Σύσκεψη χθες στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας για τα θέματα ασφαλείας στα λατομεία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας για το θέμα ασφάλειας στα λατομεία μαρμάρων καθώς όλο και αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν πρόεδροι Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας Θράκης και εξελίχτηκε ένας εξαιρετικός διάλογος.  Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας κ. Ματίνα Τσούτσα στην εισήγηση της ανέφερε τα εξής:

«Συνάδελφοι,

          Σας καλωσορίζω στην πόλη μας και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και υπεύθυνο του Τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας.

          Το θέμα που θα συζητήσουμε απασχόλησε και απασχολεί διαχρονικά το εργατικό κίνημα. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα γιατί αφορά την υγεία και την ζωή των εργαζομένων αλλά και την κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα. 

Όλοι μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις από τις βλάβες που προξενούνται εξαιτίας της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. 

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτές προκαλούνται κυρίως από την παραβατικότητα που κυριαρχεί στους χώρους εργασίας.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι έλεγχοι και οι δαπάνες που πρέπει να γίνονται για την τήρηση των κανόνων μπορούν να βελτιώσουν τις καταστάσεις.

Όλα αυτά ο καθένας μας τα γνωρίζει και κάποιοι έχουν μεγαλύτερες εμπειρίες σ’ αυτά.

Σκοπός μας σήμερα είναι να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να ζητήσουμε και από τα όργανα της πολιτείας να πολλαπλασιάσουν τους ελέγχους τους και τους εργοδότες να δαπανήσουν εκείνα τα χρήματα που θα προσθέσουν δεξιότητες στους εργαζόμενους, θα διορθώσουν τα εργαλεία και τις συνθήκες δουλειάς ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις.

Ο λόγος στον κ. Στοϊμενίδη και στη συνέχεια όλοι να πουν την άποψή τους και να προτείνουν μέτρα και δράσεις ώστε να βοηθήσουμε στην εξαφάνιση των θανάτων και των βλαβών των εργαζομένων που υφίστανται στους χώρους εργασίας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Το Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου αναφέρει τα εξής:

«Σύσκεψη μεταξύ των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων της ΓΣΕΕ και αντιπροσώπου της ΓΣΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα την 21-09-2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 στην αίθουσα των Γενικών Συνελεύσεων του ΕΥΚ Ν. Καβάλας με θέμα: Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους Εργασίας – Εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας και ειδικότερα στον τομέα εξόρυξης και εμπορίας Μαρμάρου.

            Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του ΕΥΚ Ν. Καβάλας κα Τσούτσα Σταματία , ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας κος Σαβρίδης Γιώργος, ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Ξάνθης κος Μπεμπεκίδης Άγγελος, ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Κομοτηνής κος Μαγαλιός Παντελής και ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Έβρου κος Ασπιώτης Ευστάθιος καθώς και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας και αντιπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο κος Στοϊμενίδης Ανδρέας.

            Συζητήθηκαν τα θέματα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας , η παραβατικότητα στους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας που πρέπει να μειωθεί, οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας που πρέπει να εντατικοποιηθούν αν θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση, η έλλειψη αδειών των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν και των αδειών των εργαζομένων που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργήσουν, οι επιπτώσεις των ατυχημάτων που κοστίζουν στην οικονομία, στην κοινωνία και στους εργαζόμενους και προτάθηκαν μέτρα και τρόποι που θα αναγκάσουν τις εργοδοτικές οργανώσεις να τα τηρήσουν με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων. Τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τα προτεινόμενα μέτρα θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους ( Κυβέρνηση, Υπουργεία, Υπηρεσίες, Θεσμούς Εργαζομένων και Εργοδοτών ) με σκοπό την υλοποίησή τους».    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *