Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύονται 2 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύονται 2 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον παθολόγο κ. Κροκίδη τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κροκίδης «Πράγματι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας, νοσηλεύονται ακόμη δύο περιστατικά τα οποία αρχικά πήγαν στην Α` Παθολογική και επειδή επιδεινώθηκε η κατάσταση τους χρειάσθηκε να δια σωληνωθούν και να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ

Την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή του Νέστου είχαμε περιστατικό που διαπιστώθηκε με τον ιό, αλλά χωρίς προβλήματα δόθηκαν οδηγίες και αποχώρησε από το νοσοκομείο Καβάλας.

Τα περιστατικά που έχουμε υπόνοια για ιό είναι αρκετά. Καθημερινά και από τις δύο κλινικές φεύγουν δείγματα για το αρμόδιο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, Πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, 50 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Άρα ο ιός ήρθε για να μείνει και πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι μας και γενικότερα ως κοινωνία ώστε ο καθείς να βελτιώσει την κατάσταση. Πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής».

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΟΥ

Ένας απρόβλεπτος ιός, που «αγαπά» τις καιρικές εναλλαγές και χρησιμοποιεί ως όχημά του για να φτάσει στον άνθρωπο το κοινό, γένους Culex, κουνούπι, έχει εγκατασταθεί μόνιμα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. «Πιστός» και στο φετινό καλοκαιρινό ραντεβού, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πέρυσι κόστισε τη ζωή σε 50 συνανθρώπους μας, έχει ήδη προκαλέσει λοιμώξεις σε 5 άτομα στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα. Οι ειδικοί συνιστούν εγρήγορση και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό με την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς και τη σχολαστική τήρηση μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Ο κ. Κροκίδης πρόσθεσε πως «Οι εναλλαγές του καιρού, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, είναι αυτές που ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών αλλά και ο «συγχρωτισμός» μολυσμένων πουλιών με κουνούπια. Προσοχή ιδίως στο Νέστο ενώ από εκεί είναι τα περιστατικά. Το καλό είναι ότι οι Περιφέρειες κάνουν σωστά τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών.

Ο ιός είναι απρόβλεπτος. Πέρυσι αιφνιδίασε όλη την Ευρώπη με την πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με προηγούμενα έτη, περίοδο κυκλοφορίας του η οποία ξεκίνησε τέλη Μαΐου και διήρκεσε έως τα μέσα Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα πέρυσι καταγράφηκαν 316 περιστατικά της νόσου που ήταν και τα περισσότερα από το 2010 όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στη χώρα μας. Κατά τη φετινή περίοδο τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι θα έχουμε μία πιο «ήπια» χρονιά. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σαφώς από τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Κάναμε ένα συνέδριο στη Ν. Καρβάλη πριν τρία χρόνια και μας εξήγησαν οι εντομολόγοι ότι δεν είναι πως δεν κάνουμε αυτά που πρέπει αλλά είναι και ο ίδιος ο ιός που κάνει τις κινήσεις του».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ

Ο κ. Κροκίδης σημείωσε ότι «Το 80% των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι το 19%-20% θα εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά ενός κρυώματος, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό και εξανθήματα. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% οι ασθενείς θα εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, λήθαργο, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και νευρολογικά συμπτώματα όπως αστάθεια, τρέμουλο, παραλύσεις κ.ά. Οπότε χρειάζεται εγρήγορση εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα έστω και απλής ίωσης να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι μεσολαβούν από δύο έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν στην ήπια μορφή της νόσου από τρεις έως έξι ημέρες και στη σοβαρή μορφή ακόμα και εβδομάδες. Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο η νόσος να αφήσει μόνιμες νευρολογικές βλάβες (π.χ. παραλύσεις, διαταραχές κινητικότητας)».

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ

Όπως ο ίδιος μας είπε  «Πλήρης προστασία από τα κουνούπια είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση σε σχέση με τα κουνούπια και να τηρούμε όσο το δυνατόν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Κάποιος μπορεί να αποφύγει τα τσιμπήματα με κατάλληλα ενδύματα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα), με τη χρήση των εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα και με συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό των κουνουπιών στο σπίτι με την απομάκρυνση στάσιμων νερών, τη χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού, κουνουπιέρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, εντομοκτόνων, κλιματιστικών (ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών) και ανεμιστήρων (δυσχεραίνουν την κυκλοφορία  των κουνουπιών).

Θεραπεία κατά του ιού δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι υποστηρικτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι όποιος έχει μολυνθεί από τον ιό αποκτά διά βίου ανοσία σε αυτόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *