Σοβαρό το θέμα με την Πολεοδομία σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου

Σύσκεψη για τις ελλείψεις στην Πολεοδομία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλου παρουσία όλων των δημάρχων του Ν. Καβάλας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ η αγωνία όλων εστιάστηκε στο πώς θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους καθώς το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Αναλυτικά ο δήμαρχος Θάσου ανέφερε πως «είναι σοβαρό το θέμα γιατί από την καλή λειτουργία ή όχι της Πολεοδομίας εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα. Εξαρτώνται οι όποιες οικοδομικές εργασίες έχουν μείνει λόγω της κρίσης, εξαρτώνται επενδύσεις κυρίως στο νησί της Θάσου, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους δημότες μας, έχουμε ευθύνη απέναντι στους επενδυτές, γενικώς είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει οι δήμοι να το λύσουν. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι ο μητροπολιτικός δήμος έχει την υποχρέωση να εκδίδει τις άδειες και για λογαριασμό των άλλων τριών δήμων. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι η αποψίλωση των υπηρεσιών προκαλεί προβλήματα, προκαλεί δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο όπως διαμαρτύρονται οι ενδιαφερόμενοι να έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις που φτάνουν τους έξι και παραπάνω μήνες για να ελεγχθεί μια άδεια, η πληρότητα του φακέλου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βεβαίως με την πρόθεση να συμβάλουμε συναντηθήκαμε, όμως με αποψιλωμένες υπηρεσίες και στους τέσσερις δήμους αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι εφικτό. Το θέμα δεν είναι να ξεφορτωθεί ο ένας δήμος και να φορτώσει, το θέμα είναι να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται. Να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Η σύσκεψη εκεί στόχευε στο πώς η υπηρεσία της Πολεοδομίας θα είναι πιο αποδοτική. Δεν βγήκε αποτέλεσμα γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος λέει το ρητό».

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Συμπλήρωσε πως «όταν δεν έχω για να υποστηρίξω, η πρότασή μου ήταν να απευθυνθούμε στο κεντρικό κράτος. Δεν χαράξαμε εμείς ούτε τον Καποδίστρια ούτε τον Καλλικράτη. Άρα λοιπόν να βάλουμε στο τραπέζι και το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Από την άλλη να καθίσουν ακόμα και οι μηχανικοί μας των Πολεοδομιών των τεσσάρων δήμων, γιατί το θέμα δεν είναι πολιτικό, το θέμα είναι τεχνοκρατικό. Να δούμε τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες μιας Πολεοδομίας και από κει και πέρα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη κι όχι την ελάφρυνση των υπηρεσιών μας. Θα το ξανασυζητήσουμε, το θέμα είναι ανοιχτό. Πέρα από αγωνία για να γίνουμε πιο χρήσιμοι στην κοινωνία δεν υπάρχει άλλο κίνητρο για ένταση.  Την αγωνία μας καταθέσαμε όλοι κι εκφράσαμε και την επιθυμία μας να κάνουμε το καλύτερο. Το όλο θέμα είναι η ευθύνη της υπογραφής που δεν μπορεί να έχει ένας συμβασιούχος. Θα πρέπει να έχει την εποπτεία και την ευθύνη ο μόνιμος υπάλληλος και βεβαίως μπορούμε με κάποιους τρόπους να στελεχώσουμε κάποιες υπηρεσίες. Όμως αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της υπογραφής δεν μπορούν με ελαφρότητα να το κάνουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Άρα λοιπόν εδώ πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στην επίλυση του προβλήματος και το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν μπορεί η Πολιτεία, δεν μπορεί το κράτος να μένει στο απυρόβλητο και τα κάστανα να βγαίνουν από τη φωτιά από την αυτοδιοίκηση. Είναι πάρα πολλά αυτά τα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχει επιλύσει το κράτος, θα έπρεπε να τα είχε βάλει σε μια ρέγουλα. Ηη επωδός της μνημονιακής υποχρέωσης δεν ακυρώνει και τις υποχρεώσεις ενός κράτους απέναντι στον πολίτη. Μιλάμε για τα στοιχειώδη. Μιλάμε για πράγματα που θα φέρουν ανάπτυξη, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα κινήσουν την οικοδομή που χρόνια λέγαμε ότι είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, άρα λοιπόν εμείς έχουμε ευθύνη ως αυτοδιοικητικοί, δεν έχουν θέση ούτε οι εντάσεις, ούτε οι φωνές, ούτε οι πιέσεις. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Για να μη βρεθεί ο πολίτης μεταξύ σφύρας και άκμονος» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση