Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι της Καβάλας με  αντικείμενο τον τομέα της Υγείας

Όπως ήταν προγραμματισμένο, συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες τα Συνταξιουχικά Σωματεία της Καβάλας( ΙΚΑ- ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-Δημοσίων Υπαλλήλων και Λιπασμάτων) για να γνωρίσουν στον κόσμο την κακή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της φροντίδας υγείας.

Ο κ. Στέλιος Μαούνατζης μίλησε για την απόφαση που ελήφθη μετά από δύο συσκέψεις των Συνταξιουχικών Σωματείων της Συντονιστικής Επιτροπής να δοθεί αυτή η συνέντευξη ώστε να ακούσει ο κόσμος που βρίσκεται η κατάσταση στα ιατρικά ζητήματα , που ήμασταν,  που είμαστε και για πού τραβάμε.  Παράλληλα ενημέρωσε πως την ερχόμενη Πέμπτη στις 10.30 πμ έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας , με όλα τα Σωματεία, καλώντας να πάρουν μέρος σ αυτήν, οι άνεργοι, οι αγρότες και γενικά τους συνταξιούχους για να δώσουν το μεγάλο παρόν, για να προστατευτεί το μεγάλο αγαθό της υγείας, που για τους συνταξιούχους λόγω ηλικίας είναι πολλά.

Ο κ. Δήμος Ζαχαριάδης μέλος του Συμβουλίου των Συνταξιούχων του Δημοσίου, ήταν ο πρώτος ομιλητής και αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες και να παρέχεται δωρεάν στα λαϊκά στρώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Σε ότι αφορά την κατάσταση στον Νομό μας από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , σε αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, συντήρηση και στελέχωση αυτών, , ελλείψεις στα φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ,σε διοικητικό προσωπικό , στην συντήρηση και φύλαξη των κτιρίων. Το αποκορύφωμα άλλων όμως είναι πως στην Θάσο δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος.

Το Νοσοκομείο της Καβάλας λειτουργεί με 50% του ιατρικού – νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και όπως ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων , ξεπεράστηκαν από όλους τα ανθρώπινα όρια. Στον Νομό μας η παρεχόμενη φροντίδα υγείας και στις δύο βαθμίδες της, βρίσκεται σε απαξίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και αν βρίσκεται σε κάποιο υποφερτό επίπεδο για να βοηθήσει τους ασθενείς, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες  που κάνουν γιατροί και εργαζόμενοι.

Η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Σωματείων  Ν Καβάλας αποφάσισε μια σειρά ενεργειών για να ευαισθητοποιήσει συνταξιούχους και εργαζόμενους στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Πέρα από τις κινητοποιήσεις θα ζητήσουμε είπε ο κ Ζαχαριάδης από την Δήμαρχο κ Τσανάκα να εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα περιμένουμε τις ανάλογες ενέργειες.

Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κατάργηση της εμπορευματοποίησης της υγείας, άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές υγείας , πλήρη εξοπλισμό σε ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικά υλικά, όπως επίσης και κατάργηση στα χαράτσια πληρωμών για γιατρούς , φάρμακα και συνταγές».

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Συμπληρωματικά ο κ Παναγιωτίδης συνταξιούχος της ΒΦΛ, είπε ότι  «τα ευρήματα αναφέρουν πως τα σύστημα υγείας της χώρας καταρρέει και έχει ελάχιστη σχέση με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των υλικών στο ΓΝΚ από το 2009 έχει φτάσει στο 50% και η επιβάρυνση της οικογένειας στα φάρμακα έχει φτάσει το 40%.

Οι επιλογές των ασθενών είναι ελάχιστες για γιατρούς των νοσοκομείων και τους αναγκάζει να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα , ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς που αντιμετωπίζουν απίστευτη ταλαιπωρία . Πολλοί γιατροί μάλιστα, είπε ο κ Παναγιωτίδης, βάζουν προσδόκιμο ζωής στον ασθενή προκειμένου να του χορηγήσουν φάρμακα. Ακόμη τους συνταξιούχους έχει γονατίσει η περικοπή στο ΕΚΑΣ, η συμμετοχή στα φάρμακα που έφτασε το 25% και η παρακράτηση του 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Για όλα αυτά ευθύνονται οι πολιτικοί που επαναπαύονται στις καρέκλες τους. Θα έπρεπε να ντρέπονται για την αδιαφορία τους.

Για την πόλη μας εκείνο  που θέλουμε να γίνει, είναι να μετονομαστεί σε Περιφερειακό το ΓΝΚ αφού έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει  περισσότερα αβαντάζ.  Αυτή την στιγμή οι οργανικές θέσεις καλύπτουν το 60% ενώ σε ένα Περιφερειακό νοσοκομείο θα αυξανόταν σε 80%.

Στο νοσοκομείο μας δεν έχουμε στεφανιογράφο, ούτε και ελικοδρόμιο για να εξυπηρετεί τις επείγουσες μεταφορές από Θάσο π.χ ή και από αλλού και  μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά . Αντίθετα με τις καλύψεις αυτές που έπρεπε να ικανοποιηθούν στο νοσοκομείο Δράμας η κυβέρνηση προσέλαβε 11 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και σ αυτή την περίπτωση κανείς πολιτικός δεν αντέδρασε ,ούτε ανέλαβε ευθύνες».

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο κ.  Πέτρος Ταχματζίδης από την «Ενσωμάτωση» ζήτησε στον λόγο του «να ανατρέψουμε την σημερινή λογική. Ζητάμε να υπάρχει ολοκληρωμένη ασφάλιση . Οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια που υποστηρίζονται δεν την χρειάζονται , ούτε έχουν ανάγκη να μεταβαίνουν στους χώρους του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όλα τα Σωματεία έχουμε υποχρέωση να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και θα μπορέσουμε να το κάνουμε μέσα από τις μάχες που δίνουμε. Αυτές οι μάχες δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλο τον λαό και κυρίως τους νέους. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει  ότι πρέπει να σταματήσει η  μοιρολατρία και να πρυτανεύσει η διεκδίκηση με αγώνες, γιατί την δύναμη ια ανατροπές την έχουμε στα χέρια μας.

Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ, τα καφενεία, την Λαϊκή Αγορά, και τρανώνουμε τις ενέργειες μας την Πέμπτη την ημέρα διαμαρτυρίας έξω απ το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ προσπαθώντας να αφυπνίσουμε τον κόσμο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση