Σύσκεψη για της αγροτικές πυρκαγιές στην Καβάλα με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας διοργάνωσε μία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αγροτικών πυρκαγιών χθες   στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Παραρτήματος.  Μία σύσκεψη που αφορούσε  το κάψιμο των καλαμιών  στα χωράφια των Τεναγών Φιλίππων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Αν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ζαφείρη Μυστακίδη.

Η σύσκεψη προκλήθηκε λόγω του ότι φέτος λίγο περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές έχουν παρατηρηθεί κάποιες μεμονωμένες εστίες πυρκαγιών από παραγωγούς που προσπαθούν να κάψουν τα υπολείμματα από τις καλαμποκαλλιέργειες.

«Εμείς αναλάβαμε πάλι αυτή την πρωτοβουλία, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα, ώστε να εξαλείψουμε ή κατά το δυνατό να μειώσουμε το φαινόμενο αυτής της παράνομης καύσης. Καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Δράμας, προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να εξαλείψουμε, αν μπορούμε το φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια πήγαμε πάρα πολύ καλά, όμως βλέπω φέτος κάποιες παραφωνίες», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλά και η βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να εντοπίζονται όσοι προβαίνουν στην καύση των υπολειμμάτων που είναι παράνομη.

ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ

«Είναι πολύ εύκολο μέσω GPS να εντοπιστούν όσοι έχουν προχωρήσει σε καύση. Με τις αεροφωτογραφίες θα δώσουμε εμείς ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. τα στοιχεία στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έτσι ώστε να έχουν απώλεια μέρους ή ολόκληρης της επιδότησής τους. Μπορεί αυτό να ακούγεται για κάποιους σκληρό, όμως αφορά μόνο τους παραγωγούς που θα παρανομήσουν και θα κάψουν παράνομα εκτάσεις. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι παραγωγοί όμως λαμβάνοντας τες έχουν συμφωνήσει σε κάποιους όρους με την Ε.Ε., η οποία δεν δίνει αυτά τα χρήματα ανεξέλεγκτα. Πρέπει να τηρούνται οι όροι αυτοί και είναι αυστηροί, ενώ θα μπουν σε καραντίνα για τα επόμενα τρία χρόνια. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις οι παραγωγοί δεν πρέπει να χάσουν ούτε ένα ευρώ σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, απλά πρέπει να είναι νόμιμοι», επισήμανε  στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

ΡΥΠΑΝΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Η Ε.Ε. επιδοτεί τις καλλιέργειες με όρους όμως, οι παραγωγοί παίρνουν χρήματα με όρους και μέσα σε αυτούς είναι ότι απαγορεύεται η καύση στα Τενάγη και όχι μόνο. Κάνουν κακό στη δική τους υγεία, στα παιδιά τους και σε όλους τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης αυτής περιοχής. Καρκινογόνες ουσίες, διοξείδια και επικίνδυνες ουσίες διαχέονται στο περιβάλλον, στην ατμόσφαιρα και μολύνουν και τη Δράμα και την Καβάλα. Μάλιστα πριν από 4-5 χρόνια είχαμε κάνει μια μεγάλη καμπάνια τότε και είχε και αποτελέσματα γιατί είδαμε ότι δεν πήγαινε άλλο αυτή η κατάσταση και ένας διερχόμενος ή μόνιμος κάτοικων των Τεναγών δεν μπορούσε καν να αναπνεύσει.  Ούτε ορατότητα υπήρχε, οι πνευμονοπάθειες έκαναν θραύση για αυτό και κάναμε μια καμπάνια θυμίζοντας ότι δεν είναι θέμα προστίμου, αλλά θέμα υγείας. Μάλιστα καταρρίψαμε το μύθο ότι τάχα με την καύση εξαφανίζονται κάποια βλαβερά όντα και αυτό το πετύχαμε φέρνοντας και εντομολόγους που μίλησαν ειδικά για αυτό μαζί με τους πνευμονολόγους.

Το δεύτερο κομμάτι της καμπάνιας μας είναι αυτό που ήθελε να εντοπίσουμε με gps να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι αγρότες που κάνουν αυτή την καύση. Πήραμε τους χάρτες της γης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ξέραμε ποια ποιοι έκαναν καύση κομματιών».

** Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι από την πυροσβεστική Υπηρεσία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης και  ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Δημόπουλος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.