«Στο τραυματισμένο σώμα του νησιού μας, δεν επιτρέπουμε τη δημαγωγία και την μικροπολιτική», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Για θεομηνία έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Θάσου και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ αναφορικά με τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική προς το πρόσωπο του του πρώην βουλευτή κ. Εμμανουηλίδη, σημείωσε ότι τέτοιες θεομηνίες δεν είναι προβλέψιμες.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ είπε ότι «θα πρέπει να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα της Θάσου και να αποφύγουμε τέτοιου είδους ευφυολογήματα. Η θεομηνία ήταν τρομακτική και πρωτόγνωρη για τη Θάσο. Αν δούμε ότι μέσα σε δύο μέρες έπεσε περίπου όσο νερό έπεσε έναν ολόκληρο χρόνο και ίσως περισσότερο από χρονιές ξηρασίας, γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η ίδια η γη δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί. Ακόμη και ακατοίκητο να ήταν το νησί, χωρίς τις δικές μας καταστρεπτικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, πάλι το νησί θα πλημμύριζε ή θα δημιουργούνταν νέοι χείμαρροι. Το ότι χρειάζεται ένας αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Το ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί τέτοιου είδους σχέδια, είναι γεγονός. Να θυμίσω όμως ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ όταν παρουσιάστηκε ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της Περιφέρειάς μας, είχαν εξαιρέσει τη Σαμοθράκη και τη Θάσο ως τόπους που δεν κινδυνεύουν από πλημμύρες. Η μεν Σαμοθράκη μας διέψευσε παταγωδώς με τον πιο τραγικό τρόπο και να που ήρθε και η σειρά της Θάσου. Πριν συμβεί αυτό, αμέσως μετά την παρουσίαση των master plan της Περιφέρειας, κατέβηκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στη Γενική Γραμματεία Υδάτων και ζήτησα κι εντάχθηκε ως παράρτημα και η Θάσος μέσα. Η Σαμοθράκη είχε ήδη πνιγεί».

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Και πρόσθεσε πως «Κι αφού ο κ. Εμμανουηλίδης θέλει δημόσιο διάλογο, να τον ρωτήσω ποιες ήταν οι δικές του παρεμβάσεις στο υπουργείο της κυβέρνηση που ήταν βουλευτής ούτως ώστε να διορθωθεί αυτή η αστοχία. Εν πάση περιπτώσει όμως, δεν έχω τίποτα με τον κ. Εμμανουηλίδη αντίθετα, διατηρούμε φιλικές σχέσεις και όταν υπάρχει πολιτικός ο οποίος διαχειρίστηκε τέτοιες κρίσεις όπως διαχειρίστηκα εγώ τη φωτιά του 2016, την πλημμύρα του 2014, τις μεγάλες χιονοπτώσεις πέρυσι, κρατάει μια σοβαρότητα, στέκει στο πλευρό των πληγέντων, γι’ αυτό είπα ότι όλοι στεκόμαστε στο πλευρό του δημάρχου Θάσου που είναι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, στο πλευρό του Περιφερειάρχη που επίσης έχει την ευθύνη των επιχειρήσεων και βέβαια δεν κάνουμε μικροπολιτική και δεν δημαγωγούμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Ας περάσει η κρίση και μετά μέσα από τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο θα βρούμε τι έγινε στο παρελθόν, τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, τι πρέπει να αποφύγουμε.

Αν θέλουμε να αναλύσουμε κάποια πράγματα, θα δούμε ότι υγρότοποι δεν χτίζονται. Εδώ είχαμε μια τεράστια ανοικοδόμηση και στον υγρότοπο της Χρυσής Αμμουδιάς και στου Λιμένα. Είχαμε στον αναδασμό της δεκαετίας του ’60 ρέματα που δόθηκαν ως οικόπεδα και χτίστηκαν ή έγιναν δρόμοι. Ή σκεπάστηκαν ρέματα. Αυτά τα πράγματα είναι επεμβάσεις καταστροφικές τις οποίες δεν ανέχεται το περιβάλλον.

Η Παναγία, η Ποταμιά και ο Λιμένας, δεν κάηκαν για πολλές δεκαετίες. Άρα δεν φταίνε οι πυρκαγιές του 2016 για ό,τι συνέβη όταν οι περιοχές που επλήγησαν είναι περιοχές που δεν είχαν πυρκαγιές. Αντίθετα ο Πρίνος που δεν υπέστη ζημιές, είναι αυτός στον οποίο έγιναν τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα αμέσως μετά. Έγιναν τα έργα και είδαμε τα αποτελέσματα.

Όμως στο τραυματισμένο σώμα του νησιού μας δεν επιτρέπουμε τη δημαγωγία και την μικροπολιτική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *