Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας πραγματοποίησε το πρωί χθες  τη συγκέντρωσή του το Π.Α.ΜΕ., στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κηρύχθηκε ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

’’Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να φορτώσουν στην πλάτη μας στην ανάπτυξή τους. Δίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους’’, τόνισε στην ομιλία που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους του Π.Α.ΜΕ., ο Γιάννης Γιαγκίδης.

ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ…

’’Με νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, παράδοση αιγιαλών, δασικών εκτάσεων, παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποιούν ακόμη παραπέρα την ενέργεια, ξεπουλάνε ό,τι απόμεινε από τη Δ.Ε.Η., προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Πρόκειται για πραγματικό οδοστρωτήρα. Από την σημερινή ενωτική ταξική απεργιακή κινητοποίηση μας απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους όσους αγωνιούν και προβληματίζονται, ιδιαίτερα σε εκείνους τους τίμιους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που δεν θέλουν να στηρίξουν τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, που δεν θέλουν να χειροκροτήσουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας’’, τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Γιαγκίδης.

’’ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ’’

’’Πρέπει να κάνουμε το βήμα μέσα από τα συνδικάτα μας, να μην παραδώσουμε τα όπλα της εργατικής τάξης γιατί πλέον είναι δεδομένο ότι αυτή η ανάπτυξη, οι λεγόμενες επενδύσεις τους, τα κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ’’ανάπτυξη για όλους’’ είναι τόσο κάλπικο όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μιλούσε για ’’δίκαιη ανάπτυξη’’. Ο νέος νόμος είναι κατά παραγγελία των αμερικανών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων. Θέλουν να τελειώσουν το έργο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μιας κι ο Σ.Ε.Β. διέδωσε λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε του 60% των απαιτήσεων του κεφαλαίου’’, ανέφερε ακόμη ο κ. Γιαγκίδης.

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Στην ανακοίνωσή του το Π.Α.ΜΕ. τονίζει: ’’Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνεχίζονται και με την νέα κυβέρνηση. Μετά το ”τέλος των μνημονίων” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ”οι καλές και ποιοτικές δουλειές και η ανάπτυξη για όλους από την ΝΔ .Όλοι όμως γνωρίζουμε τι σημαίνει ανάπτυξη και καλές δουλειές, όπως καλά γνωρίσαμε και το τέλος των μνημονίων…Σημαίνει το τσάκισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και το φακέλωμα των μελών των σωματείων (έχοντας στο στόχαστρο τα ταξικά συνδικάτα που τους χαλάνε τη σούπα). Σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του (ήδη υποστελεχωμένου)Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ,με ότι συνεπάγεται αυτό στον έλεγχο των εργοδοτών για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σημαίνει την απελευθέρωση της Ενέργειας, που θα κληθεί να την πληρώσει ο λαός. Σημαίνει την κατάργηση του λόγου απόλυσης, όπλο στη φαρέτρα των εργοδοτών για ”ξεσάλωμα” στο να απολύουν όποιος δεν τους είναι αρεστός. Σημαίνει πολλά περισσότερα και όλα αυτά αφορούν τη ζωή μας. Το σύνθημα ανάπτυξη για όλους, πέρνα πάνω απο τα τσάκισμενα δικαιώματα, τους μισθούς πείνας και τη φοροληστεια για τους εργαζόμενους και το λαό. Στη μαύρη ανάπτυξή τους όμως μπορούμε να απαντήσουμε.

Οργανωνόμαστε, διεκδικούμε, παλεύουμε για:

– Υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων σε επισιτισμο και ξενοδοχεία με ουσιαστικές αυξήσεις.

-7ωρο 5 ήμερο 35 ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους,  να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικα- εργολαβία συνεργεία.

-Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινων και του εφάπαξ.

-Δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους.

-Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.

Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.

  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού. Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει

τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
  • Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *