομές που έχει η Καβάλα. έχει τρία γηροκομεία, έχει τόσους παιδικούς σταθμούς, έχει δομές Βοήθεια στο Σπίτι, τα πάντα έχουμε».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ;

Ερωτηθείσα η κ. Τσανάκα αν υπάρχει περίπτωση να προκριθεί η σκέψη της κατάληψης του κτηρίου, σημείωσε πως «όχι, το σενάριο της κατάληψης εφόσον έχουμε συζητήσεις δεν παίζει. Γιατί κατευθείαν φαίνεσαι ανακόλουθος. Φαίνεσαι ότι δεν θέλεις να συζητήσεις. Θα το συζητήσουμε με τους νομικούς του δήμου και πώς πρέπει να ενεργήσουμε, αλλά ξαναλέω είμαστε σε φάση συζητήσεων. Μακάρι να καταλάβουν, το κράτος κατ΄ ουσία, γιατί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βγήκαν οι αποφάσεις, να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι εμείς εδώ το νοσοκομείο το θεωρούμε δικό μας οικόπεδο. Έχουνε γίνει σε όλη την Ελλάδα διάφορες παραχωρήσεις από το κράτος, δηλαδή υπάρχει μια διαδικασία όταν κάποιος δήμος θέλει κάτι το παραχωρούν στα Δημόσια Κτήματα όπου και αν ανήκει και τα Δημόσια Κτήματα είναι τα μόνα που μπορούν να παραχωρήσουν κατά χρήση. Εμείς εδώ όμως δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι που το θεωρούμε και έχουμε αποδείξεις ότι είναι δικό μας να ζητούμε τη χρήση του. Πρώτο πρόβλημα αυτό. Στους άλλους τα δίνουν γιατί δεν έχουν τέτοιου είδους δικαιώματα και προβλήματα. Πάρα πολύ εύκολο θα ήταν και για μας να μας πει, εκτός αν μας κάνει μια δελεαστική πρόταση του στυλ σας το δίνουμε για 99 χρόνια, οπότε τα 99 χρόνια είναι περίπου σαν ιδιοκτησία, αλλά ποιος είναι έτοιμος να βάλει το κεφάλι του στον τορβά για τέτοια πράγματα; Από την άλλη βέβαια ο Δήμος Θεσσαλονίκης ας πούμε για να πάρει τη χερσαία ζώνη του λιμανιού πήγε η χερσαία ζώνη του λιμανιού στα Δημόσια Κτήματα και τα Δημόσια Κτήματα παραχωρήσανε κατά χρήση. Παντού οι παραχωρήσεις οι εξωδικαστικές είναι κατά χρήση».

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Συμπλήρωσε δε πως «για αυτό εμείς είχαμε κάνει πρόταση στο υπουργείο αφήστε το ιδιοκτησιακό στην μπάντα, μην το συζητούμε, έτσι κι αλλιώς στα δικαστήρια θα λυθεί, κι ελάτε να το συνεκμεταλλευτούμε. Το κέρδος για την πόλη θα ήταν η δημιουργία ενός αναπτυξιακού πυλώνα που θα ήταν ένα καινούριο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης. Αυτό πρέπει να το βάλουν κάτω οι νομικοί και να δουν αν το κράτος δικαιούται να το κάνει αυτό το πράγμα. Αν μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα. Αν το δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ θα το χάσουμε, θα πέσουν τα κοράκια όλα και θα το χάσουμε. Πάντως δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας, δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα εν ονόματι των Καβαλιωτών. Δεν είναι εύκολο. Ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους του υπουργού, οι λόγοι είναι καθαρά νομικοί. Πρέπει να βρούμε τη σωστή νομική φόρμουλα για να το κάνουμε. Δεν ξέρω τι λένε οι νόμοι, αν μπορεί να γίνει, αν έχει ξαναγίνει. Εάν είναι εγώ να θυσιάσω ένα σίγουρο οικόπεδο της Καβάλας, που και αυτό το σίγουρο σε εισαγωγικά το βάζω γιατί όταν έχεις να κάνεις με το κράτος ποτέ δεν είσαι σίγουρος, είναι κρίμα να χάσουμε όλο αυτόν τον καιρό και να πάει χαμένο ένα τέτοιο οικόπεδο. Γιατί εγώ δεν βλέπω το κτήριο, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι μπορεί να γίνει ξενοδοχείο, εκτός αν υπάρχουν κάποιοι αρχιτέκτονες τζιμάνια που νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν. Θέλει γκρέμισμα. Από την αρχή το είπαμε ότι είναι ένα καταπληκτικό οικόπεδο για μας και για αυτό μέσα στο σχέδιο που στείλαμε για συζήτηση έχουμε συμπεριλάβει τα πάντα. Και το γκρέμισμα και το εν μέρει γκρέμισμα και ότι θέλουν ας το κάνουν. Ένας πρώτος επενδυτής που ήρθε να το δει μού είπε, δήμαρχε το πολύ να κρατήσω τη φατσάδα μπροστά, το υπόλοιπο μέσα θέλει γκρέμισμα. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούσαν να καταλάβουν τη σημασία που έχει μια τέτοια επιχείρηση στο κέντρο της πόλης και μπορούσαν όλοι να συναινέσουν και να πουν όλοι μαζί πάρ΄ το για αυτή τη δουλειά, γιατί το κέρδος δεν έρχεται από την ιδιοκτησία, το κέρδος έρχεται από το τι θα γίνει. Αλλά και για τους δημοτικούς συμβούλους είναι υπέρβαση να το κάνουν αυτό το πράγμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση