Την ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου για το ενδεχόμενο να έρθουν και νέοι πρόσφυγες στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου μέσω του συλλόγου τους για το ενδεχόμενο να έρθουν και νέοι πρόσφυγες στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του συλλόγου κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, οι κάτοικοι διαφωνούν με την γκετοποίηση των ανθρώπων στο εν λόγω στρατόπεδο.

Ο κ. Μαμτσαδέλης είπε ότι «οι κάτοικοι του Περιγιαλίου, μέσω του συλλόγου τους, από την πρώτη στιγμή που είχε ακουστεί ότι κάποιοι πρόσφυγες θα έρθουν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου για να εγκατασταθούν, πριν από 2-3 χρόνια, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους και ήταν αντίθετη από τότε σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, είχαν έρθει σε συνεννόηση με την τότε δήμαρχο κα Τσανάκα για να αποτρέψουν αυτό το έως τότε ενδεχόμενο, χωρίς τελικά να το καταφέρουν, δεδομένου ότι και ο δήμος Καβάλας τότε δεν έκανε κάποια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις και τις φημολογούμενες διαδώσεις ότι θα έρθουν 1000 πρόσφυγες από τη Μόρια ή τη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και θα μετεγκατασταθούν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, αυτές οι ανησυχίες έχουν φτάσει στον υπέρτατο βαθμό, λόγω του ότι πέραν όλων των άλλων υπάρχει ήδη η εμπειρία από την συναναστροφή με τους πρόσφυγες αυτά τα 2 χρόνια. Προφανώς ο σύλλογος δεν έχει απεμπολήσει τον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα. Δηλαδή αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία πολύ προβληματική κατάσταση, για ανθρώπους δεν μπορεί να πεταχτούν στο δρόμο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους εναποθέσουμε σε ένα στρατόπεδο στο οποίο έχουμε δημιουργήσει ένα γκέτο. Δεν υπάρχει καμία προοπτική για το τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Κι αυτό φαίνεται από την πορεία αυτών των ετών. Είχαμε έναν αρχικό αριθμό 300 ανθρώπων, για παράδειγμα. Πόσοι από αυτούς έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους ή αν δεν ήταν δικαιούχοι ασύλου, έχουν επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσης; Ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι η λογική της φημολογούμενης μετεγκατάστασης επιπλέον προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου είναι ότι δεν χωράνε στη Μόρια ή κάπου αλλού κα τους παρατάμε στην Καβάλα. Αυτό δεν είναι λογική, δεν είναι πολιτική, δεν είναι σχεδιασμός. Δεν μπορεί το Περιγιάλι και το κάθε Περιγιάλι στην Καβάλα να γίνει μέρος εναπόθεσης ψυχών. Εμείς αυτό λέμε. Ότι, πρώτον, δεν υπάρχει σχεδιασμός για το τι θα γίνουν αυτοί οι πρόσφυγες και πηγαίνοντάς τους στο Ασημακοπούλου, στερείς από τον καβαλιώτικο λαό τη δυνατόητα να επενδύσει, να αξιοποιήσει το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το οποίο έχει σημαίνουσα θέση και θα έχει σημαίνουσα θέση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί το Περιγιάλι και με την ευκαιρία του σχεδίου πόλεως τα επόμενα 20 χρόνια. Και κατά δεύτερον, να μην λησμονούμε ότι μέσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν και κάποιοι πάρα πολλοί δυστυχώς, οι οποίοι είναι παραβατικά στοιχεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κινηθεί η αστυνομία είτε για να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά. Εμείς δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί κι άλλο το Περιγιάλι δημιουργώντας ένα γκέτο. Προφανώς και στις περιπτώσεις που πρέπει να υπάρξει βοήθεια σ’ αυτούς τους ανθρώπους να υπάρξει, αλλά με έναν τρόπο φιλικό και ώριμο ως προς το σχεδιασμό του και προς όλους. Εμείς αυτό δεν βλέπουμε να υπάρχει. Θέλουν απλά να κάνουν το στρατόπεδο μία αποθήκη ψυχών. Αυτό είναι το κακό και για εμάς που ζούμε σ’ αυτήν την περιοχή και για αυτούς».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «Πολλοί επέστρεψαν με δικά τους έξοδα από τη Νέα Καβάλα στη Μόρια γιατί εκεί που τους πήγαν τους φάνηκε αυτό που είπα, εναπόθεση ψυχών. Τους πάμε κάπου μόνο και μόνο γιατί δεν χωράνε πλέον στη Μόρια. Δεν είναι λογική αυτή μίας ευρωπαϊκής χώρας, ούτε τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Έγινε και μία συνάντηση όλων των συνοικιακών συλλόγων και όλοι οι πρόεδροι των άλλων συλλόγων εκφράσανε την ανησυχία τους και τη συμπαράστασή τους στο σύλλογο Περιγιαλίου και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί κι ένα ψήφισμα που να αφορά αυτό το θέμα. Θα υπάρξει και συνάντηση του προέδρου του συλλόγου και μένα με τον δήμαρχο κ. Μουριάδη, πιθανότατα το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) για να συζητήσουμε και αυτό το θέμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *