Στο 18% κυμαίνεται το ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Στο 18% κυμαίνεται το ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος δήλωσε πως επιβάλλεται το πρόγραμμα να έχει την μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Όπως σημείωσε αρχικά «Πρώτον η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ είναι μια δυσκίνητη, γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία μετέχουν πάνω από 50 άνθρωποι, αλλά είναι σημαντική. Όπως και τα χρήματα που αποκεντρωμένα παρέχει η Ε.Ε. στις Περιφέρειες, τα λεγόμενα ΠΕΠ, είναι πολύτιμα για την τοπική ανάπτυξη!

Αλλοίμονο αν δεν τα είχαμε. Δυστυχώς πολύς κόσμος αυτό δεν το καταλαβαίνει και όταν μπαίνουμε σε αυτή την ορολογία, το πόσα είναι συμβασιοποιημένα, τι απορροφητικότητα έχουμε, ποιες είναι οι εμπλοκές που έχουμε με τα τομεακά, τα περιφερειακά, νομίζουν ότι κάπου μιλάμε κινέζικα ή ότι κάπου είμαστε ανάμεσα σε ένα δύστροπο θέμα αλλά παρόλα αυτά είναι πολύτιμο το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι πόροι, όχι μόνο στην ΑΜΘ αλλά και ευρύτερα, σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα είναι βέβαιο ότι πρέπει να δούμε ότι αυτά τα χρήματα που δίδονται πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος και χαρακτήρα. Έτσι και αλλιώς η εκτίμηση δεν γίνεται στο ύφος ότι έχουμε μια υψηλή ή λιγότερο υψηλή  απορροφητικότητα. Ποσοστά ως 18, ή 21,25% συνήθως ακούγονται όταν γίνονται άλλωστε και οι παρουσιάσεις όλων των περιφερειών. Αυτά φαίνονται σε πίνακες και εκεί φαίνεται η απορροφητικότητα σε κάθε Περιφέρεια.

Εκεί γίνεται μια σύγκριση μια και το μέγεθος είναι σχετικό. Εκείνο όμως που αξίζει είναι ότι πρόκειται για χρήματα που δίδονται που πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολλαπλασιαστικότητα, ή επίδραση έστω στην τοπική κοινωνία, είναι χρήματα που αφορούν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι χρήματα τα οποία έχουμε όλοι ανάγκη».

Έτσι η δημόσια δαπάνη, δηλαδή το ΠΕΠ μόνο, είναι 522 εκ. ευρώ και το 139% του προϋπολογισμού έχει προχωρήσει και έχουν ήδη γίνει οι περισσότερες προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

«Υπάρχουν βέβαια και νομικές δεσμεύσεις. Στην πραγματικότητα έχουμε 198 εκ. ευρώ στην κατεύθυνση αυτή και υπάρχει μια απορροφητικότητα σε πληρωμές που είναι 18,6%» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *