Το ζήτημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριάρχησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου συμμετείχε και  ο δήμαρχος Παγγαίου

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα συμμετείχε και ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης όπου το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μία διαδικασία που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δημάρχους της χώρας. Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή φέτος στο συνέδριο. Ήταν από τη δική μου θητεία το πιο πετυχημένο όσον αφορά τη συμμετοχή των συνέδρων. Τέθηκαν πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι έχουμε πολλές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων από τον έναν στον άλλο βαθμό. Από κει και πέρα συζητήθηκε το επίμαχο θέμα των τελευταίων ημερών που έχει να κάνει με τη διαδικασία και τον τρόπο εκλογής που θα γίνει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή με την απλή αναλογική που θέλει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Εκεί υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις και βέβαια έχει εκφραστεί η άποψη της ΚΕΔΕ και παλαιότερα από συνεδριάσεις που έχουν γίνει και από παλαιότερα συνέδρια, όπου εμμένει η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην ΚΕΔΕ στο να αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προτείνει να γίνουν οι εκλογές».

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

Τόνισε δε πως «αυτό βέβαια το οποίο εκτιμώ και η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν θα έχει και θετικό πρόσημο όσον αφορά τη διοίκηση κυρίως από κει και πέρα του κάθε δήμου, ήταν νομίζω η ομίχλη που σκέπαζε και ο αποπροσανατολισμός για τα σοβαρά θέματα τα οποία έχουμε να κουβεντιάσουμε για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουμε ως δήμοι. Βασικά να μιλήσουμε για την υποστελέχωση που έχουμε σε όλους τους δήμους, για τη μεγάλη μείωση των εσόδων και την ενίσχυση των δήμων τόσο από τους ΚΑΠ όσο από τη ΣΑΤΑ και τις άλλες χρηματοδοτήσεις που είχαμε μέχρι τώρα. Όλα αυτά είναι προβλήματα ουσιαστικά που πρέπει να συζητηθούν. Ακόμα και η καταστατική θέση των αιρετών που βλέπουμε ότι βαλλόμαστε από οποιαδήποτε καταγγελία, πράγματα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα ουσιαστικό στη συμμετοχή ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα Δημοτικά Συμβούλια».

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρόσθεσε πως «ένα απτό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ανήμερα του Αγίου Νικολάου (σ.σ. σήμερα) 56 δημοτικοί σύμβουλοι θα είμαστε στο δικαστήριο της Κομοτηνής μετά την καταγγελία που έκανε ο κ. Ξουλόγης για τα δίμηνα. Που δεν κάναμε τίποτα παράνομο, που δεν δημιουργήσαμε οικονομικό πρόβλημα στο Δήμο, ωστόσο πηγαίνουμε στο δικαστήριο σε βαθμό κακουργήματος για να απολογηθούμε, Όλα αυτά είναι θέματα που τέθηκαν από εμάς, ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλους δήμους στην Ελλάδα, που απαξιώνουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και δεν πιστεύω να είναι αυτός ο σκοπός της Πολιτείας και αυτός ο ρόλος με τον οποίο θέλουνε να ασχοληθούμε. Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει ένα σαφές θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε. Εμείς έχουμε στην περίπτωση των διμήνων έγκριση από την Αποκεντρωμένη, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πήγε η καταγγελία του κ. Ξουλόγη στο ΑΣΕΠ και ένα άλλο όργανο μας κατηγορεί και μας παραπέμπει. Δηλαδή δεν πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να ελεγχόμαστε από μια συγκεκριμένη αρχή και εκεί να απολογούμαστε; Αυτά είναι τα πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να κουβεντιάσουμε, εκείνο όμως που είναι πιο επικοινωνιακό είναι αυτό της απλής αναλογικής που συζητήθηκε, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου ανεφάρμοστο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις δημοτικές εκλογές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *