Στη Β’ Ζώνη η Καβάλα στον τομέα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης

Στη Β’ Ζώνη εντάσσεται η Καβάλα στον τομέα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται έως τις 20Δεκεμβρίου όπως σημείωσε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το θέμα με το επίδομα ξεκαθάρισε. Δεν είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες ούτε τις δικές μας, ούτε των καταναλωτών. Εφαρμόζεται ένα οριζόντιο επίδομα σε όλους τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, η Καβάλα ανήκει στη Β’ ζώνη. Επιδοτείται με 180 ευρώ, όμως στις πεδινές περιοχές η επιδότηση μειώνεται κατά 20%. Που σημαίνει ότι η πόλη της Καβάλας και τα περίχωρα επιδοτούνται για κάθε δικαιούχο με 144 ευρώ. Αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχει προστατευόμενο μέλος, δηλαδή αν υπάρχουν τέκνα και μπορεί να φτάσει στο σημείο μέχρι τα 350 ευρώ, το μέγιστο. Το άσχημο με το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είναι ότι οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Αν κάποιος προσπαθήσει να μπεις την εφαρμογή μετά τις 20 Δεκεμβρίου, η εφαρμογή θα είναι κλειστή και δεν θα δέχεται περαιτέρω αιτήσεις. Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για να κρατήσει την επιδότηση η οποία θα δοθεί μέχρι τέλος της χρονιάς, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, πρέπει να γίνει κι αυτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Το επίδομα έτσι όπως έχει σχεδιαστεί αφορά μόνο τις ποσότητες που θα προμηθευτούν πετρέλαιο για τη σεζόν μέχρι τέλος της χρονιάς. Δε υπάρχει επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης  από 1 Ιανουαρίου 2020 και μετά».

ΔΥΣΚΟΛΕΨΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Αυτό έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα γιατί κάποιοι καταναλωτές μπορεί να είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο στο τέλος της περσινής περιόδου ή να ήθελαν να προμηθευτούν πετρέλαιο γιατί έχουμε και ήπιο χειμώνα μέχρι τώρα, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρξει επιδότηση κι αν πάρουν κάποια χρήματα θα είναι αναγκασμένοι να τα επιστρέψουν πίσω. Όλα έγιναν με έναν σχεδιασμό να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Κι από τα 56 εκατομμύρια που υπήρχαν για να δοθούν για το επίδομα θέρμανσης, πήγε φέτος στα 62 εκατομμύρια. Θεωρώ ότι αυτό το κεφάλαιο το οποίο υπάρχει για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα μείνει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι αδιάθετο. Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη δική μου εκτίμηση. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους. Για άγαμο είναι στα 12 χιλιάδες ευρώ το εισόδημα και για έγγαμο είναι 20 χιλιάδες ευρώ το εισόδημα».».

ΝΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ

Για άλλη μία φορά τόνισε ότι «πρέπει να σπεύσουν οι δικαιούχοι για το επίδομα. Να προσπαθήσουν να κάνουν την αίτησή τους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Όπως και να ‘χει αυτά τα χρήματα να μπορέσουν να τα απορροφήσουν και προμήθεια πετρελαίου να κάνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι οι δικαιούχοι που θα πάρουν το επίδομα, που συνήθως είναι τα 144 ευρώ, για να μην χρειαστεί αν επιστρέψουν κάποια μέρος του επιδόματος πίσω, πρέπει να πάρουν πετρέλαιο ίσο με τη διπλάσια αξία του επιδόματος που πήραν. Δηλαδή πρέπει να πάρουν πετρέλαιο κοντά στα 300 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων που θα γίνει την επόμενη χρονιά, αν δεν έχουν καλύψει αυτό το διπλάσιο θα τους ζητηθεί ένα μέρος από το επίδομα να το επιστρέψουν ατελώς προς το κράτος. Θεωρώ ότι είναι ώρα αν το κράτος έχει κάποια χρήματα που μπορούν να διατεθούν μέχρι τις 31/12, ας σχεδιάσει κάτι καλύτερο κι από 1 Ιανουαρίου ας εφαρμοστεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτό το αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι αγαθό και προϊόν πρώτης ανάγκης. Δεν πρέπει να επιβαρύνεται με ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που σημαίνει φόρο πολυτελείας. Μακάρι να εισακουστούμε και να πάμε προς αυτήν την κατάσταση για να μπορέσει ο κόσμος με τα σημερινά δεδομένα να μπορούσε να αγόραζε πετρέλαιο με 65 και 70 λεπτά το λίτρο. Για να ανακουφιστούν πάρα πολλά νοικοκυριά και να μην υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία με τους καταναλωτές με τα επιδόματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *