Την από αέρος προστασία ζητά ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης για την προστασία των καλλιεργειών

Περί τα 3000 στρέμματα έπληξε η τελευταία χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χρυσούπολης  και έφερε στο φως για μία ακόμη φορά την αδυναμία αποζημίωσης των αγροτών. Ο δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης τόνισε με έμφαση ότι οι αγρότες τελικά λαμβάνουν ψίχουλα αποζημιώσεων.

 Ο δήμαρχος Νέστου σημείωσε αρχικά πως «Είχαμε μια χαλαζόπτωση που κάθε χρόνο πλέον είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για εμάς. Η χαλαζόπτωση βέβαια έπληξε πάνω από 3000 στρέμματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Χρυσούπολης και βεβαίως είναι και κάποιες άλλες θα έλεγα πολύ περιορισμένες τοπικές ζημιές και στην περιοχή κάτω από την Πετροπηγή και στην περιοχή του Ερατεινού.

 Αυτό επανέφερε ξανά και φρέσκαρε την αδήριτη ανάγκη να έχουμε ό,τι μπορεί σήμερα  ως πρόληψη. Επιβάλλεται να το έχουμε και δικαιούμαστε να το έχουμε στην περιοχή μας, προκειμένου να μην δημιουργούνται όλες αυτές οι δύσκολες συνθήκες για τους αγρότες της περιοχής μας.

 Και φυσικά να πω εν συντομία ότι όταν γίνεται μια καταστροφή από χαλαζόπτωση γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει προσωπικό, ελέω υποστέλεχωσης, άρα δεν μπορεί άμεσα να έρθει και μετά έρχεται ο φαύλος κύκλος να αποτυπώνονται οι προτάσεις του για τις αποζημιώσεις και μετά να έρχεται ένας δεύτερος κύκλος με ενστάσεις και άλλες καθυστερήσεις και όλο αυτό το αυτονόητο, από μια ζημία μεγάλη – άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς αφού είναι νέοι άνθρωποι, ασχολούνται και έχουν πάθος με αυτό που κάνουν και έχουν και όρεξη – και το αποτέλεσμα είναι να καταρρακώνονται και στο πραγματικό αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι της ζημιάς».

 ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ…

Και πρόσθεσε πως « Στο τέλος λαμβάνουν ψίχουλα αποζημιώσεων τα οποία φυσικά δεν μπορούν να επαναφέρουν το όλο παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της απολεσθείσας εισοδηματικής χρονιάς.

 Γι αυτό και λέμε ότι εμείς πρέπει να πιέσουμε και πρέπει να δώσουμε μια οριστική λύση στο μέτρο και στο βαθμό που η τεχνολογία σήμερα μπορεί να μας βοηθήσει. Υπάρχει σύγχρονο υλικό και μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

 Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σήμερα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όπου ακύρωσε την υπάρχουσα σύμβαση για την υποστήριξη από αέρος της παρέμβασης των αεροψεκασμών για να διαλύονται  τα νέφη και να μην γίνεται η χαλαζόπτωση στο μέγεθος τουλάχιστον που γίνεται σήμερα στο αρχικό στάδιο. Αλλά δεν παύει να αποτελεί για εμάς μια πρόκληση ότι και στην επόμενη σύμβαση που και αυτή κάποια στιγμή θα τελεσφορήσει πάλι να βρίσκεται ο νομός Καβάλας έξω και πάλι να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι θα μπούμε μετά ως συμπληρωματική σύμβαση κλπ.  Αυτή είναι μια κατάσταση που έχει κουράσει την περιοχή».

 ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΣ….

Ο ίδιος θύμισε ότι και παλαιότερα δήλωσε πως μπήκαμε σε ένα 10ετή κύκλο «Έναν κύκλο όπου έχουμε πληγεί σε όλο το φάσμα των αγροτικών καλλιεργειών μας. Δεν υπάρχει μέρος που να μην το έχει χτυπήσει το χαλάζι μέσα σε έναν κύκλο 10 ετών. Αυτό και μόνο δείχνει την αδήριτη ανάγκη να έχουμε την προστασία από αέρος. Έπρεπε και η Καβάλα να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό εδώ και 10 χρόνια. Δυστυχώς στο επιθυμητό αποτέλεσμα δεν βλέπω να φτάνουμε Όλα έγιναν πλέον καθεστώς. Δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν γι αυτό και υπάρχει η απογοήτευση όταν έχουμε μια νεροποντή. Οι άτυχοι γεωργοί ξέρουν εξ αρχής ότι η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο τέλος θα τους δώσει ένα μικρό χρηματικό κομμάτι αποζημίωσης. Αυτό που πρέπει να γίνει και ψάχνουν και οι ίδιοι να βρουν λύση, είναι να δουν αν επιτρέπεται στην περιοχή μας να γίνει εφαρμόσιμη μέθοδος που επιλέχθηκε στην περιοχή του Παγγαίου και αφορά στα λεγόμενα κανονάκια οπότε να βρεθεί μια λύση με αυτή την οδό. Είναι μια ιδέα ζητούμενο και απαιτεί τον χρόνο της έρευνας για να δούμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 Εμείς έχουμε κάποιους περιορισμούς λόγω του Αεροδρομίου και όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να μείνει χωρίς να ληφθεί σοβαρά υπόψιν μια εξέλιξη. Γενικά πρέπει να δούμε και άλλες πιθανότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διεκδικούμε και δεν θα απαιτούμε να εισαχθεί και η Καβάλα στο μέτρο των αεροχρήσεων αποτροπής του χαλαζιού» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Τέλος το μεσημέρι της Παρασκευής στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν οι φορείς που εκπροσωπούν τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομάδες παραγωγής προκειμένου να συζητήσουν για αυτό το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *