«Τα χρήματα που εξοικονομούμε από τους εργολάβους διοχετεύονται σε άλλες ανάγκες του ιδρύματος» δηλώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου  Αναστάσιος Καρασαββόγλου

Ως γνωστό το Νοσοκομείο Καβάλας  και η Διοίκηση του προχώρησαν  στην αποπομπή της εργολαβίας για την καθαριότητα και την  σίτιση  του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει το Νοσοκομείο σημαντικά χρηματικά ποσά. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι των εργολάβων προσλήφθηκαν στο Νοσοκομείο με πλήρη ασφάλιση και κανονικό μισθό! Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως ανέφερε αρχικά «Όταν αναλάβαμε εμείς εδώ, είχαμε βρει εργολάβο στην καθαριότητα, στην σίτιση και στην φύλαξη. Προχωρήσαμε λοιπόν στην αποπομπή στην καθαριότητα και στην εστίαση των εργολάβων,. Ο εργολάβος απασχολούσε 75 άτομα και σε αυτόν κόστιζαν 1.416 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Εμείς πληρώναμε δηλαδή περίπου 1.5εκ. ευρώ περίπου για να είναι καθαρό το Νοσοκομείο. Αυτό που κάναμε εμείς τώρα, και δη από τον περασμένο Αύγουστο, κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος, ήταν να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας με όλους τους εργαζόμενους και αυτό το μοντέλο που εμείς τώρα υλοποιούμε μας κοστίζει περίπου 840 χιλιάδες ευρώ. Άρα εξοικονομούμε περί τις 600 χιλιάδες τον χρόνο μόνο και μόνο επειδή φύγαμε από τη μια κατάσταση και πήγαμε στην άλλη. Επίσης να τονισθεί ότι αυτή δεν είναι μια απλή αλλαγή μιας κατάστασης. Σε αυτή την αλλαγή έχουν βελτιωθεί πολύ τα δεδομένα για τους εργαζόμενους.

Τους πληρώνουμε πλέον διπλούς μισθούς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τα ρεπό και τις άδειες τους πλέον, είναι ασφαλισμένοι σε εμάς, πληρώνονται έγκαιρα. Έγιναν κανονικοί εργαζόμενοι πλέον. Υπήρχαν πολλά θέματα τα οποία άλλαξαν».

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο ίδιος εξήγησε πως έγιναν όλα αυτά. «Εμείς λειτουργήσαμε στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που η παρούσα κυβέρνηση διαμόρφωσε. Δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα πριν. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να μπορεί κανείς να φύγει από τους εργολάβους και να συνάψει ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους. Αυτό ακριβώς κάναμε και εμείς. Αξιοποιήσαμε το υπάρχον πλαίσιο και προχωρήσαμε σε αυτό. Το ίδιο κάναμε στον τομέα της εστίασης με 25 άτομα στο τέλος του 2016. Και με τα δύο μαζί εξοικονομούμε τον χρόνο 640 χιλιάδες ευρώ.

Διότι τα λεφτά είναι σημαντικά. Αυτά τα χρήματα πέφτουν και πάλι στο Νοσοκομείο. Διότι αυτό που γινόταν ήταν ο προϋπολογισμός μας με έναν συγκεκριμένο κωδικό προέβλεπε τη δαπάνη που προείπαμε,  1,5 εκ. ευρώ περίπου για την καθαριότητα. Εμείς που πληρώνουμε τώρα 640 χιλιάδες ευρώ για την καθαριότητα και την εστίαση λιγότερα, τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούμε αναδιαρθρώνοντας τον προϋπολογισμό και παίρνοντας αυτά τα χρήματα από τον κωδικό που ήταν αρχικά σε άλλους κωδικούς. Είναι μια διαδικασία που γίνεται όμως και φέρνει το ποσό και πάλι πίσω στο Νοσοκομείο.

Θα βελτιώσουμε για παράδειγμα το δάπεδο σε πολλά σημεία κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε αν δεν είχαμε την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης θα τοποθετήσουμε κάτω, εκεί που αποθηκεύουμε τα καύσιμα ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου στις δεξαμενές για να μην υπάρχουν παρατράγουδα με τους προμηθευτές.

 

Θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα αποτυπώνει ακριβώς τι ποσότητες πετρελαίου μπαίνουν στις δεξαμενές που έχουμε και τι βγαίνουν και μάλιστα θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι ποσότητες έχουμε.

Θα αγοράσουμε και έναν λέβητα και έναν κλίβανο για να δουλεύουμε εμείς οι ίδιοι τα απόβλητα. Διότι τώρα πληρώνουμε στον Μπόμπολα 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για να τα πάρει, να τα πάει στην Αθήνα. Με αυτά τα λεφτά θα αγοράσουμε έναν κλίβανο, θα μας κοστίσει μια φορά 140 χιλιάδες ευρώ και από εκεί και πέρα τίποτε. Εμείς οι ίδιοι θα μπορούμε να δουλεύουμε τα απόβλητα μας και ίσως να απορροφήσουμε και ποσότητες από τα νοσοκομεία της Δράμας, της Ξάνθης ή και από ιδιώτες γιατρούς έξω από την πόλη. Μιλάμε για επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα τα οποία μπορούμε πλέον να τα διαχειριστούμε».

ΛΙΣΤΑ

Αναφορικά με την Λίστα Χειρουργείων ο ίδιος τόνισε ότι  «Η λίστα πάει περίφημα και εξαιρετικά. Ακόμη και τώρα απευθύνονται άλλα νοσοκομεία σε εμάς προκειμένου να τους βοηθήσουμε να στήσουν μια καλή δομή και ένα καλό πληροφοριακό σύστημα με μια καλή διαδικασία για να μπορούν να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Βέβαια μερικές φορές ο κόσμος γκρινιάζει και ρωτά πως μπορεί να γίνει και να περιμένει τόσους μήνες για ένα χειρουργείο. Υπάρχουν γκρίνιες αλλά τους δίδουμε να καταλάβουν ότι έτσι και μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα. Έφυγε ένα μεγάλο βάρος από την πλάτη των γιατρών.

Δεν απευθύνεται ο κόσμος στο γιατρό για να βρει θέση. Έχει φύγει ένα σημαντικό βάρος. Οι γιατροί ξέρουν ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός, αυτά τα άτομα θα χειρουργηθούν και τίποτε άλλο. Κανένας δεν μπορεί να τους ενοχλήσει και να ζητήσει μια παρέμβαση για να αλλάξει η λίστα.

Γενικότερα ο πολίτης αντιλαμβάνεται σε σημαντικό βαθμό το στοιχείο της διαφάνειας που υπάρχει σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σημαντικό όλα αυτά να τα βλέπει στο διαδίκτυο, να ξέρει τον αριθμό του και να ελέγχει τι γίνεται. Έχεις προγραμματισθεί να εγχειρισθείς τότε και κανείς δεν θα πάει εμπρός σου».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Τέλος ένα μείζονος σημασίας ζήτημα είναι και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όπως τόνισε ο κ. Καρασαββόγλου  «Από την αρχή του έτους κάθε νοσοκομείο της χώρας, είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει το μοντέλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συνταγογράφηση για να γίνουν εξετάσεις εργαστηριακές πρέπει να περνά στο σύστημα του ΕΟΠΥ. Αυτός ο φορέας μας αποζημιώνει για τις εξετάσεις που εμείς κάνουμε.

Μέχρι τώρα λοιπόν, υπήρχαν φορές που είχαμε προβλήματα στην διασύνδεση των νοσοκομείων με τον ΕΟΠΥ. Δυσκολίες, χρονοτριβούμε και το νοσοκομείο Καβάλας  επειδή τόσο καιρό προσπαθούσε να στήσει αυτό το σύστημα για να είναι αξιόπιστο κλπ,  να λειτουργεί καλά και να είναι συνδεμένο με τον ΕΟΠΥ μέχρι τώρα έχανε πολλούς πόρους γιατί δεν ήταν απλά συνδεδεμένο. Και δεν ήξερε ότι εμείς κάνουμε πράγματα και δεν μπορούσε να μας αποζημιώσει τίποτε. Αυτό τελειώνει τέλος του μήνα και από αρχές Αυγούστου, χωρίς να ξέρω τι κάνουν τα άλλα νοσοκομεία, αλλά εμείς θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το μοντέλο αυτό απολύτως. Αυτό θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση και θέλω να ευχαριστήσω για αυτό την ιατρική κοινότητα που έβαλε πλάτη για αυτή την ιστορία και μας στήριξε ποικιλοτρόπως. Και τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς και όλους για να πάει εμπρός ο σχεδιασμός. Η καλή συνεργασία φέρει και καλά αποτελέσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *