Στην Καβάλα πιάνει λιμάνι το πρόγραμμα «Συμμαχία για Συμβίωση»

Το λιμάνι της Καβάλας αποτελεί τον επόμενο σταθμό των ενημερωτικών workshops που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση», με στόχο την ευρεία και σε βάθος ενημέρωση των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων πάνω στο πρόβλημα των τυχαίων συλλήψεων, που αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, παγκοσμίως. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται τα φαινόμενα σύλληψης ή παγίδευσης στο αλιευτικό εργαλείο θαλασσίων οργανισμών που δεν αποτελούν αντικείμενο της αλιευτικής δραστηριότητας, όπως θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, θηλαστικά και καρχαρίες. Το έργο, που επικεντρώνει στις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών, υλοποιείται από το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, σε συνεργασία με την iSea και τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πιο συγκεκριμένα, το ενημερωτικό workshop θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου  και ώρα 10 π.μ. στο ξενοδοχείο GALAXY AIROTEL, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, θα γίνει παρουσίαση εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου των τυχαίων συλλήψεων, ενώ παράλληλα, εκπρόσωποι του έργου και της επιστημονικής κοινότητας θα εκθέσουν ειδικότερες πτυχές του προβλήματος. Το workshop θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας, μέσα από εποικοδομητική ανατροφοδότηση χρήσιμων δεδομένων και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τη λειτουργία του αλιευτικού κλάδου, την καταγραφή των αντιλήψεων των ενδιαφερόμενων μερών, την ανάλυση των αλιευτικών πρακτικών που επικρατούν και τη συνεισφορά τους στις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης που θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Του workshop στην Καβάλα προηγήθηκαν αντίστοιχες δράσεις στην Πάτρα, τον Πειραιά και την Αλεξανδρούπολη, ενώ τελικό σταθμό αποτελεί το λιμάνι της Μηχανιώνας. Όλα τα παραπάνω λιμάνια καλύπτουν μαζί πάνω από το 50% του αλιευτικού στόλου της χώρας.

Το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση»

χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου

Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης

Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες»,

Προϋπολογισμός 49.690€. Δικαιούχος: MEDASSET Ελλάς, Συνεργάτης: iSea.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που εφαρμόζει μια multi-taxa προσέγγιση για τις τυχαίες συλλήψεις θαλασσίων χελωνών και καρχαριών, καθώς και ένα από τα πρώτα στη Μεσόγειο.

Περισσότερες πληροφορίες

Λουκία Καλαϊτζή Υπεύθυνη Επικοινωνίας MEDASSET | Mediterranean Association to Save the Sea Turtles

E: loukia.kalaitzi@medasset.org | medasset@medasset.org |

T: + 30 210 3613572, + 30 210 3640389, F: + 30 210 3613572, Μ: 6973665766

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *