Σύσκεψη για το προσφυγικό χθες στο Δημαρχείο καβάλας

Δυστυχώς, από την αποχώρηση του δημοτικού σύμβουλουc κ.  Άρη Βέρρου, λόγω της παρουσίας του Δημήτρη Βογιατζή, σημαδεύτηκε η σύσκεψη του δημάρχου Θ. Μουριάδη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι  χθες  στο δημαρχείο της Καβάλας, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό.

Στις δηλώσεις που έκανε πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Θόδωρος Μουριάδης επισήμανε: ’’Η σύσκεψη έχει ως στόχο τη χάραξη κοινής πορείας στο θέμα των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Από τότε που δημιουργήθηκε το μεταναστευτικό, η κεντρική κυβέρνηση γενικά μας αγνοεί. Ποτέ δεν μας είπε τα σχέδιά της. Ο Δήμος Καβάλας συμπεριφέρθηκε με ευγένεια κι όπως θα έπρεπε, διότι όλοι είμαστε πρόσφυγες. Η κ. Τσανάκα όλοι ξέρουμε τι αγώνα έκανε και πως συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά όμως η κεντρική κυβέρνηση εξακολουθεί να μας αγνοεί. Υπάρχει η φήμη που όλοι έχουν ακούσει τον τελευταίο καιρό για έλευση 1.000 ατόμων στην Καβάλα. Αυτό που φαίνεται από τις συνεννοήσεις με τον κ. Παναγιωτόπουλο είναι ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός και δεν πρόκειται να γίνει. Όμως αθροιστικά αν μας φέρουν αυτούς να είναι να έρθουν, διότι φτιάχονται 69 διαμερίσματα, στην καλύτερη περίπτωση είναι 300 με 350 άτομα. Άρα συνολικά ο αριθμός θα πλησιάζει τα 1.000 άτομα’’.

’’Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι 1.000 άτομα δεν πρόκειται να έρθουν εδώ. Εξάλλου οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη στο πρώην στρατόπεδο. Αυτό που θα εξετάσουμε στη σύσκεψη είναι να δούμε πως θα κινηθούμε νομικά, αλλά και με οποιδήποτε άλλο τρόπο’’, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Καβάλας. Ερωτηθείς για το αν μίλησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε: ’’Ο κ. Παναγιωτόπουλος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τα 1.000 άτομα και οι εισηγήσεις ήταν να μην έρθουν στην Καβάλα. Από εκεί και πέρα κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται από τον κ. Παναγιωτόπουλο, όσο είναι μια κυβερνητική πολιτική. Η χώρα μας έχει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι οι λαθρομετανάστες, γιατί όλοι δεν είναι πρόσφυγες. Ο Ερντογάν κάθε τόσο ανοίγει τα σύνορα και εκβιάζει την Ευρώπη και δευτερευόντως την Ελλάδα με τα κύματα των προσφύγων. Τα νησιά μας έχουν καταστραφεί με τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που υπάρχουν εκεί, άρα το βάρος πρέπει να το επιμεριστούμε όλοι. Όλοι όμως, το κάθε χωριό,  η κάθε πόλη, ο κάθε νομός να πάρει αυτό που του αναλογεί. Δεν είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται σε γκέτο, όπως στο στρατόπεδο. Αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε σε λίγα χρόνια θα γίνει γκέτο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν δουλεύουν, μπορεί να είναι στην πλειοψηφία τους φιλήσυχοι, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία’’.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δελτίο τύπου του Δήμου Καβάλας αναφέρει α εξής:

«Με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, συναντήθηκαν σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τη φημολογούμενη εγκατάσταση νέων προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Κατά  τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης αποφασίστηκε η άμεση αξιοποίηση όλων των νομικών μέσων που διαθέτει ο δήμος Καβάλας για να αποτρέψει τη συγκεκριμένη πιθανή εξέλιξη και η ενεργοποίηση των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση αφενός μεν να σταματήσει η διαδικασία της σχεδιαζόμενης μεταφοράς των προσφύγων από τη Μόρια στην πόλη της Καβάλας και αφετέρου να γνωστοποιηθεί σε κάθε εμπλεκόμενο με τη μεταναστευτική πολιτική φορέα ότι οι καβαλιώτες πέρα όλων των άλλων διεκδικούν και την παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του.

Από τη συνάντηση αποχώρησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Συμπαράταξη Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση», Άρης Βέρρος και Χρήστος Ποτόλιας αντίστοιχα, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Βογιατζή».               

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast