Την ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής στην Καβάλα όπως έργα διευθέτησης ρεμάτων, ζητά  ο πρώην  δήμαρχος Καβάλας  Στάθης Εριφυλλίδης

Την ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής στην Καβάλα όπως έργα διευθέτησης ρεμάτων, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο πρώην  δήμαρχος Καβάλας κ. Στάθης Εριφυλλίδης.

Σε δηλώσεις του επεσήμανε το γεγονός ότι οι επόμενες διοικήσεις από την δική του δεν προχώρησαν στην κατασκευή τέτοιων έργων.  Ο πρώην δήμαρχος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με μία επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα στα προάστια της τα πλούσια όπως της Κηφισιάς έως το Σούνιο τα οποία τότε είχαν πλημμυρίσει λόγω του ότι κάηκε το περαστικό δάσος, κάτι που του έδωσε το ερέθισμα να προχωρήσει σε τέτοια έργα όταν εκλέχθηκε δήμαρχος.

Όπως ανέφερε αρχικά «Στο μέσο της δεκαετίας του 1990 έτυχε να βρίσκομαι στην Αθήνα σε μια περίοδο που είχε καταστραφεί από καιρικά φαινόμενα η Ανατολική Αθήνα και τα πλούσια προάστια τους, από τη Γλυφάδα μέχρι το Σούνιο. Πλημμύρες που είχαν γίνει επειδή είχε καεί το περιαστικό τους δάσος και που δεν είχε γίνει τίποτε προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα!

Και θυμάμαι εκείνο το θλιβερό πρωινό της Κυριακής που επισκεφθήκαμε οικογενειακώς την περιοχή και είδαμε όλα τα καταστήματα κατεστραμμένα. Η ιδέα αυτή «μου κόλλησε» στο μυαλό ως εικόνα και όταν έγινα Δήμαρχος ένα από τα πρώτα μου μελήματα μου ήταν το πώς να θωρακίσω την περιοχή. Και πραγματικά δεν υπήρχε καμία μελέτη καταγραφής των χείμαρρων από το Περιγιάλι μέχρι το Παληό.

Η πρώτη δουλειά λοιπόν ήταν να αναθέσουμε σε ειδικό την καταγραφή όλων των ρεμάτων και των χείμαρρων και παράλληλα θέλαμε να κάνουμε και την μελέτη για την κατασκευή των απαραίτητων έργων».

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Πρόσθεσε δε ότι «Βέβαια χρειαζόμασταν χρήματα και ο  τότε Περιφερειάρχης,  ο Άρης Παπαδόπουλος είδε με θέρμη το αίτημα μας και μας έδωσε ένα μεγάλο ποσό για να διευθετήσουμε τα έργα αυτά των χειμάρρων εν όψει μάλιστα και της ένταξης της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης!

Επομένως το μέλημα μου ήταν να κάνω πρώτα τα έργα υποδομής και μετά να προχωρήσω σε άλλα έργα δόμησης».

Μάλιστα θυμήθηκε ότι εκείνο ακριβώς το διάστημα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης  αλλά και εκπρόσωποι των ΜΜΕ ειρωνικά μίλησαν όταν είδαν το Δήμαρχο και συμβούλους του να προχωρούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο καμπριολέ εντός των ρεμάτων. «Μάλιστα το αυτοκίνητο μας το έδωσε ένας συμπολίτης και έγιναν κάποια σχόλια.

Όπως και να έχει έγιναν τα τρία αυτά μεγάλα ρέματα που θωρακίζουν πλήρως το Περιγιάλι. Ας μην ξεχνάμε ότι το Περιγιάλι στην ουσία είναι ένας μεγάλος κάμπος. Οπότε και με τα βουνά που το περιβάλλουν από τον Πλαταμώνα και την Λεκάνη ήταν λογικό και επίφοβο ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις πλημμύρες εν όψει μάλιστα και της έναρξης της ανοικοδόμησης!

Λίγο πατάει ο ένας μέσα, λίγο ο άλλος και τελικά δημιουργούνται τα προβλήματα».

ΣΤΟ ΠΑΛΗΟ

Ακολούθως ο κ. Εριφυλλίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο Παληό τονίζοντας ότι «Αμέσως μετά πήγαμε στο Παληό. Και εκεί είχαμε προβλήματα γιατί αρκετές περιουσίες είχαν καταστραφεί και έγινε η καταγραφή οπότε προλάβαμε από τα 7 ρέματα που διασχίζουν κάθετα το Παληό να διευθετήσουμε τα 4 βασικά έτσι ώστε από το 2004 και μετά να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.  

Το ίδιο κάναμε και στην Καλαμίτσα, στο κεντρικό τμήμα που ξεκινάει πάνω από το πάρκο κυκλοφοριακής αλλαγής και κατεβάζει όλο το ρέμα από το ύψος Βασιλάκη και τον Άγιο Σίλα.

Προσωπικά είμαι υπερήφανος για τα έργα αυτά. Τα έργα αυτά βέβαια δεν φέρνουν βέβαια ψήφους, δεν είναι αβανταδόρικα, όπως είναι το Κοσμόπολις, το Air Shea Show και τα διάφορα παρκάκια τα οποία τα βλέπει ο κόσμος και φέρνουν ψήφους πολλούς στη διοίκηση. Εμένα όμως μέλημα μου ήταν να προστατέψω τους κατοίκους της περιοχής.

Και όλα αυτά τα θυμήθηκα βλέποντας τις ζημιές στη Ν. Καρυά, στο Χρυσοχώρι, στην Τούζλα και σε όλη την Ελλάδα βέβαια. Και λέω καλά, τα βάζουν με την Περιφερειάρχη Αττικής κ.  Δούρου. Καλά έχουν δίκιο να τα βάζουν με την οποιαδήποτε Δούρου, που όφειλε να κάνει τέτοιου είδους έργα».

ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ

Ο πρώην δήμαρχος με πικρία πρόσθεσε πως «Από τότε που έφυγα από τη Διοίκηση  του Δήμου Καβάλας κανένα έργο ουσίας δεν έγινε.  Βλέπω με θλίψη μου να συμβαίνουν όλα αυτά με το Βιολογικό Καθαρισμό της Καβάλας…. Μπήκε και πρόστιμο μάλιστα  – αν είναι δυνατόν, πρόστιμο στη ΔΕΥΑΚ  για προβλήματα κακής λειτουργίας.

Το τελευταίο μεγάλο έργο που άρχισα και το τελείωσε η επόμενη διοίκηση ήταν  η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Άσπρης Άμμου, προϋπολογισμού  5 εκ. ευρώ αρκετά μεγάλο έργο, το οποίο αφενός μεν μπορεί σήμερα να εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Νέας  Καρβάλης και μελλοντικά τους κατοίκους του Περιγιαλίου, ενώ μέχρι και τη δική μου θητεία το νερό που έπεφτε στην θάλασσα ήταν 99,99% καθαρό.

Δεν ξέρω τι συνέβη από το 2007 και μετά για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση! Η μη συντήρηση; Η μην πρόβλεψη για κάποιο άλλο έργο; Η πλημμελής επιτήρηση του έργου; Ας απαντήσουν οι πρώην και οι σημερινοί για το βιολογικό της Καβάλας»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *