Τακτική Συνέλευση Κοιν.Σ.Επ. στο Νοσοκομείο Καβάλας

Την Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018, στις 11.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας πραγματοποιήθηκε  η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο Δίκτυο πλέον μετέχει και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Τομέα Ψυχικής Υγείας – ΚΟΙΣΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Επίσης δόθηκε συνέντευξη τύπου για το ρόλο τη σημασία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Αρχικά ο κ. Μιχάλης Σωτηρίου Συντονιστής – Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και Πρόεδρος ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, είπε πως η συνάντηση αυτή είναι μεγάλη στιγμή , γιατί ένας οικονομικός πυλώνας όπως είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι  ΚΟΙΣΠΕ δεν θα έχουν εύκολη πρόοδο εάν δεν υπάρξουν συνέργειες και μεταξύ τους. Το 1999 και στην συνέχεια το 2016 ήταν μεγάλη στιγμή όταν έγιναν οι σχετικοί νόμοι για τη κοινωνική επιχειρηματικότητα και παρ ότι σε ένα βαθμό ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία , από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι ΚΟΙΣΠΕ, είναι δύο βασικοί φορείς που  μπορούν να αναζωογονήσουν την ιδέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια.  Χρόνια παρακολουθούμε τις κινήσεις σε ότι αφορά την ενδυνάμωση των φορέων και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με πολύ χαρά βλέπουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπομε πως μπήκε σε δραστηριότητα σε πολλά μέρη της χώρας μας. Όταν πρίν από δύο χρόνια φτιάχτηκε ο δικός μας συνεταιρισμός, σε όλη την χώρα υπήρχαν μόνο 6 ΚΟΙΣΠΕ και σήμερα υπάρχουν 22 με διαφορετική δραστηριότητα για τον καθένα. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή σε όσους ασχολούνται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Υπάρχει ανάγκη συνεργασιών , συνεργειών γιατί κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι που ξεκινά αυτή η  συνεργασία  και πολύ νωρίς στην Καβάλα είχαμε θέσει το θέμα στους δικούς μας ΚΟΙΣΠΕ, ζητώντας την συνεργασία που προδιαγράφει και το μέλλον μας. Οι ΚΟΙΣΠΕ που διοργανώθηκαν από τα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όταν υπήρχαν χρήματα καθώς και έμψυχο δυναμικό έκαναν δουλειά. Εμείς ήμασταν από τους νέους και καταλαβαίναμε τις δυσκολίες που υπήρχαν όμως και στα δύο επίπεδα. Φέτος όμως έχουμε καταφέρει να περάσει η αντίληψη των συνεργασιών. Αν δεν προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και αν δεν πείσουμε και τους υπερκείμενους φορείς πάνω από μας θα χάσουμε το τραίνο της επιβίωσης των φορέων αλλά και η Περιφέρεια μας θα χάσει το τρένο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στην ΑΜΘ σε ότι αφορά τους ΚΟΙΣΠΕ ο πρώτος είναι της Καβάλας και δεύτερος του Έβρου τον οποίο στηρίζουμε για να μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδο συνεργασίας.  Είναι και στόχος μας να υπάρξει συνεργασία με όσους ΚΟΙΝΣΕΠ θέλουν να συνεργαστούν με τους τοπικούς ΚΟΙΣΠΕ. Η περιοχή ευθύνης μας ως ΚΟΙΣΠΕ είναι η Καβάλα και η Ξάνθη και μένει να γίνει και για τους άλλους νομούς κάτι αντίστοιχο. Να σημειωθεί ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και οι ΚΟΙΣΠΕ στο Μητρώο του Υπουργείο Υγείας ενώ είμαστε γραμμένοι στο Μητρώο  του Υπουργείου Εργασίας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ Τάσος Καρασαββόγλου που ήταν παρών στην συνάντηση αυτή , είπε πως η διοίκηση είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή της κοινωνικής συνεταιριστικότητας και ενδεχομένως να υπάρξει ένα ευνοϊκό προς αυτούς πλαίσιο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που ευνοούν τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς σε δράσεις και ενέργειες που είναι θετικές για τις ΚΟΙΣΠΕ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Είμαστε όμως κοντά σας από πεποίθηση γιατί πιστεύουμε απόλυτα γι αυτό που κάνετε και θα είμαστε μακροπρόθεσμα έστω και αν δεν υπάρχουν προγράμματα στήριξης γιατί πιστεύουμε σ αυτό. Με περισσή χαρά φιλοξενούμε την έδρα του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας στο ΓΝΚ  και με ακόμα μεγαλύτερη χαρά υποστηρίξαμε το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» της περασμένης χρονιάς και αν χρειαστούν περισσότερα πράγματα θα τα δώσουμε απλόχερα.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η υπεύθυνη δικτύου κ. Γεωργία Καραβαγγέλη  που εκπροσωπεί την «Θράκης Κίνητρο» που εδώ και δύο χρόνια έχει και την Προεδρεία του δικτύου. Η κ Καραβαγγέλη εξέφρασε την χαρά της για την εγγραφή πολλών μελών στο δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ και ΚΟΙΣΠΕ ,κυρίως της Καβάλας που είναι ένας φορέας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα και διακρίθηκε για τις καλές του πρακτικές. Θεωρώ είπε πως αυτή είναι μια σημαντική συνεργασία που έχει να αποφέρει πολλά σε όλα τα μέλη του δικτύου. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε το 2015 μετά από μία πρόσκληση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Σπάρτακος» και «Γαληνός». Τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου είναι επτά. Μετά  από πολλές συναντήσεις που είχαμε μεταξύ μας αποφασίσαμε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα τέτοιο φορέα διότι μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, γιατί η Περιφέρεια μας είναι η τρίτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αριθμό φορέων κοινωνικής οικονομίας και άρα είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και να διεκδικούμε  ότι περισσότερο μπορούμε για τους φορείς που αφήνουν ένα κοινωνικό αντίκτυπο, πόσο μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και σε ένα περιβάλλον όμως που εξελίσσεται και μέσα σ αυτό θα θέλαμε να έχουμε ένα ρόλο. Ο ρόλος του δικτύου είναι να έχουμε μια φωνή στο Υπουργείο Εργασίας  και Υγείας, για την διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν την κοινωνική  οικονομία και επιχειρηματικότητα, και προς αυτή τη κατεύθυνση καταφέραμε να κάνουμε καλά πράγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *