Στην 3η συνάντηση του Urban Waste 2020, στη Λισαβόνα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων συμμετείχε ο Δήμος Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στο δίκτυο πόλεων ανακύκλωσης και στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του δικτύου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη στην Καβάλα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Η ίδια δήλωσε ότι «στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η 3η συνάντηση που έχει να κάνει με το Urban Waste 2020, μ’ ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων σε τουριστικές πόλεις της Ευρώπης. Η Καβάλα είναι μία από αυτές. Υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας από το δήμο Καβάλας και από άλλες πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Είναι μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, να γίνεται στις τουριστικές πόλεις η σωστή ενημέρωση και να παρουσιάζει η κάθε πόλη το πρόγραμμά της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της εποχής μας και ειδικά για την Καβάλα, αλλά τα απορρίμματα και η σωστή διαχείρισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση, έτσι ώστε να καρπωνόμαστε τα οφέλη του τουρισμού από όλες τις πλευρές.

Ανταλλάχθηκαν πάρα πολλές απόψεις εκεί. Ενημερωθήκαμε για προγράμματα που ακολουθούν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Καβάλα γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια τόσο στον τομέα ανακύκλωσης όσο και γενικά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό σημείο και με δυνατότητα πάντοτε βελτίωσης και εξέλιξης. Είναι ευκαιρίες για να βλέπεις και να γνωρίζεις κι άλλα πράγματα εκτός από τα όρια της πόλης, του δήμου και της χώρας μας γενικότερα».

ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει στην Καβάλα στο κομμάτι της ανακύκλωσης, είπε ότι «ήταν στην κουλτούρα του Καβαλιώτη η ανακύκλωση. Οι μπλε κάδοι μας είναι οικείοι. Από ‘κει και πέρα, τα βήματα γίνονται συντονισμένα και πιο οργανωμένα. Το μεγάλο στοίχημα είναι το Εργοστάσιο Σκουπιδιών, προϋπολογισμού σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχουμε υποβάλλει και περιμένουμε την ένταξή του σε πρόγραμμα. Κάθε μέρα είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μία σωστή ενημέρωση και ειδικότερα στις μικρές ηλικίες. Τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές των ενηλίκων και ό,τι έχουν μάθει από τους δασκάλους και τους γονείς τους, αν δουν ότι δεν υλοποιείται είναι πολύ αυστηροί κριτές. Από ‘κει και πέρα νομίζω ότι, απευθυνόμενοι ειδικά στα παιδιά, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα στο επίπεδο της διαχείρισης απορριμμάτων. Όταν μια οικογένεια ξεκινήσει να κάνει μια διαλογή, τότε δεν θα βγάζει περισσότερο από μια σακούλα απορρίμματα για τον πράσινο κάδο μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι μία διαδικασία σε καθημερινή βάση που θα πρέπει να μπει στη νοοτροπία μας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *