Στο πλευρό των απλήρωτων συμβασιούχων το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Το θέμα των συμβασιούχων στην υπηρεσία Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας τέθηκε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Ευθύμη Μακρογιάννη. Οι συμβασιούχοι αυτοί βρίσκονται σε ομηρία εδώ και τρεις μήνες σύμφωνα με τον κ. Μακρογιάννη, καθώς δεν έχουν κανονική μισθοδοσία, δεδομένου ότι είναι «μπαλάκια» μεταξύ Επιτρόπου, Δήμου Καβάλας και υπουργείου Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι είναι σε έναν κυκεώνα μεταξύ των διαταγμάτων Παυλόπουλου και Σκουρλέτη, με αποτέλεσμα να μην υπογράφει ο Επίτροπος Καβάλας τη μισθοδοσία αυτών των συμβασιούχων. Για το λόγο αυτό ο κ. Μακρογιάννης ζήτησε να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την τρίμηνη παρανομία, καθώς αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι και το Εργατικό Κέντρο θα τους στηρίξει και στα δικαστήρια, ενώ αναμένεται να κινηθούν και με κινητοποιήσεις και θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει και ο Επίτροπος να συμμορφωθεί, όπως λέει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, με την κείμενη νομοθεσία. Ο κ. Μακρογιάννης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης, καθώς δεν μπορούν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι να βρουν λύση στο πρόβλημά τους αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς. Χρειάζεται πολιτική βούληση και να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της σύμφωνα με τον κ. Μακρογιάννη, ενώ το επόμενο βήμα είναι να περάσουν οι συμβασιούχοι σε επίσχεση εργασίας, κάτι που είναι νόμιμο και παράλληλα θα λάβουν και επίδομα από τον ΟΑΕΔ, έχοντας κανονικά ένσημα και διεκδικώντας τους μισθούς τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την άρνηση του Επιτρόπου να υπογράψει εδώ και τρεις μήνες τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα να είναι όμηροι ενώ η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Ζητούν δε από το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο να παρέμβουν με κάθε τρόπο στον Επίτροπο για να λυθεί το πρόβλημά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και μερίδα των συμβασιούχων.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας κ. Μουμτσάκης έθεσε το θέμα της συγχώνευσης του 18ου – 21ου Νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αυτήν την απόφαση για να δημιουργηθεί ένα νέο τριθέσιο Νηπιαγωγείο, χωρίς ωστόσο να ενημερωθεί ο σύλλογός τους. Σύμφωνα με τον κ. Μουμτσάκη αν κλείσει ένα Νηπιαγωγείο κλείνει και ένα Δημοτικό Σχολείο, τονίζοντας ότι η περιοχή του Αγίου Λουκά είναι πλούσια σε μαθητές, ενώ παρά το ότι θα διορθωθεί το σχολείο δεν θα λειτουργήσει. Η απόφαση της συνένωσης είχε να κάνει με προβλήματα ασφαλείας και οικονομικών, κι αν κλείσει το Νηπιαγωγείο δεν θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με μαθητές το Δημοτικό που θα κλείσει. Για αυτό και ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει την απόφασή του.

Η δήμαρχος απάντησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί και δεν αποφασίζει και πως ήταν μια απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας που εστάλη στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καβάλας, όπου προΐσταται ο αντιδήμαρχος κ. Καλανταρίδης. Ο τελευταίος εξήγησε ότι ο ίδιος δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά ήταν μια απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας κ. Μπαντίκου και απλά η Επιτροπή του δήμου εισηγήθηκε ανάλογα με την απόφαση αυτή. Ο κ. Μουμτσάκης ζήτησε να αλλάξει αυτή η γνωμοδότηση και η κ. Τσανάκα αναρωτήθηκε γιατί ήρθαν τώρα οι εκπαιδευτικοί τέσσερις μήνες μετά πάνω σε αυτό το θέμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Και για το πρώτο θέμα αλλά και για το δεύτερο, το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε προ ημερήσιας διάταξης. Για μεν τους συμβασιούχους το Σώμα συμφώνησε στην έκδοση ενός ψηφίσματος, για δε τη συγχώνευση των Νηπιαγωγείων υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την παράταξη του κ. Σιμιτσή και σύμφωνα με την τάση που επικράτησε στο Σώμα, το θέμα θα επανεξεταστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση