Στην τελική ευθεία εισήλθε η επένδυση της Ενεργειακής Αιγαίου για την αξιοποίηση του κοιτάσματος πετρελαίου στο πεδίο «Ε»

Στην τελική ευθεία εισήλθε η επένδυση της Ενεργειακής Αιγαίου για την αξιοποίηση του κοιτάσματος πετρελαίου στο πεδίο «Ε» που είναι και η πρώτη μεγάλη νέα γεώτρηση για την εταιρεία. Συγκεκριμένα στην υπογραφή δανειακής σύμβασης που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων, προχώρησε η Ενεργειακή Αιγαίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθώς και με μία σειρά άλλων μεγάλων Τραπεζών. Η νέα σύμβαση θα χρηματοδοτήσει καταρχήν την εν εξελίξει ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος στη Λεκάνη του Πρίνου και περιλαμβάνει ως το 2021 την πραγματοποίηση έως και 25 ακόμη γεωτρήσεων, καθώς και την κατασκευή δύο νέων εξεδρών για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ενεργειακής κ. Σωτήρης Χιωτάκης έκανε σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας πως «νομίζω ότι μπαίνει πια στο τελικό στάδιο, μια τέτοια επένδυση απαιτεί πολύ μεγάλη προετοιμασία, οπότε θα έλεγα ότι έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι διασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις για το ξεκίνημα αυτής της επένδυσης, Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι πέραν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, συμμετέχουν πλέον και άλλες πολύ σημαντικές τράπεζες όπως η Παρευξείνια Τράπεζα κλπ. Αυτό πέρα από την εμπιστοσύνη προς την εταιρία, νομίζω είναι και μια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στο ελληνικό επιχειρείν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά αυτήν την περίοδο. Ουσιαστικά είναι μια επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και προχωρούμε τώρα σιγά σιγά στην πρώτη φάση που είναι η ενεργοποίηση του γεωτρύπανου που έχει έρθει εδώ και αρκετούς μήνες στον κόλπο της Καβάλας και βρίσκεται στο χώρο των εξεδρών».

ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Διευκρίνισε πως «ουσιαστικά η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε» θα ξεκινήσει από τις πρώτες γεωτρήσεις που θα κάνει αυτό το γεωτρύπανο, ένα pre-drilling όπως θα λέγαμε, προκειμένου να ανοίξουν οι γεωτρήσεις στο χώρο του «Ε». Παράλληλα θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή της εξέδρας που χρειάζεται να εγκατασταθεί πάνω από το κοίτασμα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η αξιοποίησή του και βεβαίως σιγά σιγά παράλληλα θα προχωρά το υπόλοιπο πρόγραμμα στον Πρίνο. Υπάρχει ένας προγραμματισμός που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 25 γεωτρήσεις μέχρι το 2021. Όλα αυτά δείχνουν και τη θέληση της εταιρίας να συνεχίσει να επενδύει στον Πρίνο. Ο Πρίνος μαζί με το «Ε» έχει περίπου 41 εκ. βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου και έχει άλλα 24 εκ. δυνητικά. Δηλαδή υπάρχει μέλλον στον Πρίνο, υπάρχει μέλλον για δυο δεκαετίες οπωσδήποτε, απλώς χρειάζονται συνεχείς επενδύσεις. Ειδικά στον Πρίνο είναι ένα κοίτασμα γερασμένο άρα ιδιαίτερα απαιτητικό, για αυτό και στρέφουμε κι εμείς το βάρος πλέον προς το κοίτασμα «Ε» το οποίο θα περάσει νομίζω αυτήν τη δραστηριότητα στη νέα εποχή. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Ελπίζουμε να μην έχουμε καθυστερήσεις από αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατίες, πράγματα τα οποία ταλαιπωρούν πολύ συχνά κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοια θέματα με την ελληνική δημόσια διοίκηση και με το υπουργείο Ενέργειας και θα προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση του προγράμματος, που στην τελική ανάλυση διασφαλίζει θέσεις εργασίας, δίνει δυνατότητα και για νέες ενδεχόμενα, οπότε νομίζω είναι κάτι το οποίο έχει σημαντικό όφελος τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και συνολικότερα για την οικονομία της χώρας».

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Εκτίμησε δε πως «πραγματικά είναι μια πολύ πολύ σημαντική επένδυση για την οποία έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια απλώς για να ξεκινήσει. Από δω και πέρα η προσπάθεια είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όμως έχουμε το πολύ βασικό, έχουμε τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει αυτή η επένδυση. Όταν μιλάμε για προγράμματα τα οποία υποστηρίζουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν κάπου παρκαρισμένα. Δηλαδή πολύς κόσμος μπορεί να ακούει πετρελαϊκή δραστηριότητα και να το νομίζει αυτό, ειδικά τώρα που είναι και ανεβασμένη η τιμή του πετρελαίου. Μιλάμε για μια συνεχή επενδυτική δραστηριότητα, δεν υπάρχουν χρήματα σε ένα συρτάρι που ξαφνικά κάποιος μέτοχος λέει έλα πάρε. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πείσεις τις τράπεζες, να πείσεις επιχειρήσεις να συνεργαστούν μαζί σου και νομίζω ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο».

Τέλος ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε και στις διεθνείς επαφές του προέδρου της Ενεργειακής κ. Μαθιού Ρήγα, που μεταβαίνει από χώρα σε χώρα για τα συμφέροντα της εταιρείας και  που έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο το κύρος της εταιρείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *