Στις 18 και 19 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη του Οσμάν Καβάλα

Ολοκληρώθηκε η δίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα στην Σηλυβρία της Τουρκίας που κατηγορείται για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ο οποίος έτυχε της στήριξης φορέων της Καβάλας ενώ η προφυλάκισή του συνεχίζεται. Ο δικηγόρος κ. Αθανάσιος Αθανασίου παρέστη στην δίκη και δήλωσε πως αυτή θα επαναληφθεί στις 18 και 19 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. Όλο το διάστημα της Δευτέρας κι ένα μέρος του πρωινού της Τρίτης, καταναλώθηκε στις απολογίες των κατηγορουμένων. Η ποινική διαδικασία σ’ αυτά τα δικαστήρια είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας, είναι αντίστροφη κατά κάποιον τρόπο. Ξεκινάει με μία εισαγωγική τοποθέτηση του κατηγορούμενου αλλά σε μεγάλη έκταση. Κάτι σαν απολογία. Έτσι ξεκινάει η διαδικασία αλλά σε μας έτσι τελειώνει περίπου. Την πρώτη δήλωση την έκανε ο Οσμάν Καβάλα ο οποίος και κρατείται από το Νοέμβριο του 2017 και στη συνέχεια ακολούθησε ο Αξάλ Αξάκογλου ο οποίος επίσης κρατείται από τον Οκτώβριο του 2018. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Την Τρίτη αφού τέλειωσαν οι δηλώσεις των κατηγορούμενων, το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι του Οσμάν Καβάλα οι οποίοι πρόβαλλαν κάποιες ενστάσεις επί του κατηγορητηρίου και παράλληλα υπεβλήθησαν αιτήματα τόσο από τους συνηγόρους του Οσμάν Καβάλα όσο και από το συνήγορο του Αξάκογλου, να διακοπεί η προφυλάκιση. Ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το δικαστήριο και για τρίτη μέρα διότι η αίθουσα ήταν ήδη κλεισμένη για άλλη δίκη. Κλήθηκε το δικαστήρο να αποφασίσει επί των αιτημάτων διακοπής προφυλάκισης και να συνεχιστεί η δίκη με τις αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης για τις 18 με 19 Ιουλίου.

Την Τρίτη, όταν διέκοψε το δικαστήριο για να αποφανθεί επί του αιτήματος διακοπής προφυλάκισης, εκκενώθηκε η αίθουσα. Δηλώθηκε ότι θα ανακοινωθεί η απόφαση αλλά ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία των συνηγόρων του και κάποιου πολύ περιορισμένου αριθμού ακροατών. Μπόρεσα να είμαι κι εγώ μέσα. Δυστυχώς η απόφαση ήταν να διακοπεί η προφυλάκιση του Αξάκογλου αλλά να συνεχιστεί του Καβάλα. Κι όλα αυτά σε μία διαδικασία απαγγελίας της απόφασης 2-3 λεπτών και με μία πρόταση του Εισαγγελέα να διατηρηθεί η προφυλάκιση και των δύο».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ

Πρόσθεσε δε πως «Δεν μας αιφνιδίασε η απόφαση, γιατί ήδη η προετοιμασία που βλέπαμε μας προδιέθετε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αφετέρου, το δεύτερο κατηγορητήριο το οποίο θα αντιμετωπίσει ο Οσμάν Καβάλα που έχει να κάνει με την απόπειρα παράβασης συνταγματικών διατάξεων που έρχεται μετά από τη δίκη για την οποία δικάζεται. Πριν από τις 18-19 Ιουλίου που θα δικαστεί στη Συλήβρια, θα συζητηθεί μία προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 9 Ιουλίου κι έχει να κάνει με τον μακρύ χρόνο προφυλάκισής του.

Ταλαιπωρείται και δοκιμάζεται και ο ίδιος και οι οικείοι του αλλά και τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχει ιδρύσει, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ελέγχονται συνεχώς χωρίς να έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής από τις οικονομικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Προσπάθησαν και προσπαθούν να το συνδέσουν οικονομικά με μία άλλη μη κυβερνητική οργάνωση η οποία λειτουργούσε και τώρα έχει σταματήσει να λειτουργεί στην Τουρκία, με την οργάνωση των πολιτών που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν από τον Τζορτζ Σόρος. Δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν κάτι τέτοιο και η σαθρότητα του κατηγορητηρίου αλλά και οι έλλειψη στοιχείων φάνηκε και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είχαμε εξαιρετικές αγορεύσεις από τους συνηγόρους του, που κράτησαν πάρα πολύ αλλά και από τον ίδιο στην εναρκτήρια δήλωση που έκανε. Κι αναζητούνται στοιχεία του κατηγορητηρίου που να τον συνδέουν με την πράξη για την οποία κατηγορείται και ουσιαστικά είναι ανατροπή της κυβερνήσεως της Τουρκίας και δεν μπορεί να βρεθεί κάποια τέτοια σύνδεση. Και παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι αντιμετωπίζει αυτά που αντιμετωπίσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *