«Συνεχή τα χτυπήματα στον πρωτογενή τομέα» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα ΑΜΘ   Κώστας Παπαμερής

Μεγάλες οι καταστροφές στους ελαιώνες του πρώην Δήμου Ορφανού  και την εν γένει παραγωγής από τους παγετούς Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα ΑΜΘ κ. Κώστα Παπαμερή.

Ο κ. Παπαμερής ανέφερε αρχικά ότι «Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι ζημιές είχαμε στα ελαιόδεντρα του πρώην Δήμου Ορφανού μια και ο παρατεταμένος παγετός που είχαμε στην περίοδο του Ιανουαρίου  που έφτασε  μέχρι και τους μείον 15 βαθμούς σε κάποια σημεία της ευρύτερης περιοχής,  πραγματικά έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα ελαιόδεντρα μας.

Έχουμε δηλαδή ελαιόδεντρα που έχουν πληγεί από τον παγετό  κατά χιλιάδες τα οποία άλλα είναι τελείως κατεστραμμένα, έχουν δηλαδή παγώσει κυριολεκτικά και άρα θα πρέπει να ξηλωθούν και άλλα πάλι που έχουν πάθει κατά το ήμισυ καταστροφή, έχουν παγώσει δηλαδή μερικώς και θα κοπούν οι βραχίονες».

ΣΥΣΚΕΨΗ

Πρόσθεσε δε πως «Τώρα στην σύσκεψη που είχαμε με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Κατσικέρη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου για τα επιτραπέζια σταφύλια μας ενημέρωσε ότι τέλος του μηνός θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να δούμε τι ακριβώς θα αποζημιωθεί. Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ως ΕΛΓΑ την ζημιά που υπάρχει στο φυτικό κεφάλαιο.

Πρέπει να ενταχθούμε  στα ΠΣΕΑ. Εδώ όμως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Επειδή ο νομός Καβάλας πρέπει να πιάσει το 30% για να ενταχθεί και επειδή στα περισσότερα ελαιόδεντρα στην περιοχή μας εκτός της Θάσου βέβαια, βρίσκονται στο πρώην Δήμο Ορφανού και μιλάμε για την ελιά Χαλκιδικής, για αυτό και θέλουμε να ενταχθεί στην  ελαιοκομική ζώνη ο πρώην Δήμος Ορφανού για να μπορέσει να μπει στο ποσοστό του 30% της αποζημίωσης και από εκεί και πέρα να μπει στη διαδικασία αποζημίωσης για να κρατήσει βέβαια αυτή η ιστορία πάρα πολύ καιρό…

Βέβαια θέμα είχαμε και στις αμυγδαλιές μια και δεν είχαμε καλή ανθοφορία. Είχαμε ψευτογονιμοποίηση και επειδή  είχαμε  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  διαπιστώσαμε  και στα αμπέλια κάποια θέματα. Έπεσε πάνω στη βλαστική περίοδο η χαμηλή θερμοκρασία και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στο κομμάτι της παραγωγής».

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ακολούθως ανέφερε  ότι «Αλλά και ένα ακόμη θέμα που σαν παραγωγοί συναντάμε (αν και εμείς ως παραγωγοί όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε) είναι ότι πρέπει να μείνουμε στις αγορές.

Για να μείνουμε όμως στις αγορές θα πρέπει να έχουμε καινούρια τεχνολογία, καινούριες φυτεύσεις. Έχουμε βλέπετε και τους ανταγωνιστές μας, οι οποίοι είναι και Ιταλοί και Ισπανοί και Γάλλοι αλλά μπαίνει στο παιχνίδι και το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και το αποτέλεσμα είναι ότι αν εμείς μείνουμε παραδοσιακά ως έχουμε μια και δεν μας εμπιστεύονται οι εταιρείες να μας δώσουν τις νέες ποικιλίες, και αν λοιπόν μείνουμε εμείς στην παράδοση και οι άλλοι προχωρήσουν τότε σε κάποια στιγμή οι αγορές θα πάνε στους ανταγωνιστές μας.

Μένουμε στις αγορές γιατί απλά έχουμε πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα. Αν όμως σε αυτό το σημείο συνεχισθεί η αδράνεια και η απάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κοιμάται με τα τσαρούχια τότε θα βγούμε από τις αγορές.

 

Και τι σημαίνει αυτό;     Χιλιάδες θέσεις χαμένες στον πρωτογενή τομέα…. Θα χαθούν τα πάντα και από εμάς».

ΗΜΕΡΙΔΑ

Μάλιστα ο ίδιος θύμισε ότι ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μυστακίδης είχε προχωρήσει στην διεξαγωγή ημερίδας.  «Και εμείς ως Επιτροπή του Αγροτικού Τομέα φέραμε και μίλησαν καθηγητές. Πιστεύω ότι τέτοια ημερίδα δεν είχε ξαναγίνει σε επίπεδο επιστημονικό. Καταρτισμένοι επιστήμονες έθιξαν το πρόβλημα του κινδύνου. Αν δεν προχωρήσουμε και παραμείνουμε στάσιμοι και  αν ως κράτος όλα τα εισάγουμε τότε όλα θα πάνε πίσω.

Τέλος με την αντιχαλαζική προστασία προσπαθούμε συνεχώς. Φτάσαμε στο παρά πέντε να ενταχθεί και ο νομός Καβάλας στο εναέριο σύστημα προστασίας. Δυστυχώς μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το δουν το θέμα, υπέγραψαν σύμβαση με τον εργολάβο ιδιώτη και θα μιλήσουμε μετά το 2018. Κατάντησε πια κουραστικό όμως όλο αυτό. Και με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά και με τον νυν Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο έχουμε πάει άπειρες φορές στον ΕΛΓΑ και στα υπουργεία. Θίξαμε το θέμα, πήγαμε με τρόπους για να δείξουμε τι πρέπει να γίνει, μιλήσαμε για όλα μέχρι και το Κτήμα η ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ είπε ν α πληρώνει στην περιοχή. Αλλά δυστυχώς τίποτε δεν έγινε. Και τα δίχτυα είναι βέβαια μια λύση αλλά αυτά αφορούν στα ακτινίδια και στα αμπέλια. Με τις υπόλοιπες περιοχές που είναι διάσπαρτες στο νομό τι θα γίνει; Μιλάμε για μια συνολική δαπάνη 150 χιλιάδων ευρώ μια και οι Σέρρες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όταν τότε οι Σέρρες δεν εντάχθηκαν καν στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας γιατί δεν το δέχθηκαν, απέκλεισαν  και την Καβάλα. Τώρα θέλουμε εμείς αλλά προσπαθούμε και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μαρκόπουλος θα κλείσει την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης  κ. Αποστόλου ώστε να έχουμε μια νέα επαφή. Επίσης το φράγμα του Μαρμαρά έχει εγκαταλειφτεί από τον εργολάβο μια και ο άνθρωπος δεν είχε πληρωθεί, του είπαν ότι μετά τις γιορτές θα πληρωθεί, δεν έγινε κάτι ακόμη οπότε πάμε από το κακό στο χειρότερο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση