Τα δρομολόγια Καβάλας – Πρίνου και η σωτηρία της Αγίας Μαρίνας στο επίκεντρο δύο συσκέψεων

Δύο συσκέψεις έγιναν την Παρασκευή στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας  κ. Μαρκόπουλου, μία για τα δρομολόγια Καβάλας – Πρίνου και μία για το Ίδρυμα Αγία Μαρίνα. Χθες ο κ. Μαρκόπουλος έκανε νέες δηλώσεις για αυτές τις συσκέψεις, αρχικά για αυτή για τα δρομολόγια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «στο θέμα των δρομολογίων υπάρχει ένα μείζον ζήτημα κακού προγραμματισμού, προβληματικής συνεννόησης και προβληματικής διαχείρισης του ζητήματος από το αρμόδιο ΣΑΣ. Έχω πει και άλλες φορές, το έχω πει και στον υπουργό, ήταν μια πρόταση που κάναμε ως Περιφέρεια επί των ημερών του Γιώργου Παυλίδη και τη στηρίζουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε και ζητάμε για λόγους εξυπηρέτησης του κοινού η αρμοδιότητα καθορισμού των δρομολογίων να μεταφερθεί από το ΣΑΣ σε μια επιτροπή αντίστοιχη που θα ορίσουμε στις Περιφερειακές Ενότητες. Δεν μπορεί σήμερα να ταλαιπωρούμαστε με υπερβολικά δρομολόγια στην Κεραμωτή και έλλειψη δρομολογίων στον Πρίνο γιατί το ΣΑΣ συλλήβδην έχει καθορίσει έναν μέσο όρο δρομολογίων, με αποτέλεσμα να γίνονται 20 δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής που είναι περιττά, δεν εξυπηρετούν κάτι τόσο πολλά δρομολόγια και από την άλλη πλευρά να υπάρχει έλλειμμα δρομολογίων όσον αφορά τη γραμμή του Πρίνου. Αυτή είναι μια καθοριστική προϋπόθεση. Για παράδειγμα υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που το συζητήσαμε με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες. Εμείς δεν θέλουμε να καθορίζει το ΣΑΣ έναν αριθμό δρομολογίων ανά πλοίο. Εμείς θέλουμε να καθοριστούν οι ανάγκες σε δρομολόγια και από κει και πέρα να βρούμε έναν τρόπο κατανομής μεταξύ των ενδιαφερομένων να τα εκτελέσουν ή  μεταξύ των εντελλομένων λόγω δημοσίας υποχρεωτικής υπηρεσίας να εκτελεστούν τα δρομολόγια. Δεν θέλουμε να πάμε σε μια διαδικασία η οποία και στις εταιρίες είναι εις βάρος, πηγαινοέρχονται τα καράβια χωρίς να μεταφέρουν εμπορεύματα ή επιβάτες στη γραμμή της Κεραμωτής και δεν επαρκούν μετά για να καλύψουν τη γραμμή του Πρίνου. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε. Στα λεγόμενά τους βλέπω ότι είναι θετικές οι ναυτιλιακές εταιρίες στο να περάσει η αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα από κει και πέρα εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα είναι η εξυπηρέτηση και η αναπτυξιακή κατεύθυνση για την περιοχή μας. Δεν θα είναι κάτι που θα πούμε ότι το θέλουμε για να έχουμε έναν παραπάνω τομέα ευθύνης να ασχολούμαστε. Δεν θέλουμε να βάλουμε μπελά στο κεφάλι μας. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται όσο πιο κοντά γίνεται στον ενδιαφερόμενο πολίτη και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό. Σαφώς δεν λύνονται όμως τα θέματα, είναι όμως ένα σημαντικό βήμα».

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Αναφορικά με τη σύσκεψη που αφορούσε στο Ίδρυμα Αγία Μαρίνα, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «δεν διαφαίνεται λύση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί ένα ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας να πάρει τους τροφίμους και η Αγία Μαρίνα απλά να παραχωρήσει το χώρο προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί το νέο ΚΔΑΠ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη λύση. αναθέσαμε στις κ.κ. Ιωσηφίδου και Φιλιππίδου και με τη συνδρομή του βουλευτή κ. Παπαφιλίππου που είναι νομικός, να το επεξεργαστούν και να ξανασυζητήσουμε το θέμα. Ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να υπάρχει αυτό το κείμενο εργασίας που θα προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες λύσεις για κάθε θέμα».

ΦΙΛΙΠΠΟΙ

Για τις εκδηλώσεις του διημέρου αναφορικά με την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «στις 15 Ιουλίου 2016 βγήκε η απόφαση καιρός ήταν να γίνει και αυτό το πανηγυρικό μέρος. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί ο φορέας διαχείρισης, η επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη να καθοριστούν σιγά σιγά οι διαδρομές. Εμείς ως Περιφέρεια θα ενισχύσουμε όσο μπορούμε κι όσο μας επιτρέπεται από τους όρους επιλεξιμότητας αυτές τις προσπάθειες. Από την άλλη πλευρά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διεκδικηθούν χρήματα και από το υπουργείο προκειμένου να γίνουν πολλά πράγματα. Είμαστε ικανοποιημένοι κατά τα άλλα και πανηγυρίζουμε αυτή τη σημαντική επιτυχία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση