Τέλος από 1η Ιανουαρίου η πλαστική σακούλα, αργήσαμε λέει  η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπει οι πλαστικές σακούλες καθώς  προτάσσουν τις χάρτινες που μπορούν να ανακυκλωθούν. Μάλιστα θα υπάρξει σε εφαρμογή και νομοθετική ρύθμιση από 1ης Ιανουαρίου. Σχετικές δηλώσεις έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου.

Όπως τόνισε αρχικά «Έχουμε αργήσει βέβαια αν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αυτή η τακτική έτσι και αλλιώς είναι ισχύουσα εδώ και χρόνια. Και βέβαια δείχνει πως πρόκειται για μια τακτική προς την σωστή κατεύθυνση μια και αναδύει περιβαλλοντική συνείδηση.

Είμαστε άλλωστε καταναλωτές όχι μόνο της συσκευασίας αλλά και του τρόπου μεταφοράς των αγαθών μας. Αυτό δείχνει το καταναλωτικό μας αποτύπωμα σε σχέση μάλιστα με το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας μας.

 

Μάλιστα οι Ενώσεις των Καταναλωτών έχουν κάνει σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των συσκευασιών αλλά και με την πρακτική απόθεσης της σακούλας. Ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται και ενώ του δίδονται δωρεάν σακούλες σε καταστήματα, αυτός προτιμά να χρησιμοποιεί δυχτάκι ή μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα προκειμένου να μην χρησιμοποιήσει επιπλέον πλαστικό.

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι κανόνας αλλά υπάρχουν πολίτες που έχουν μια τέτοια συνείδηση. Άλλωστε μια βασική αρχή ως πολίτες πρέπει να έχουμε την μείωση των απορριμμάτων.

Πριν πάμε δηλαδή στην ανακύκλωση θα πρέπει να μιλήσουμε για μείωση, για επαναχρησιμοποίηση γενικότερα. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση έγινε πριν από 2 χρόνια και τώρα υλοποιείται από 1-1-2018».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ…

Η κ. Γεροστεργίου πρόσθεσε ότι «Βέβαια είμαστε πίσω μια και κάποιες χώρες αποσύρουν εκτός από την πλαστική σακούλα και το πλαστικό μπουκάλι. Βάζοντας γυάλινο που επαναχρησιμοποιείται!».

Βέβαια έχουμε μεγάλη απόσταση να καλύψουμε αλλά όπως λέει η κ. Γεροστεργίου πρέπει να βοηθήσουν και οι τοπικές αρχές, υιοθετώντας προγράμματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και συνδέουν την παραγωγή απορριμμάτων με τα τέλη που πληρώνει ο πολίτης.

«Μάλιστα με την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας όταν είχαμε κληθεί να καταθέσουμε προτάσεις για τον κανονισμό καθαριότητας, καταθέσαμε και προτάσεις για ανακύκλωση. Δεν εισακουσθήκαμε.

Όσο για τα χρήματα από τις πλαστικές σακούλες, μπορεί να δοθούν για περιβαλλοντικά έργα αλλά καλό είναι να μην αγοράζουμε καν πλαστικές σακούλες. Αρκεί μια αγορά πάνινης τσάντας και να πάψουμε ως καταναλωτές να λειτουργούμε μη ορθολογικά» κατέληξε.

ΤΕΛΟΣ

Από τις αρχές της νέας χρονιάς παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Έχουν περάσει κιόλας 52 χρόνια από τη «γέννηση»  της πλαστικής σακούλας.  Έκτοτε, η αλόγιστη εξάπλωσή της  έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια!

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα,  η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες.

Για να περιοριστεί, λοιπόν, η μάστιγα της πλαστικής σακούλας, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία αυτή, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύει  η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων  και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά  για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές  πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *