«Το ΒΙΟΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρηματιών της Καβάλας» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις επιδιώκει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσατσούλης από την Περιφέρεια για την παραχώρηση του Βιοτεχνικού Πάρκου προς το Επιμελητήριο, καθώς υπάρχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Κατ` αρχήν υπάρχει ένα χρέος της τάξεως των 80.000 ευρώ προς τρίτους που θα πρέπει να πληρωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα  συναντήθηκε για το θέμα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης  Καβάλας κ. Μαρκόπουλος με τον κ. Τσατσούλη και συζήτησαν για την παραχώρηση του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσατσούλης σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι έχουμε ανακινήσει εμείς το θέμα διότι έχουμε ένα Βιοτεχνικό Πάρκο για το οποίο έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα και του Επιμελητηρίου και του Δήμου Καβάλας και του δημοσίου. Δεν αναφέρομαι στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρώην Νομαρχία γιατί δεν έβαλε ούτε μια δραχμή, διότι πήρε με παραχώρηση το οικόπεδο και το προσέφερε ως μετοχικό κεφάλαιο. Από κει και πέρα επειδή σε αυτό το έργο έχουν πέσει τόνοι λάσπης, επειδή έχουν γραφεί δικογραφίες, τελικά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, παρόλα αυτά πρέπει να λειτουργήσει. Και πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος του επιχειρηματιών της πόλης. Εάν κάποιος δεν το ανακινήσει και το αφήνουμε σε τέλμα, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Επομένως αναλάβαμε μια πρωτοβουλία, είδαμε ότι για να λειτουργήσει θα πρέπει να αλλάξει το σχήμα το εταιρικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις δυσκαμψίες που έχει μέσα από την Περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρήσαμε ότι εμείς ως επιχειρηματίες θα μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε λίγο διαφορετικά με χαμηλότερα κόστη και πιο ευέλικτα».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «κάναμε μια πρόταση λοιπόν, είδαμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει αυτή τη στιγμή η εταιρία, θεωρήσαμε ότι πρέπει να πληρωθούν πρώτα όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους εκτός της τραπέζης, που είναι γύρω στις 80 χιλιάδες, εννοώ εφορίες, υπαλλήλους, λογιστές, να τακτοποιηθούν αυτά. Από κει και πέρα να δούμε τι θα γίνει με το δάνειο το οποίο είναι κοντά στις 480 χιλιάδες ευρώ. Εμείς κάναμε μια πρώτη επαφή με την τράπεζα να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε και είπαμε ότι αν οι συνθήκες είναι αυτές οι οποίες εμείς θέλουμε, δηλαδή αν πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους, μεταβιβαστούν οι μετοχές, το Επιμελητήριο θα αναλάβει την υποχρέωση με την τράπεζα με την οποία θα διαπραγματευτούμε να προβούμε και σε κούρεμα και στα πάντα. Όπως έγινε με το Εκθεσιακό Κέντρο μπορεί να γίνει και με το Βιοτεχνικό Πάρκο, στο Εκθεσιακό Κέντρο τα λειτουργικά έξοδα ήταν περίπου στις 80 χιλιάδες το χρόνο κι εμείς τα φτάσαμε γύρω στα 8. Οπότε στα 4-5 χρόνια που έχει δοθεί το Εκθεσιακό Κέντρο έχουμε εξοικονομήσει στο δημόσιο περίπου 400 χιλιάδες ευρώ. Δεν το κάναμε επειδή έχουμε το μαγικό ραβδί. Απλώς εμείς οι περισσότεροι είμαστε επιχειρηματίες, υπάρχει τεχνική ομάδα, κάθε βδομάδα κάποιος πάει εκεί, έχουμε ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, υδραυλικούς, κάποιος πάει στη Χρυσούπολη περνάει από το Εκθεσιακό Κέντρο, βλέπει τα φώτα τα σβήνει, κλείνει τις βάνες το Χειμώνα, αυτά που δεν μπορεί να κάνει το δημόσιο. Όχι λόγω αμέλειας, αλλά δεν μπορεί να φεύγει ένας υπάλληλος στο Εκθεσιακό και να γυρίσει χωρίς να πληρωθεί. Ή να πάρει τα έξοδα τουλάχιστον. Εμείς αυτά δεν τα λογαριάζουμε, τα βάζουμε στο πλαίσιο της δικής μας της δουλειάς. Κι έτσι ακριβώς λειτουργούμε το Εκθεσιακό Κέντρο με πολύ χαμηλότερο κόστος. Το ίδιο πράγμα θέλουμε να κάνουμε και στο ΒΙΟΠΑ. Ούτε εταιρίες θα έχουμε, ούτε αμειβόμενους προέδρους όπως προβλεπόταν από την αρχική σύσταση των εταιριών αυτών. Θα την εντάξουμε στην αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου και με το υπάρχον προσωπικό που έχουμε θα το λειτουργήσουμε. Από την άλλη πλευρά υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, ήδη χτίζεται μια μονάδα μέσα. Οι επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει κι έχουν κάποια οικόπεδα οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι, η οικονομία δεν θα είναι πάντα χάλια. Η οικονομία κάνει κύκλους, κάποια στιγμή θα σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, δεν υπάρχει περίπτωση, οχτώ χρόνια ήδη είμαστε σε ύφεση, επομένως θα αρχίσει και η ανοδική τάση. Επομένως εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να εξασφαλίσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξή τους αλλά και τη δράση τους. Αυτός είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αν μπορούμε να το καταφέρουμε θα το καταφέρουμε, προσπάθεια κάνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση