Την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του τμήματος Γεωλογίας θα δημοσιεύσει σύντομα το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος του κόμβου Καβάλας

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος του κόμβου Καβάλας εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για το Τμήμα  Γεωλογίας που θέλει να λειτουργήσει. Το μέλος της Διοικούσας κ. Θανάσης Μητρόπουλος σημείωσε πως επιβάλλεται να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο αυτό που λειτουργεί σε Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «υπάρχει μία συζήτηση γύρω από το τμήμα Γεωλογίας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, κατά πόσο αυτό πρέπει να λειτουργήσει ή όχι. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι εμείς μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε δημόσια τόσο την έκθεση σκοπιμότητας όσο και την έκθεση βιωσιμότητας, όπως και τον τρόπο λειτουργίας του νέου τμήματος έτσι ώστε οι πολίτες και κυρίως οι φορείς της Καβάλας να αντιληφθούν ότι το τμήμα Γεωλογίας έχει δυναμική. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Και υπό αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι θα έχουμε και μία ευρύτερη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα».

ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα ήθελα να τονίσω και δύο ακόμη θέματα που μας απασχολούν πάρα πολύ αυτήν τη στιγμή. Το κυριότερο θέμα είναι ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο έδωσε οπωσδήποτε μία ευκαιρία στην Καβάλα να αποκτήσει πανεπιστημιακές σχολές, κάτι που ήταν αίτημα της πόλης για πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ένα άθροισμα τριών πανεπιστημιουπόλεων. Δηλαδή Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Η κάθε μία πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της μέσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Να ενισχυθεί η πολιτιστική της συνεισφορά της και στην πόλη αλλά και στη λειτουργία της μέσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα εμείς έχουμε μία σχολή θετικών επιστημών. Πέρα από το τμήμα Γεωλογίας για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχολή μας θα δημιουργήσουμε ένα τμήμα μαθηματικών και φιλοσοφίας όπως το έχουμε εξαγγείλει πάρα πολλές φορές. Έχουμε έρθει σε επαφή με την κα Χατζοπούλου η οποία είναι στο σύλλογο Αθηνά που έχει έναν κύκλο φιλοσοφικών συζητήσεων. Εμείς θα βάλουμε τα μαθηματικά, θα φτιάξουμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών. Θέλουμε, επομένως, στήριξη. Θεωρώ ότι οι πολίτες της Καβάλας οπωσδήποτε στηρίζουν το Πανεπιστήμιο αλλά θέλουμε και μία περαιτέρω θεσμική στήριξη έτσι ώστε ο κόμβος μας να μην καταστεί ένας απλός κόσμος μέσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο αλλά να έχει και έναν ρόλο συγκεκριμένο. Να έχει έναν ειδικό ρόλο πάνω σ’ αυτήν τη διαδικασία. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες της Καβάλας και συγχρόνως οι παράγοντες της Καβάλας. Για την κοινωνία είμαστε απόλυτα σίγουροι διότι τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι πάρα πολύ θετικά. Οι πολίτες είναι με το Πανεπιστήμιο. Κάποιες επιφυλάξεις και σκεπτικισμός που υπάρχουν, είναι από τους παράγοντες της πόλης. Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, για παράδειγμα, ενισχύει αυτήν τη στιγμή όσο κανένας άλλος τον κόσμο της Καβάλας. Μας έχει ενισχύσει με 7,5 εκ ευρώ σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς. Η Καβάλα θα γίνει ένας γιγαντιαίος ερευνητικός κόσμος μέσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί κι ο πολιτιστικός τομέας καθώς και ο εκπαιδευτικός τομέας. Ο πολιτιστικός τομέας θα ενισχυθεί με το νέο πρόγραμμα που θέλουμε να εγκαταστήσουμε το οποίο είναι μαθηματικά και φιλοσοφία κατά τη ίδια λογική με το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Οξφόρδη και σε άλλα πανεπιστήμια. Το άλλο είναι να ενισχύσουμε τη σχολή την οποία έχουμε. Έχουμε σχολή θετικών επιστημών άρα θα πρέπει να τις προσθέσουμε ένα ακόμη τμήμα όπως το τμήμα γεωλογίας που το είχαμε προσθέσει ήδη και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χωρίς να έχει αντιληφθεί για ποιον ακριβώς λόγο γίνεται όλο αυτό, προσπαθεί να το ακυρώσει. Εδώ θέλουμε τη βοήθεια της πόλης. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *