Σύσκεψη χθες στην Καβάλα υπό τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για την πολιτιστική Εγνατία

Στο πλαίσιο του προγράμματος ”Προτεινόμενες πράξεις για ένταξη στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020”, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη.  

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, επισήμανε αρχικά ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η μοναδική γεωγραφική θέση που έχει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

”Από την αρχαιότητα ήταν ένα πέρασμα εμπορικό, κάτι που θέλουμε να συνεχίσει να είναι, μεταφορικό, πέρασμα ενεργειακό τελευταία. Θέλουμε όμως εκτός από πέρασμα, να είναι και προορισμός, τουριστικός και πολιτιστικός. Βασική πολιτική μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής, στη διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας. Αναδεικνύουμε με σημαντικούς πόρους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα μία σειρά από μνημεία πολύ σημαντικά για τον τόπο μας. Θα αναφερθώ μόνο στην Καβάλα, όπου υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και η περίφημη Βασιλική Β’, καθώς και το αρχαίο θέατρο της Θάσου. Επίσης, υπάρχουν μία σειρά από έργα στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Ροδόπη και στον Έβρο. Αυτή η πολιτιστική διαδρομή για να οικοδομηθεί σωστά, για να πετύχει τον στόχο της, αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι το ”Διάζωμα” και ο κ. Σταύρος Μπένος. Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 30 Αυγούστου 2017 εγκρίναμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του ”Διαζώματος”, το οποίο έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία να μας βοηθήσει στις συγκεκριμένες μελέτες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί. Αυτή η διαδρομή πρέπει να αναδειχθεί και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες για την περιοχή μας”, συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

VIA EGNATIA

Από την πλευρά του εκ μέρους του ”Διαζώματος” ο Σταύρος Μπένος δήλωσε: ”Είναι βαθιά η χαρά και η ικανοποίηση που είμαι σήμερα εδώ, για να ζήσουμε κάτι μοναδικό, έναν ύμνο στις συνέργειες. Είναι αυτή η τόσο μαγική λέξη που τόσο όμως απουσιάζει από τον δημόσιο βίο της χώρας μας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ, πρωτοπορεί κι έχει συγκροτήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και είναι η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ή αλλιώς Via Egnatia. Eίναι ίσως ο πιο διάσημος αρχαίος δρόμος κι εμείς στηρίζουμε όλα τα ”διαμαντάκια” που είναι τόσα πολλά κι έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μιλάω για το σύνολο του αποθέματος του περιβαλλοντικού και του πολιτιστικό, μιλάω και για τους ανθρώπους, μιλάω για την επιχειρηματικότητα, για το σπουδαίο φαινόμενο της αγροδιατροφης. Δεν είναι άδικο αυτή η Περιφέρεια η τόσο προικισμένη να έχει μόνο το 2% στο μέρισμα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, όταν έχει τέτοια γεωπολιτική θέση. Άρα λοιπόν αυτό που κάνουμε είναι να ενώσουμε σε ένα νέο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού που φιλοδοξεί να γίνει ένας μεγάλος προορισμός, να ενώσουμε λοιπόν όλα όλα εκείνα τα στοιχεία και όλες εκείνες τις μεγάλες αρετές που έχει αυτή η περιοχή και θέλω να το κάνουμε σε τέσσερα βήματα”. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

”Το πρώτο βήμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που κάναμε, είναι οι υποδομές κυρίως. Τα άλλα τρία βήματα με την προγραμματική σύμβαση τα έχει αναλάβει το ”Διάζωμα”. Το δεύτερο βήμα είναι ο ψηφιακός κόσμος. Σήμερα για να κάνεις ένα προϊόν αν δεν έχεις ψηφιακό κόσμο με πολλούς τρόπους, με το Facebook, με το Instagram, με ψηφιακές εφαρμογές είναι σαν να μην υπάρχεις. Όλα αυτά λοιπόν θα τα κάνει το ”Διάζωμα”. Το τρίτο βήμα είναι το ότι  θα κάνουμε ένα σύμφωνο ποιότητος όπου θα ζητήσουμε με ανοιχτή πρόσκληση προς όλες οι επιχειρήσεις κυρίως της διατροφής και του τουριστικού τομέα σε μία πολύ μεγάλη συμμαχία προκειμένου εκείνος να γίνουν μέρος αυτού του μεγάλου προϊόντος και το τέταρτο βήμα και το πιο δύσκολο που είναι ο φορέας διαχείρισης προορισμού. Δεν πρέπει λοιπόν όλο αυτό το προϊόν να διοικηθεί; Δεν πρέπει να έχει ένα φορέα να το διοικεί; Θα  επιλέξει η Περιφέρεια έναν  φορέα κατάλληλο που είναι ανώνυμες εταιρείες”, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μπένος.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, τόνισε: ”Είναι γνωστό ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ένα από τα τελευταία μνημεία της χώρας μας που εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Για αυτό τον λόγο είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται κάποια σημαντικά έργα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, από την Περιφέρεια. Αφορούν την αποξήλωση του παλαιού ασφαλτοτάπητα, ο οποίος ένωνε τον επαρχιακό δρόμο Δράμας – Καβάλας, περίπου 600 μέτρων μήκους, δρόμος που καταργείται και γίνεται πιο εύκολη η προσβασιμότητα στον χώρο. Επίσης, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης και θα δημιουργηθεί νέα δυτική είσοδος. Πρόκειται για έργα σημαντικά που αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Στόχος της Περιφέρειας, του περιφερειάρχη και του ”Διαζώματος” είναι να φέρουμε τα μνημεία στο επίκεντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης”.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: ”Μου έκανε την τιμή ο περιφερειάρχης να μου αναθέσει αυτό το τεράστιο project, το να επιβλέπω και να συνεργάζομαι μαζί του για την υλοποίηση αυτού του πάρα πολύ φιλόδοξου στόχου. Ποιος είναι ο στόχος αυτός; Είναι να σηκώσουμε την Περιφέρεια μας ψηλά!  Έχουμε ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα αρχαιοτήτων και νεότερων μνημείων, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν. Η Περιφέρεια μας δίνει ένα πραγματικά πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για αυτή τη δουλειά. Προσπαθούμε να δώσουμε το στίγμα μας, να δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε μία περιοχή πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, όπως τον περιέγραψε ο κ. Μπένος. Αυτό που γίνεται είναι με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, σε πρώτη φάση με το ”Διάζωμα” που είναι μία καταπληκτική προσπάθεια που κάνει ο κ. Μπένος με τους συνεργάτες του, να μας δώσει την τεχνογνωσία και παράλληλα εμείς να ξεσηκώσουμε τον ιδιωτικό τομέα της Περιφέρειας μας, να μπει μέσα σε αυτό το παιχνίδι να καταλάβει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι αυτό που γίνεται είναι προς το συμφέρον όλων μας και έτσι η Περιφέρεια να πάει ψηλά και να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες του κόσμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *