Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η «Δημωφέλεια» για υπέρβαση του ορίου απαλλοτρίωσης από τον κατασκευαστή των διοδίων στην Παράκαμψη

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» για τις εργασίες που ξεκίνησαν για λογαριασμό της Εγνατίας Οδού ΑΕ για την κατασκευή σταθμού διοδίων στην Παράκαμψη καθώς έγιναν σε έκταση του Δήμου Καβάλας. Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε  ότι θα προχωρήσουν και σε αγωγή.

Ξεκίνησε λέγοντας «πραγματικά στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει η Δημωφέλεια καθώς με αυτοψία που έχει γίνει από την Τοπογραφική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας, τμήμα της ιδιοκτησίας έκταση του Εσκί Καπού που ανήκει στη Δημωφέλεια, φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάγκη των έργων της κατασκευής των διοδίων. Να πούμε σ’ αυτό το σημείο και να διευκρινίσουμε ότι οποιοδήποτε έργο γίνεται για τέτοιου είδους σκοπό, γίνονται απαλλοτριώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς αυτό που κάναμε είναι να προσέχουμε το όριο της απαλλοτρίωσης. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έχει γίνει για την κατασκευή των διοδίων έχει ξεπεραστεί το όριο της απαλλοτρίωσης. Επομένως, επεμβαίνουμε αυτήν τη χρονική στιγμή καθώς λόγω της υπέρβασης του ορίου απαλλοτρίωσης έχει καταπατηθεί τμήμα της Δημωφέλεια. Και ειδικότερα σκοπεύουμε να καταθέσουμε σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας, είναι έτοιμη η διαδικασία της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου άμεσα να διακοπεί αφενός, μεν, η συνέχιση του έργου στο συγκεκριμένο σημείο και από την άλλη, αργότερα, θα κατατεθεί αγωγή αποζημίωσης, ζητώντας από αυτούς που εκτελούν το έργο –δεν θα κατονομάσω ποιοι είναι- να επαναφέρουν την προτέρα κατάσταση στην ιδιοκτησία της Δημωφέλεια».

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ

Και πρόσθεσε ότι «Στο συγκεκριμένο σημείο ναι, μεν, ο Δήμος Καβάλας έχει αντιδράσει για τους λόγους που έχει αντιδράσει, που είναι γνωστοί να μην τους επαναλαμβάνουμε, άλλωστε έχει ασκηθεί και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων και να υπενθυμίσουμε ότι έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους λόγους που τεκμηριωμένα ο δήμος Καβάλας ζητάει να μην συνεχιστεί το έργο. Από ‘κει και πέρα αυτό έρχεται επιπρόσθετο και ενισχυτικά -με ποια λογική;- ότι αφενός, μεν, οποιοδήποτε έργο πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα στα όρια που είναι να ολοκληρώνεται. Αυτό είναι τώρα ένα καινούργιο δεδομένο. Δηλαδή, μαθαίνοντας από πέρυσι που πρόκειται να κατασκευαστεί, π.χ.,  ο σταθμός διοδίων, δεν μπορούσες να ξέρεις και δεν μπορούσες να προβλέψεις ότι θα υπάρχει υπέρβαση του ορίου απαλλοτρίωσης. Το όριο της απαλλοτρίωσης στο συγκεκριμένο σημείο αφορά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου. Ο αυτοκινητόδρομος, όταν γίνεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, έχει ένα συγκεκριμένο πλάτος απαλλοτρίωσης που αφορά όχι μόνο το κομμάτι που βρίσκεται η Εγνατία Οδός αλλά και κάποια μέτρα, δεξιά- αριστερά του δρόμου υπάρχει απαλλοτριωμένη έκταση. Εκεί, λοιπόν, κατ’ αρχήν όφειλαν οι οποιοιδήποτε κάνουν ένα έργο να είναι μέσα σ’ αυτά τα όρια. Όταν υπάρχει, άσχετα για τους λόγους που δικαιολογημένα προσφεύγει ο δήμος Καβάλας, αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο, επιπρόσθετο, το οποίο όμως ενισχύει και την επιχειρηματολογία του δήμου και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς οποιοσδήποτε κάνει ένα έργο οφείλει να είναι και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, να παίρνει τις νόμιμες άδειες. Εμείς ποτέ δεν είχαμε έγγραφο στη Δημωφέλεια ζητώντας, .π.χ., να αγοραστεί η συγκεκριμένη έκταση ή ακόμη να απαλλοτριωθεί. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια διαδικασία ή ποτέ δεν υπήρξε κάποιο έγγραφο που να μας ενημέρωνε ότι για την κατασκευή των διοδίων σκοπεύουμε να μπούμε μέσα σε ιδιοκτησία της Δημωφέλεια. Που εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ότι απλά χρειάζεται μία αίτηση από τη Δημωφέλεια να την εγκρίνουμε ή να μην την εγκρίνουμε. Δεν είναι απλά θέμα αίτησης αδείας. Εδώ πρόκειται για μία διαδικασία που σαφέστατα υπάρχει κατάχρηση ή αν θέλετε καταπάτηση μιας ιδιοκτησίας που αυτός που έχει κάνει την κίνηση οφείλει να επανέλθει στα όρια αυτά που προβλέπει η απαλλοτρίωση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *