Τη ριζική ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Καβάλας σχεδιάζει ο Δήμος Καβάλας, ενώ θα προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών

Τη ριζική ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Καβάλας σχεδιάζει ο Δήμος Καβάλας, ενώ θα προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Τουλκίδης τόνισε σε δηλώσεις του ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ήταν ένα από τα πράγματα που είχαμε πει από την αρχή της θητείας ότι θα πρέπει να γίνει. Βεβαίως ως γνωστόν όταν κάνεις πλάνα ο Θεός γελάει, από τότε μέχρι τώρα έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι, τα προβλήματα ήταν τρομερά στο πλαίσιο της καθημερινότητας, στο πλαίσιο της ρύθμισης του προϋπολογισμού, σε διάφορα λειτουργικά και καθημερινά θέματα του δήμου και είναι πια η ώρα μετά και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη να περάσουμε και στη σχεδίαση των μεγάλων έργων. Όπως είναι και η Κεντρική Πλατεία της πόλης για την οποία νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι μόνο Κεντρική Πλατεία της πόλης δεν είναι. Το μόνο που δεν είναι αυτή η πλατεία είναι χώρος συνάθροισης των πολιτών και χώρος παιχνιδιού και αναψυχής, κάποιος χώρος που αναδεικνύει την πόλη. Είναι δυστυχώς ένα απλωμένο άδειο πράγμα με λίγο πράσινο, με ένα συντριβάνι που δουλεύει ή δεν δουλεύει μία στις δέκα, με σκοτάδι, με τραπεζοκαθίσματα ξαφνικά, με έξι εφτά περίπτερα, γενικώς μια πλατεία που είναι μάλλον αδιάφορη. Το σκεπτικό λοιπόν ήταν να κάνουμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφού πρώτα και σύντομα μάλιστα εξασφαλίσουμε ένα μικρό κονδύλιο για να κάνουμε κάποιες μικρές επισκευές, κάποια μικρά μερεμέτια να την ομορφύνουμε. Να τη βάψουμε, να τη φωτίσουμε, να κάνουμε πέντε πολύ βασικά πράγματα. Από κει και μετά το σχέδιό μας είναι ένας μεγάλος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, λέγεται Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών. Η διαφορά του από τους κλασικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς είναι ότι δεν επιβάλλεται να χρησιμοποιήσεις το σχέδιο του νικητή, γιατί στους άλλους διαγωνισμούς η επιτροπή που αποφασίζει το νικητή, που δεν αποτελείται από άτομα της Καβάλας, αποφασίζει το νικητή και αν τυχόν κάνεις το έργο τα επόμενα χρόνια πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αυτήν την εφαρμογή της νικητήριας πρότασης».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Συμπλήρωσε πως «ξεκινήσαμε ήδη διαβουλεύσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Πέμπτη είχαμε τη μεγάλη διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο και θα συνεχίσουμε με παρόμοιες διαβουλεύσεις. Ο εμπορικός κόσμος θα κάνει και μια δικιά του ανεξάρτητη διαβούλευση στο τέλος του μήνα, έτσι ώστε πρώτον μέσα από όλες τις γνώμες των πολιτών και των φορέων να διαμορφώσουμε το τι ακριβώς σκεφτόμαστε για την πλατεία μας και να σχεδιάσουμε πάνω σε αυτό τις σκέψεις και τις προτάσεις που οι αρχιτέκτονες με την επιστημονική τους γνώση μπορούν να μας προσφέρουν. Ευελπιστούμε από αυτό να πάρουμε ωραίες λειτουργικές ιδέες για την πλατεία μας. Κι όχι μόνο για την πλατεία, για αυτό το απλώνουμε με τις διαβουλεύσεις, ήταν μια διαβούλευση και με τον ΟΛΚ προσπαθώντας να συνδυάσουμε και το παραλιακό μας μέτωπο, να δούμε πώς μπορεί αυτή η πλατεία να ακουμπήσει στο νερό, να φτάσει στην παραλία και να συνδέσει πια και το εμπορικό κέντρο και με την παραλία μας. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το κάνουμε με φοβερό ενθουσιασμό και πιστεύω να αποφέρει τα αποτελέσματα που πρέπει σύντομα».

ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν πρόκειται να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία ο κ. Τουλκίδης διευκρίνισε πως «βάσει Γενικού Πολεοδομικού υπάρχει η δυνατότητα να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στο συγκεκριμένο χώρο. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο γιατί κάτω από την πλατεία μας υπάρχουν εγκαταστάσεις μεγάλες κομβικές της ΔΕΥΑΚ. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να φτιαχτεί ένα πάρκινγκ σε όλη την έκταση. Πάντως εγώ προσωπικά δεν θα το απέκλεια. Η αλήθεια είναι ότι εμείς μπορεί να λέμε διάφορα πράγματα, όμως ένα αρχιτέκτονας μπορεί να βάλει την επιστημονική του γνώση και όλες του τις γνώσεις για την αστική ανάπτυξη και να δημιουργήσει κάτι που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην το φανταζόμαστε καν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση