Σχόλιο….

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Συγκλήθηκε  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας με θέματα Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και  Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2020 – 2021.

Σχετικά με το θέμα των πλημμυρών-χιονοπτώσεων και παγετού, αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες καθώς επίσης και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο κάθε φορέας για να είναι σε ετοιμότητα την προσεχή χειμερινή περίοδο 2020-2021, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσεων εξ αιτίας της εκδήλωσης φαινομένων του θέματος. Μεταξύ των προβλημάτων που τέθηκαν ήταν και η έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων των φορέων, πράγματα που δυσκολεύουν το έργο τους.

ΘΑΣΟΣ

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με διακριτικό τίτλο «ΘΑΣΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.» προχώρησε στη δωρεά δύο (2) αυτόματων απινιδωτών στο Κέντρο Υγείας Πρίνου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Θάσου.

Ο Δήμος Θάσου και το Κέντρο Υγείας Πρίνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αυτόματοι απινιδωτές σε δημόσιους χώρους μπορούν να σώζουν ζωές ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, αποφάσισαν από κοινού την διάθεση των δύο (2) αυτόματων απινιδωτών στα φαρμακεία των Κοινοτήτων Παναγίας και Ποταμιάς Θάσου.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας,   με την επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης,  την κα Μαρία Αντωνίου, όπου συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν τόσο τα επίκαιρα ζητήματα καθώς και τα προβλήματα υποδομών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ άλλων αναπτύχθηκαν θέματα, όπως η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, και για την εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, για την Καβάλας και την Δράμα. 

ΑΣΤΟΧΙΕΣ

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζουν επισταμένα την προσπάθεια για την διόρθωση των αστοχιών του Προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εις τρόπον ώστε αυτό να καταστεί ουσιαστικά επωφελές για την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία της περιοχής μας.

Με κοινή τους Επιστολή, τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ ενημέρωσαν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.  Άδωνι Γεωργιάδη για τις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί και ζητούν και τη δική του συνδρομή, ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.), επεκτείνει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, τοποθετώντας μπλε κάδους με κίτρινο καπάκι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Κυριάκου Σταυρίδη και τη συμμετοχή του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Καβάλας για τη διαχείριση απορριμμάτων, Κωνσταντίνου Κητή, ξεκίνησε η προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών των 10ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων Καβάλας, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Νέας Καρβάλης και του 6ου Λυκείου Καβάλας, για τη σωστή χρήση του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι.

ΚΤΕΛ

Χωρίς  προβλήματα συνεχίζονται οι μαθητικές μεταφορές από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα κ. Κώστα Πανταζή οι μαθητές έχουν συμμορφωθεί στην χρήση μάσκας.  Από την άλλη η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη λόγω της απουσίας των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος καθώς η διδασκαλία γίνεται εξ` αποστάσεως. 

ΤΕΛΗ

Το Επιμελητήριο Καβάλας προτείνει την μείωση των δημοτικών τελών. Ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε πως τα δημοτικά τέλη είναι δυσανάλογα με τα μέτρα που κατέχουν οι δημότες και επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τον Δήμο Καβάλας να αναπροσαρμόσει τα τέλη.

ΕΟΒΕ

Ενστάσεις εξέφρασε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Καβάλας σε ότι αφορά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης από πλευράς της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος της κ. Χατζηχρήστος σημείωσε πως ΟΙ  επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα θα πρέπει να επιχορηγηθούν με βάση τον τζίρο τους καθώς με βάση το πρόγραμμα οι τουριστικές μονάδες της Θάσου εξαιρούνται από την επιχορήγηση.

ΘΑΣΙΑΚΗ

Το 2021 η Θασιακή Ένωση Καβάλας θα συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Νίκο Τσιλογιώργη στο πλαίσιο αυτό θα εκδώσουν μία  επετειακή έκδοση ιδιαίτερα καλαίσθητη με αναφορές στα σημαντικότερα γεγονότα της Θασιακής και το έργο της.  

ΕΜΠΟΡΟΙ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου κ. Γιάννη Κελγιώργη χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία που καλύπτει τις πολύ μικρές & μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Κελγιώργης σημείωσε ότι για πρώτη φορά ευνοούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.

ΙΝΑΛΕ

Την προστασία δύο ενδημικών ειδών της ιχθυοπανίδας, που διαβιούν στα νερά των Τεναγών Φιλίππων και στην πεδιάδα της Δράμας, έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Νέα Πέραμο, Καβάλας με Επιστημονικά υπεύθυνο τον Δρ. Αργύρη Σαπουνίδη.

Πρόκειται για τον Αμμόκοιτο ή Γκαβόχελο (Eudontomyzon hellenicus) και τη Γραμμοβελονίτσα (Cobitis punctilineata). Τα δύο αυτά ενδημικά είδη ιχθυοπανίδας χαρακτηρίζονται ως κοινοτικού ενδιαφέροντος και κινδυνεύουν από τη ρύπανση των υδάτων όπου διαβιούν, κυρίως λόγω της μη ορθής διάθεσης και διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Και τα δύο είδη περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Κύριος σκοπός του έργου, διάρκειας 18 μηνών, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις: δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας», είναι η αναλυτική μελέτη της κατανομής των δύο αυτών ενδημικών ειδών της ιχθυοπανίδας και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την προστασία τους.

ΕΡΕΥΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την 16-10-2020, εξαπάτησε ημεδαπή στη Θάσο Καβάλας. Συγκεκριμένα ο δράστης προσποιούμενος τον υπάλληλο τράπεζας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα και με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο δικαιούται αναδρομική σύνταξη, κατάφερε να την εξαπατήσει και να της αποσπάσει χρήματα. Ειδικότερα, την έπεισε να καταθέσει τμηματικά, συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.831 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για υποτιθέμενη φορολογική επιβάρυνση, προκειμένου στη συνέχεια να καταβληθεί η αναδρομική σύνταξη. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *