Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τον Δήμο Καβάλας

 Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στην Καβάλα, παρουσίασαν ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Lever, Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 78.000 ευρώ. Η σύμβαση για την υλοποίηση της πράξης υπεγράφη τον Αύγουστο του 2019 μεταξύ του Δήμου Καβάλας και της LEVER-Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ με διάρκεια 18 μήνες.

ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΟ…

Όπως τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας, ο ανάδοχος προέκυψε έπειτα από Διακήρυξη Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού.

”Το ΣΒΑΚ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών σε μία περιοχή και εκπονείται με τη συνεργασία του Δήμου, εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Το ΣΒΑΚ δεν είναι απλά μία κυκλοφοριακή μελέτη. Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου, ώστε να διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες κυκλοφορίας, προσβασιμότητας και οδικής ασφάλειας στην περιοχή μας, σεβόμενοι το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον”, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μουριάδης. 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καβάλας υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα βοηθήσει να καταγραφούν τα προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις και να αποφασιστεί συλλογικά πώς θα επιλυθούν με τον πιο αποτελεσματικό, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Συμπλήρωσε δε, ότι αυτό το Σχέδιο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του Δήμου για την αναζήτηση πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων. Το ΣΒΑΚ διαφέρει από τους παραδοσιακούς τρόπους σχεδιασμού, καθώς η φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας εστιάζει στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Τι θα επιτύχει ο δήμος Καβάλας μέσω του ΣΒΑΚ:

➢ Να αντιμετωπίσει χρόνια συγκοινωνιακά προβλήματα, με προτεραιότητα την αύξηση της οδικής ασφάλειας

➢ Να βελτιώσει την προσβασιμότητα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα μειωμένης κινητικότητας)

➢ Να συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

➢ Να αξιοποιήσει καλύτερα τους δημόσιους οικονομικούς πόρους

➢ Να βελτιώσει την εικόνα της περιοχής μας, καθώς η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει το σύνολο του Δήμου Καβάλας, αλλά ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πόλη της Καβάλας, στις Κρηνίδες, στην Νέα Καρβάλη και στο Παληό

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ωστόσο, οι καθημερινές ροές, οι μετακινήσεις και οι εξαρτήσεις θα διερευνηθούν για το σύνολο του Δήμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης θα δοθεί στη σύνδεση της πόλης τόσο με τους οικιστικούς όσο και με τους τουριστικούς πόλους του Δήμου (πχ. με Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων). Η βασική καινοτομία του ΣΒΑΚ αφορά στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών φορέων σε κάθε στάδιό της. Σε αυτή τη λογική, έχει προγραμματιστεί η Α’ Θεματική Διαβούλευση του ΣΒΑΚ την ερχόμενη Τετάρτη 30/10/2019 στην Δημοτική Καπναποθήκη, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Εκ μέρους της Lever, ο Πολύκαρπος Καρκαβίτσας τόνισε ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την πόλη της Καβάλας.

”Θα σχεδιάσουμε ένα κείμενο στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας, προσπαθώντας να υιοθετήσουμε τις αρχές της βιωσιμότητας, δηλαδή κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον. Το Σχέδιο αυτό θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα έργου του Δήμου, την οποία εμείς καλούμαστε να την υποστηρίξουμε, αλλά και με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και των πολιτών, σύμφωνα με τον νόμο 4599 του 2019, όπου στο άρθρο 22 προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου φορέων, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα συστήματα μεταφορών, που σχετίζονται με τις δημόσιες διοικητικές αρχές, επίσης μπορούν να μετέχουν σύλλογοι γονέων, πολυτέκνων κλπ. Όλοι αυτοί έχουν να προσδώσουν κάτι διαφορετικό και κάτι χρήσιμο για αυτόν τον σχεδιασμό”, επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Καρκαβίτσας.

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΠΟΙΩΝ

”Το δίκτυο αυτό των φορέων θα συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, θα υπάρξουν τέσσερις φάσεις συμμετοχής, με την πρώτη στις 30 Οκτωβρίου στις Δημοτική Καπναποθήκη όπου θα κληθούν με πρόσκληση όλοι οι φορείς που αποτελούν μέρος του δικτύου. Τους κάνουμε όλους συμμέτοχους και κοινωνούς σε αυτόν τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, δεν παίρνουμε αποφάσεις ερήμην κάποιων, αλλά σχεδιάζουμε και αποφασίζουμε όλοι μαζί και είμαστε υπεύθυνοι για την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης του αύριο. Σκοπός όλων είναι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που έχει η πόλη και να διαμορφωθεί μια νέα εικόνα πιο ευέλικτη, ώστε η τοπική οικονομία να λειτουργήσει καλύτερα, η αξία γης να αυξηθεί, η ποιότητα ζωής των πολιτών να βελτιωθεί κι όλα αυτά μέσα από μια στενή συνεργασία που ελπίζω ότι θα έχουμε στην πορεία”, ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Καρκαβίτσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *