Τα ακτινίδια του Νέστου σε έκθεση στο Χονγκ Κονγκ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης ακτινιδίων

Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης ακτινιδίων στην έκθεση Asial. Συγκεκριμένα τέσσερις αγροτικοί  συνεταιρισμοί της περιοχής Νέστου συμμετέχουν στην αποστολή με απώτερο στόχο να ανοίξουν την αγορά της Κίνας για εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τα ακτινίδια είναι τα μοναδικά φρούτα που μπορούν να εξαχθούν στην Κίνα λόγω και του ειδικού καθεστώτος που ισχύει, ενώ ήδη συνάντησαν πολύ θετικό κλίμα από εισαγωγείς του Χόνγκ Κόνγκ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «είμαστε στο Χονγκ Κονγκ στην έκθεση της Asial η οποία αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά από όλο τον κόσμο, κυρίως από τη νοτιοανατολική Ασία, είμαστε εδώ με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης ακτινιδίων της περιοχής του Νέστου. Είναι το δεύτερο ταξίδι μας με αυτό το πρόγραμμα, είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, μέσα από το οποίο μπορούμε να διαφημίσουμε τα ακτινίδια της περιοχής μας. Συμμετέχουν οι τέσσερις συνεταιρισμοί που έχουν μπει στο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα 80% επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% με ιδία συμμετοχή. Η Περιφέρεια δεν συμμετέχει οικονομικά, αλλά έχει συνεισφέρει στη σύνταξη της πρότασης και στην προσπάθεια στο να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα και ένα προϊόν πολύ υψηλής αξίας, έτσι ώστε να εγκριθεί αλλά και να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά όχι μόνο της Ασίας, αλλά και της Βορείου Αμερικής και της Αφρικής, μια και το πρόγραμμα αφορά και τα τρία σημεία αυτά του ορίζοντα».

ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΡΟΥΤΟ

Όπως διευκρίνισε «αν και στην Κίνα το μόνο φρούτο που μπορεί να εξάγει η Ελλάδα είναι το ακτινίδιο, τώρα θα μπουν και άλλα προϊόντα αλλά προς το παρόν είναι το ακτινίδιο και αυτό για να μπει πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρία ή ένας συνεταιρισμός μια ειδική διαδικασία αδειοδότησης από το κράτος της Κίνας. Παρόλα αυτά οι δικοί μας συνεταιριστές έχουν κάνει αυτές τις κινήσεις, έχουν εγκριθεί τέσσερις – πέντε συνεταιρισμοί και μπορούμε να εξάγουμε. Το Χονγκ Κονγκ βέβαια αποτελεί μια εξαίρεση γιατί πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καθεστώς καθώς τώρα έχει προσαρτηθεί στην Κίνα αλλά όχι πλήρως, επομένως υπάρχει μια ελευθερία κίνησης και ήδη υπάρχουν πολλά συσκευαστήρια, εξάγονται κάποια φορτία στην Κίνα και κυρίως στο Χονγκ Κονγκ. Επομένως υπάρχει ήδη μια μαγιά και τώρα με αυτήν την κίνηση πιστεύω ότι αφενός θα βελτιωθούν οι υπάρχουσες σχέσεις, αλλά και θα δημιουργηθούν και νέοι πελάτες που θα απορροφήσουν μια ποιότητα προϊόντων που θέλουμε εμείς να απορροφήσουν. Δεν θέλουμε δηλαδή να πάμε στη λογική του να φύγει από μας το προϊόν μαζικά και να αδειάσουν τα ψυγεία μας. Αυτό γίνεται ούτως ή άλλως. Θέλουμε να προωθήσουμε και να προβάλλουμε ότι το ελληνικό ακτινίδιο και το ακτινίδιο της περιοχής του Νέστου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για αυτό πρέπει να φεύγει με τις προδιαγραφές που θέλουμε, έτσι ώστε να έχουμε κάθε χρόνο μια εξαγωγική δύναμη καλή και στο τέλος να ζητείται το δικό μας το προϊόν επειδή έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση