Την Παρασκευή η παρουσίαση Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Προφύλαξη από Φυσικές Καταστροφές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στην Καβάλα

Δημιουργία Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Προφύλαξη από Φυσικές Καταστροφές και Τεχνολογικούς Κινδύνους προωθείται από  το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.  Την ιδρυτική συνάντηση θα τιμήσουν ιθύνοντες, όπως ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης,  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς καθώς και στελέχη από Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθηγητές Πανεπιστημίων με συναφείς ειδικότητες από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ και την Αυστραλία.  Η ιδρυτική συνάντηση για την δημιουργία του προαναφερόμενου Πανευρωπαϊκού Δικτύου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου  στις 9.00 το πρωί με το άκρως ενδιαφέρον  Virtual School του εργαστηρίου AETMA (του Τμήματος Πληροφορικής Καβάλας) σε ζωντανή σύνδεση με 10 Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου από τους υπεύθυνους του προγράμματος κ.κ. Τσινάκο και Καζανίδη καθώς και από το μέλος της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Εμανουλουδη. Ο τελευταίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα Διεθνές Workshop που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός δικτύου. Όπως εξήγησε η ιδέα ξεκίνησε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 102 νεκρούς όπου όλοι αναστατώθηκαν και σκέφθηκαν πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσαν τον κ. Στυλαινίδη που με την σειρά του τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα Rescue που αυτομάτως ενημερώνει για μία φυσική καταστροφή όπως έγινε με την μεγάλη φωτιά φέτος το καλοκαίρι στην Εύβοια και ήρθε βοήθεια με πυροσβεστικά αεροσκάφη από άλλες χώρες όπως την Κροατία. Έτσι δημιούργησαν διάφορες δομές και μία από αυτές είναι η ενημέρωση για φυσικές καταστροφές καθώς αν υπήρχε η στοιχειώδης ενημέρωση των κατοίκων στο Μάτι θα είχαν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα. Στο πλαίσιο αυτό έφτιαξαν αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, το Virtual School, δηλαδή το Εικονικό Σχολείο. Ο κ. Εμανουλούδης καταληκτικά ανέφερε ότι την Παρασκευή θα υπογράψουν και ένα σύμφωνο καθώς πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων και θα δοθούν και έπαινοι στα σχολεία που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα αυτό.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ

Με την σειρά του ο κ. Τσινάκος επανέλαβε ότι το πρότζεκτ ξεκίνησε από το Μάτι και πρόκειται για ένα Εικονικό Σχολείο που αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών προβάλλοντας την ανεκτίμητη αξία της ζωής. Μέσα από αυτό οι μαθητές των 10 σχολείων που συμμετέχουν πιλοτικά και είναι από διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος όπως τους Αρκιούς, την Χίο, τα Κουφονήσια, την Σάμο, την Σύρο, την Κύπρο αλλά και την Θάσο, εκπαιδεύονται για την διαχείρηση φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο λογισμικό ARTutor ενώ στα σχολεία διανέμεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και τους τίθενται διάφορες ερωτήσεις με στόχο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μία φυσική καταστροφή όπως σεισμοί, δασικές φωτιές, πλημμύρες κ.λ.π.

Τέλος ο κ. Καζανίδης ανέφερε ότι την Παρασκευή θα γίνει η παρουσίαση ενός καταστροφικού σεναρίου  ενώ υπάρχουν συνολικά 7 και το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί σε 8.500 σχολεία μεταξύ αυτών και στην Ίμβρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *