«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί», καθησυχάζει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Θανάσης Μητρόπουλος

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην λειτουργήσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος το πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ, όπως διαβεβαιώνει η Πρυτανεία του. Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Θανάση Μητρόπουλο το πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει με όλα τα τμήματα που έχουν μπει στο μηχανογραφικό.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Τα τμήματά του είναι αυτήν τη στιγμή στα μηχανογραφικά. Έχει κλείσει το μηχανογραφικό. Θεωρούμε, επομένως, ότι όχι μόνο δεν έχουν κάποια αξία αυτές οι πληροφορίες αλλά νομίζω ότι δεν είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Τα τμήματα που είναι στο μηχανογραφικό θα λειτουργήσουν. Υπάρχει διαδικασία και τρόπος. Τον έχουμε εκθέσει τον τρόπο λειτουργίας τους, ακόμη κι αυτά που έχουν κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά το καθηγητικό τους προσωπικό. Αλλά αυτό λύνεται πολύ εύκολα χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω για το Διεθνές Πανεπιστήμιο ότι έχει μια ιστορία που δεν θα πρέπει να την ξεχνάμε, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η παρούσα. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που το ίδρυσε η Νέα Δημοκρατία το 2005, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008, λειτούργησε προσφέροντας μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η προηγούμενη κυβέρνηση το αναβάθμισε και το ολοκλήρωσε προσθέτοντας τρία ΤΕΙ, των Σερρών, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να γίνει το 4ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, και σήμερα να βρισκόμαστε μέσα σε μία διαδικασία να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το ίδρυμα σε διοικητικό επίπεδο και αφετέρου να διατηρεί τον αρχικό σκοπό του ο οποίος είναι να προσφέρει προγράμματα σπουδών με δίδακτρα σε ώριμους φοιτητές. Εμείς έχουμε κάνει πρόταση ότι θα πρέπει το Ίδρυμα να πάρει μια μορφή λειτουργίας πολυεδρικής ομοσπονδιακής στους τρεις κόμβους, Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη, να έχει τμήματα τα οποία θα υπάγονται στο μηχανογραφικό και στην επιταγή του Συντάγματος για δωρεάν παιδεία. Τα τμήματα του μηχανογραφικού θα πρέπει να λειτουργούν με δωρεάν παιδεία, βιβλία, σίτιση, στέγαση κλπ. Κι από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προγράμματα σπουδών με δίδακτρα για τους Έλληνες που είναι ώριμοι φοιτητές που έχουν δηλαδή 2 χρόνια που τέλειωσαν το λύκειο και με ξένους. Που σημαίνει ότι αυτό θα ήταν το πρώτο πειραματικό δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με δίδακτρα κατά ένα μέρος. Η δική μας πρόταση δεν αφορά προγράμματα σπουδών ανταγωνιστικά προς αυτά που είναι στο μηχανογραφικό».

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Για τη νέα χρονιά είπε ότι «οι νέοι φοιτητές θα έρθουν, θα πρέπει η πόλη να είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί. Πιστεύω ότι σήμερα- αύριο θα επισκεφθούμε την δημοτική Αρχή της πόλης προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ανάρτηση των σχετικών πινακίδων που θα οδηγούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Επίσης, την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την τελευταία συνάντηση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο προκειμένου να συζητήσουμε τη διοικητική λειτουργία και οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου. Υπάρχουν δύο τάσεις μέσα στη διοικούσα επιτροπή. Μία είναι ότι θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο με κόμβους που θα έχουν αυξημένες αυτοτέλειες και η άλλη τάση που θέλει να υπάρχει συγκεντρωτισμός στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους αλλά ούτε και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ούτε του παλιού Διεθνούς Πανεπιστημίου. Επομένως, υπάρχει μία αντίσταση.

Ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας, κ. Δημήτρης Μπαντέκας, είναι ο υπεύθυνος για τις διοικητικές υπηρεσίες όλου του ΔΙΠΑΕ αλλά η πρόταση που κάνουμε είναι να αποκτήσουν οι κόμβοι μία αυξημένη αυτοτέλεια, έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα. Θεωρούμε ότι η πρόταση που κάνουμε είναι μονόδρομος, αλλά είναι ένα θέμα που θέλει κάποια συζήτηση».

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Για τους γονείς και τους υποψηφίους είπε «να μην ανησυχούν γι’ αυτά που ακούν σε ό,τι αφορά το μηχανογραφικό. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, όχι μόνο στην Καβάλα. Ακόμη κι εκεί που παρατηρείται έλλειψη καθηγητών, η πρότασή μας είναι να παρατείνει το υπουργείο Παιδείας τις συμβάσεις των εκτάκτων καθηγητών για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα τμήματα και να δούμε μέσα στο χρόνο πώς θα καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Δεν πρέπει να ανησυχούν, να δηλώσουν τα παιδιά αυτά που θέλουν να δηλώσουν, να μην ακούν διάφορες καταστάσεις διότι όλες αυτές είναι καμιά φορά υπόβουλιμιαίες δηλαδή παίζονται τα μόρια κλπ. Ο μαθητής πρέπει να δηλώσει αυτά που θέλει να σπουδάσει και εμείς θα του τα εξασφαλίσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *