Συνεδρίασε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Συνεδρίασε την Δευτέρα η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη κ. Θανάση Μητρόπουλο η όλη διαδικασία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι «έγινε μια συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν και πανηγυρική, ήταν όλα τα μέλη της Διοικούσας, μόνο ένας- δύο δεν είχαν καταφέρει να έρθουν. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη Διοικούσα ήταν να ορίσει προσωρινούς προέδρους και γενικές συνελεύσεις και κοσμήτορες στα νέα τμήματα, έτσι ώστε να αυτά να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Πράγματι, έτσι έγινε, άλλωστε η απόφαση του πορίσματός μας ήταν ότι οι υφιστάμενοι πρόεδροι και κοσμήτορες να συνεχίσουν να είναι μέχρι τις 31 Αυγούστου. Τα τμήματα από σήμερα αρχίζουν και λειτουργούν. Σύμφωνα με το Νόμο μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν βγάλει τις προϋποθέσεις εκείνες που κάποιος δεν θέλει να συνεχίσει, θέλει να συνεχίσει στα νέα τμήματα, τι πρέπει να κάνει. Δηλαδή πόσα μαθήματα θα πρέπει να πάρει επιπλέον για να πάρει πτυχίο από τα νέα τμήματα. Αυτό μεταθέτει την ημερομηνία απονομής των πτυχίων μετά τις 30 Ιουνίου. Περίπου προς το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουμε τις απονομές, ωστόσο όσοι θέλουν για οποιοδήποτε διοικητικό λόγο, μπορούν να παίρνουν πιστοποιητικά αποφοίτησης εφόσον το θέλουν, από τις Γραμματείες των τμημάτων. Άρα θεωρώ ότι κατά ένα μεγάλο μέρος αρχίζει να λειτουργεί το φοιτητικό κομμάτι».

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είπε ότι «υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα διοικητικής τάξεως και φύσεως στη λειτουργία του νέου εγχειρήματος. Αυτά ήταν αναμενόμενα διότι ούτως ή άλλως είναι μεγάλες οι αποστάσεις, είναι τρία διαφορετικά ιδρύματα που θα πρέπει να συντονιστούμε. Αυτά θα τα δούμε και το δρόμο. Νομίζω ότι ξεκινήσαμε σ’ αυτό το θέμα.

Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα από μέρους του υπουργείου Παιδείας που ακόμη δεν έχει εκδώσει το ΦΕΚ λειτουργίας της Διοικούσας Επιτροπής. Ελπίζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) να δημοσιευθεί. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

Το ΑΦΜ πρέπει να αλλάξει μέχρι την Πέμπτη. Θεωρητικά θα γίνει ένα ΑΦΜ, που είχε το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ίδιο θα γίνει σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό. Γι’ αυτήν την ενοποίηση τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα γιατί το Διεθνές Πανεπιστήμιο χειριζόταν ως τώρα 10 έργα και πλέον θα κληθεί να διαχειριστεί γύρω στα 300. Απότομα θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

Η δική μας πρόταση από την πλευρά της Καβάλας ήταν να λειτουργήσει το νέο πανεπιστήμιο προσωρινά κατά κάποιον τρόπο με μίνιμαλ συνενώσεις κι από ‘κει και μετά να λειτουργήσουν οι κόμβοι όπως ήταν οι υφιστάμενοι. Και όπου χρειαζόταν να γίνει ενοποίηση, να γίνει. Εδώ υπάρχει μια αντίδραση εκ μέρους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι και οι τρεις κόμβοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως είναι αυτήν τη στιγμή. Βεβαίως θα υπάρξει ένα ΑΦΜ και θέματα που πρέπει να λυθούν αλλά από την άλλη μεριά οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων να συνεχίσουν να εκτελούνται ανά κόμβο. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα και δεν είμαι σίγουρος αν έχουν γίνει αντιληπτά όλα αυτά τα ζητήματα. Η λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής είναι προς όφελος των φοιτητών. Πρέπει να λειτουργήσει για το καλό τους και για να το κάνει πρέπει να έχει μια ευελιξία η οποία αυτήν τη στιγμή δεν φάνηκε να μας ικανοποιεί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιμέρους ζητημάτων.

Για παράδειγμα, εμείς στην Καβάλα έχουμε φοιτητικές εστίες και διαφορετική μέριμνα από τις Σέρρες που δεν έχουν. Από αύριο θα ξεκινήσουν οι φοιτητές να ζητάνε τα επιδόματα ενοικίου κλπ. Αυτό πώς θα γίνει; Υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να αναλάβουν μία ευθύνη να υπογράψουν, να φύγουν χρήματα κλπ. Έχει βαθμό δυσκολίας κι αν δεν έχουμε την ευελιξία νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα συγκεντρωτισμό που δεν είναι σωστός. Κάθε αρχή και δύσκολη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *