Τον ετήσιο απολογισμό έργων και δράσεων έκανε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης

Στον  χώρο του Αίθριου του Διοικητηρίου Καβάλας επέλεξε χθες το πρωί να δώσει συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ Κώστας Αντωνιάδης, προκειμένου να κάνει αποτίμηση του ετήσιου έργου του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.  Ο κ Αντωνιάδης  χώρισε τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (ΠΕΚ)  σε τέσσερις ενότητες. Τα έργα, τον καθαρισμό των ρεμάτων, τις ασφαλτοστρώσεις και τις εθελοντικές δράσεις. Αναφέρθηκε στους αναδασμούς , τη δημόσια υγεία, το λιμάνι της Καβάλας, την Ιχθυόσκαλα τους Αρχαιολογικούς χώρους, την ύδρευση και την περιφέρεια της Θάσου.

 Ξεκίνησε την αναφορά του με την υδρομόνωση του διοικητηρίου , μετά από σύμβαση που υπεγράφη για αυτό τον  λόγο, κόστους  190.000ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η μόνωση της ταράτσας για να μην εμφανίζονται φαινόμενα υγρασίας  στα γραφεία και το φουαγιέ του αμφιθεάτρου.

Ένα άλλο σημαντικό έργο αφορά τις εργασίες συντήρησης μέσα στο κτίριο του διοικητηρίου προυπολογισμού 70.000 ευρώ , για τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά και το βάψιμο του κτιρίου.  Έγινε διενέργεια ερευνητικής γεωθερμίας για ψύξη ή θέρμανση του κτιρίου , που εντάσσεται στην «Πράσινη Ενέργεια».  Ανακαίνιση του αμφιθεάτρου που η δημοπράτησή του ολοκληρώθηκε, προυπολογισμού 700.000 ευρώ.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ

Η δεύτερη ενότητα αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων . Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Ταρέματα που ανήκαν στους Δήμους πέρασαν στις αυτοδιοικητικες διοικήσεις. Έχουμε δύο εργολαβίες της τάξης των 600.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλο τον Ν. Καβάλας, όπως και τον καθαρισμό ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου. Τα ρέματα έχουν να καθαριστούν πάνω από 20 χρόνια. Έγινε επίσης καθαρισμοί ρεμάτων ,στο Δάτο, το Κρυονέρι, το Πολύστυλο, τα Δωμάτια, Νικήσιανη, Αντιφιλίππους και ακολουθούν και άλλες δράσεις.  Ήδη συνεργάστηκε η ΠΕΚ με τους προέδρους των κοινοτήτων που προβάλουν συνεχώς αιτήματα. Εδώ εντάσσεται ο καθαρισμός της Τάφρου των Φιλίππων, με προυπολογισμό245.000ευρώ και φτάσαμε στη πλωτή γέφυρα Παλαιοχωρίου. Όπως και ο καθαρισμός της Δυτικής Τάφρου της Δυτικής Πεδιάδας του Νέστου προυπολογισμού 245.000 ευρώ.  Έχουμε και την απομάκρυνση της πλωτής γέφυρας στο Παλαιοχώρι , εδώ και 40 χρόνια. Επίσης σ αυτή την ενότητα υπάγονται δυο μεγάλα έργα που αφορούν τους αγρότες . Το ένα αφορά την οριστική μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο στο Χαιδευτό, προυπολογισμού  658.000 ευρώ, όπως και το έργο σύμβολο για τα επόμενα χρόνια που είναι η ανακατασκευή της διώρυγας της δυτικής πλευρά του Νέστου, προυπολογισμού , 11,5 εκ ευρώ.  Από αυτά  τα έργα θα ωφεληθούν 8000 αγρότες . Έργο σημαία  για την επαρχία Νέστου. Παράλληλα έγινα έργα ανάπλασης των υπέργειων καναλιών στα Τενάγη των Φιλίππων.               Ενώ θα γίνει και αποκατάσταση της παρόχθιας  ζώνης της περιοχής  Σταυρούπολης- Κεχροκάμπου προυπολογισμού, 70.000 ευρώ».

 ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ        

Ο  κ Αντωνιάδης αναφέρθηκε  για τις ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο , με πρώτη την ολοκλήρωση της διάνοιξης του Ερατεινού- Χρυσούπολης σε 7 χιλιόμετρα, προυπολογισμού 250.000 ευρώ , ενώ έγιναν ασφαλτοστρώσεις στο Χρυσοχώρι, την Πετροπηγή, Παράδεισο, Γραβούνα, Αντιφιλίππους και στην έξοδο της Νέας Καρβάλης. Έχει ολοκληρωθεί το σύστημα αναχαίτισης οχημάτων( στηθαία) στο οδικό δίκτυο, προυπολογισμού 1 εκ ευρώ. Επίσης έγινε σύμβαση με εταιρία για διαγραμμίσεις 600 .000ευρώ, καθώς θα γίνει και αλλαγή λαμπτήρων και αλλαγή στύλων αξίας 200.000ευρώ. Καθαρίσαμε το Περιαστικό Δάσος και τις γύρω ορεινές περιοχές εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ακολούθως τόνισε πως «Υπήρξαν πρωτοβουλίες με τους πολιτιστικούς  συλλόγους της Καβάλας , όπως με τον σύλλογο του Βύρωνα καθαρίστηκε η Αρχαία Εγνατία Οδός, ενισχύσαμε τον σύλλογο Καταδρομέων που φροντίζουν το δάσος του Ζυγού.  Με  την διεύθυνση υγείας μοιράστηκε υγειονομικό υλικό στο Χρυσοχώρι και τον οικισμό των Ρομά, έγιναν 4 εθελοντικές αιμοδοσίες  στο αμφιθέατρο μας, σ ε συνεργασία με το ΓΝΚ και  δώσαμε 15.000μάσκες σε πάρα πολλούς φορείς. Απολυμάναμε όλα τα κτίρια της ΠΕΚ,  στην Καβάλα, Θάσο και Ελευθερούπολη».

ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στους αναδασμούς σημειώνοντας ότι «Κάναμε αναδασμούς στα Τενάγη των Φιλίππων όπου περνά ο αγωγός του ΤΑΡ και ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τίτλων. Έγινε ο αναδασμός στη Θάσο και στον Ξεριά, που είναι σημαντικές παρεμβάσεις για τους αγρότες. Έχουμε κάνει τρείς γεωτρήσεις, στην Νέα Καρβάλη, το Ποδοχώρι, και στο Κοκκινοχώρι.  Βάζουμε στο πρόγραμμα άλλες τρείς γεωτρήσεις στον Δήμο Παγγαίου.

Επίσης δώσαμε  την Κινητή Ιατρική Μονάδα της ΠΕΚ στο ΓΝΚ, στην περίοδο της πανδημίας, που βοήθησε στο να υπάρχει προέλεγχος των ατόμων που ήθελαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο μας.  Τη προηγούμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε το ποσόν των 12 περίπου εκ ευρώ για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία της Καβάλας  που παίρνει 1 εκ ευρώ εκτός των άλλων ιατρικών μονάδων. Έχουμε και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, όπου υπεγράφη η σύμβαση. Για την ΠΕΚ τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την Καβάλα, είναι 882 .000 ευρώ  για επίγειους ψεκασμούς για το χρονικό διάστημα 2020-2022 , καθώς και το ποσό των 8 εκ ευρώ για όλη την ΑΜΘ, για εναέριους ψεκασμούς.

Άλλα έργα αφορούν το Αλιευτικό Καταφύγιο της Κάρυανης προυπολογισμού 1 εκ ευρώ , που έχει ολοκληρωθεί. Το Φράγμα του Μαρμαρά που ξεκίνησε το 2006 και θα ολοκληρωθεί το 2021 προυπολογισμού 15 εκ ευρώ.  Επίσης δημοπρατήθηκε η μελέτη αρδευτικού δικτύου προυπολογισμού 2,5 εκ ευρώ».

 ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μιλώντας για το λιμάνι της Καβάλας, ο κ.  Αντωνιάδης είπε πως «η Καβάλα είναι ταυτισμένη με το λιμάνι της. Ήδη υπάρχει ο προσωρινός μειοδότης για την επέκταση των δικτύων του ηλεκτροφωτισμού, της τροφοδοσίας των ελλιμενισμένων σκαφών  καθώς και για τις επιστρώσεις που θα γίνουν στον προσήνεμο μώλο του λιμανιού, προυπολογισμού 1,5 εκ ευρώ. Από τον ΟΛΚ εγκρίθηκε  σύμβαση δύο μελετών προυπολογισμού της μίας εξ αυτών 300.000 ευρώ, που αφορά την  διαπλάτυνση και επέκταση του επίνεμου μώλου».

Ακολούθως  αναφέρθηκε στην Ιχθυόσκαλα   της Καβάλας  τονίζοντας ότι «είναι το επόμενο μας στοίχημα. Υπάρχει μελέτη 450.000 ευρώ, για την επέκταση των κρηπιδωμάτων , για μεγαλύτερο ελλιμενισμό των σκαφών».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι «Σημαντικά έργα γίνονται και στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με το ποσό των 10 εκ ευρώ  έργα που γίνονται εκεί , αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου.

Επίσης η  Περιφέρεια χρηματοδοτεί έργα ύδρευσης στον  Δήμο  Καβάλας , που αφορούν το έργο ύδρευσης στην Κηπούπολη  και στον Αμυγδαλεώνα προυπολογισμού 4.380.000 ευρώ. Στην Θάσο γίνονται έργα ύδρευσης στους οικισμούς Μαριών, Πρίνου και Καλλιράχης, καθώς και στο Παγγαίο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΣΟ

Σχετικά με την Θάσο σημείωσε ότι  «Στον νησί της Θάσου  γίνονται παρεμβάσεις σημαντικές με ασφαλτοστρώσεις  προυπολογισμού 500.000 ευρών  που έγιναν στις Μαριές, Καλλιράχη, Ραχώνι. Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν τον καθαρισμό των ρεμάτων, μισθώσεις μηχανημάτων για τον καθαρισμό τους,  ενώ θα δημιουργηθούν οδικοί κόμβοι  στην Παναγία και την Ποταμιά ώστε τα αυτοκίνητα να μην περνούν μέσα από αυτά τα χωριά».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Για την σύνδεση της Καβάλας με το δίκτυο φυσικού αερίου υπογράμμισε πως  «Ο Νομός Καβάλας δεν θα μείνει έξω από την παροχή φυσικού αερίου . Κάποιοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον Περιφερειάρχη πως δεν θέλει να προχωρήσει αυτό το έργο, όμως ότι και να ακούγεται είναι  πέρα για πέρα ψέμα, καθώς η μελέτη του έργου θα προχωρήσει σε ότι αφορά τους σταθμούς αποσυμπίεσης»

** Εξάλλου σήμερα ο κ Αντωνιάδης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Αστικού- Υπεραστικού ΚΤΕΛ και των Ταξί, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται ασφαλώς η μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *