Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου από τα αδέσποτα σκυλιά….

Σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά αντιμετωπίζουν  οι κτηνοτρόφοι της Θάσου καθώς τα κοπάδια τους δέχονται επιθέσεις από τα αδέσποτα σκυλιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Δημόπουλο τα αδέσποτα κινούνται σε αγέλες και είναι επικίνδυνα ακόμη και για τους ανθρώπους.

«Το πρόβλημα είναι κυρίως στην κεντρική και βόρεια περιοχή του νησιού», τονίζει και προσθέτει ότι  «από το 2017 κάνουμε επώνυμες καταγγελίες αλλά δεν γίνεται τίποτα από πλευράς πολιτείας. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους φοβούνται να αντιδράσουν για να μην έχουν προβλήματα με το νόμο. Όμως εκτός από κτηνοτρόφους επιτίθενται και σε ανθρώπους. Οι κτηνοτρόφοι της Θάσου παθαίνουν οικονομική ζημιά, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Oι άνθρωποι εκεί ξέρουν ότι ήρθε μια κυρία από την Αγγλία και με καλό σκοπό βέβαια πριν από 12 χρόνια έφτιαξε ένα κυνοκομείο για να περιθάλψει τα αδέσποτα της Θάσου. Αλλά δεν έμεινε εκεί η ιστορία. Έγινε και εισαγωγή ζώων από την στεριά προς το νησί. Σε μια ιδιωτική έκταση έκαναν ένα χώρο, περιέθαλψαν τα ζώα και ακόμη και ο Δήμος Θάσου  και η αστυνομία τους πήγαιναν εκεί αδέσποτα. Αλλά οι συνθήκες ήταν περίεργες.  Τα σκυλιά δεν ήταν χωρισμένα για παράδειγμα σε κλουβιά. Υπήρχε κίνδυνος, μάλωναν τα ζώα αλλά ως εκεί. Το κυνοκομείο δεν έχει άδεια ενώ υπεύθυνος είναι ο Δήμος Θάσου  αφού η κυρία μόνο τα τάιζε. Γι αυτό  και εμείς στείλαμε ήδη επιστολή».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή, που έστειλε ο Σύνδεσμος  Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας προς το Δήμο Θάσου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, αναφέρει τα εξής όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος:

«Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας με έγγραφη καταγγελία, στις 15/6/2017. προς τη ΔΑΟΚ Καβάλας και κοινοποίηση προς την περιφέρεια ΑΜΘ, την αντιπεριφέρεια Καβάλας, το Δήμο Θάσου και την Εισαγγελία Καβάλας, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα ζημιών που δημιουργούν αγέλες αδέσποτων σκυλιών στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων της Θάσου. Άμεσα κινήθηκε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας σε ιδιωτικό χώρο που λειτουργεί ως κυνοκομείο, χωρίς καμία νόμιμη άδεια και ουσιαστικά είναι η πηγή από την οποία αφήνονται ελεύθερα μεγαλόσωμα σκυλιά, τα οποία έχουν δημιουργήσει τις αγέλες που επιτίθενται στα αιγοπρόβατα, αλλά και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Τα ζώα είτε δραπέτευαν είτε τα άφηναν οι ίδιοι έξω. Τα ζώα είναι από Μαριές και μέχρι Ποταμιά και για να επιβιώσουν πρέπει να σκοτώσουν και να φάνε

Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των αρμοδίων κτηνιάτρων της περιφέρειας στις 29-6-2017 συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία απεστάλη στο δήμο Θάσου, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος βάση της νομοθεσίας ν.4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/2-2-2012) κι όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α 32/11-2-2014), για κάθε δραστηριότητα στην περισυλλογή και διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

 Η έκθεση ελέγχου κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, στο ΥπΑΑΤ, στην περιφέρεια ΑΜΘ, στη ΔΑΟΚ Καβάλας και στην Εισαγγελία Καβάλας στις 17-7-2017. Το ίδιο διάστημα και μετά από τις συνεχείς προφορικές οχλήσεις και καταγγελίες, ο Δήμος Θάσου δημιούργησε την επιτροπή που προβλέπεται να συστήσει για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

«Τα ζώα επιτέθεντο και στους ανθρώπους και δη τους κτηνοτρόφους. Κάποια στιγμή θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Δημόπουλος..

Ο ίδιος ζήτησε να μην έρθουν άλλα αδέσποτα, να καταγραφούν τα αδέσποτα στην συνέχεια, να εμβολιασθούν, να στειρωθούν. «Τα είπαμε αυτά στο νέο Δήμαρχο Θάσου.

Τίποτα ουσιαστικά περισσότερο μέχρι σήμερα, με τη λογική ότι έχουμε νομικά τα νώτα μας καλυμμένα, με τη σύσταση της επιτροπής. Η Εισαγγελία Καβάλας, που θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης για την εφαρμογή του νόμου, παρέπεμψε στο Πταισματοδικείο Θάσου, την υπόθεση της παράνομης λειτουργίας του ιδιωτικού κυνοκομείου. Η υπόθεση θα εκδικάζονταν στις 25/6/2019, όμως αναβλήθηκε για το Νοέμβριο. Έτσι και η Εισαγγελία Καβάλας βγήκε από την υποχρέωση.

Έμειναν όμως οι κτηνοτρόφοι να παθαίνουν συνεχώς ζημιές από τις αγέλες των αδέσποτων σκυλιών, απροστάτευτα τα ζώα τους, αλλά και οι ίδιοι, αφού τα συγκεκριμένα σκυλιά επιτίθενται και σε ανθρώπους. Νομοτελειακά είναι θέμα χρόνου να γίνει το δυστύχημα και να θρηνήσουμε θύμα ή θύματα, σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Όμως τότε κύριοι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος;

Θα κατηγορήσετε τα σκυλιά που μπορεί να είναι από τα εξυπνότερα ζώα, όμως δεν παύουν να είναι ζώα; Λειτουργούν με το ένστικτο της επιβίωσης κι από τη στιγμή που είναι ανεξέλεγκτα για καιρό, αποκτούν συνήθειες που πηγάζουν από το ένστικτο τους για επιβίωση κι όχι από την ανθρώπινη λογική.

Αυτά μας είπαν οι κτηνοτρόφοι στο νησί. Πείτε μας τι να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό γίνεται εδώ και 12 περίπου χρόνια, ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι.

Οι άνθρωποι δεν είναι ζωόφιλοι αν αφήνουν τα ζώα σε τραγική κατάσταση όμως. Τα ζώα φοβούνται πάρα πολύ ενώ και οι κτηνοτρόφοι τρέφουν».

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ

Και ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι  «Εμείς πήγαμε υπηρεσιακά, περιμέναμε ανταπόκριση αλλά από το Δήμο δεν έγινε τίποτε.  Ίσως ότι την καταγγελία την κάνει ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας κι όχι κάποιος επιστημονικός φορέας, κάποιο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο ή κάποια μεγάλη εταιρία, να μην σας έδωσε το κίνητρο της ενεργοποίησης ,. Ας πούμε ότι το καταλαβαίνουμε! Άλλωστε πολλοί θεωρούν την κτηνοτροφία επάγγελμα δεύτερης διαλογής κι ανάλογα τους κτηνοτρόφους, που ασχολούνται με αυτή.

Όμως για την πολιτική και τη δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να ισχύει αυτό. Οι κτηνοτρόφοι της Θάσου παθαίνουν οικονομική ζημιά, κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και βρίσκονται σε άμυνα. Έχουν κάθε δικαίωμα να προστατέψουν το βιός και τις οικογένειές τους. Κινδυνεύουν οι ίδιοι και ο καθένας που κινείται στις περιοχές που δρουν, οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών. Το νησί θέλει και κτηνοτροφία, και γεωργία και τουρισμό. Όλα χρειάζονται και πρέπει πάνω από όλα να δοθεί λύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *