Σύσκεψη για τον κορονοϊό θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Υγείας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα διοργανώσουν σύσκεψη παρουσία εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η σύσκεψη αυτή επιβάλλεται καθώς αναμένονται εισαγόμενα κρούσματα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το έθεσα στον Αντιπεριφερειάρχη και θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να γίνει διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πλέον, θεωρεί την επιδημία ως επείγον περιστατικό διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο διεθνής υγειονομικός κανονισμός. Μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα εισόδου, σημεία εισόδου δηλαδή, που έχει η περιοχή μας. Έχει το διεθνές αεροδρόμιο, έχει και το λιμάνι. Εκτιμώ ότι το πιο πιθανό αυτήν τη στιγμή είναι να έρθει κάποιο εισαγόμενο κρούσμα. Στη χώρα μας δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή ούτε επιδημία ούτε μετάδοση. Άρα, τα πρώτα κρούσματα στη χώρα θα είναι εισαγόμενα. Δεδομένου ότι στην περιοχή μας έχουμε πύλες εισόδου, θα πρέπει να συντονιστούν οι αρχές που εμπλέκονται υπό τη δική μας εποπτεία, αφού είμαστε η τοπική αρμόδια Αρχή με βάση τον υγειονομικό κανονισμό, στο να δούμε πώς θα σταματήσουμε την είσοδο τυχόν κρούσματος στην περιοχή μας. Αυτός είναι ο σκοπός της συνάντηση. Θα γίνει άμεσα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και θα πρέπει να προλαμβάνουμε τα γεγονότα παρά να έρχονται και να ψαχνόμαστε μετά.

Παρόντες θα είναι όλοι όσοι εμπλέκονται. Στον έλεγχο των σημείων εισόδου, όποιος είναι αρμόδιος εκεί, θα πρέπει να παρίσταται και βέβαια οι αρχές που θα διαχειριστούν ένα τέτοιο περιστατικό. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ κλπ. Επειδή το πιο πιθανό είναι να περιμένουμε εισαγόμενα κρούσματα και δεν ξέρουμε πού θα συμβούν αυτά, θα πρέπει να είμαστε και εδώ έτοιμοι».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Για την επικινδυνότητα του ιού είπε ότι «καλό είναι να μην βγαίνουμε και να λέμε αν είναι ή δεν είναι επικίνδυνος όσο ο SARS. Μπορώ να πω άλλα στοιχεία πιο ανησυχητικά, με την έννοια ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Έχουμε υπερκαλύψει τα κρούσματα SARS μηνών ή ετών, μέσα σε ένα μήνα. Ένας ιός που δεν έχει τη θνητότητα του SARS, όταν όμως μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Είναι πολλές οι λεπτομέρειες, επιδημιολογικές, που πρέπει να σκεφτεί κάποιος για να βγάλει συμπεράσματα τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε. Λείπουν πολλά στοιχεία από το παζλ για να  μπορούμε να πούμε αν είναι κάτι ήπιο ή πάρα πολύ σοβαρό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *