Σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Καβάλας η ολοκλήρωση της μελέτης για το Μουσείο Καπνού

Πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας  η επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης μουσειολογικής μελέτης για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, που θα μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης. Η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα στην παρουσίαση της ανέφερε ότι πρόκειται για μία τεκμηριωμένη εργασία έτσι ώστε να υλοποιηθεί με τον ιδανικότερο τρόπο η μεταφορά του μουσείου με όλα τα εκθέματα και με την καλύτερό δυνατό τρόπο. Ένα μουσείο  μοναδικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Τσανάκα, που απεικονίζει την μεγάλη ιστορία της Καβάλας στην επεξεργασία και εμπορία καπνού.

Φανερά ευχαριστημένη από την εξέλιξη που έχει το θέμα, δήλωσε χθες ότι «πραγματικά ήταν μια μεγάλη τύχη για την πόλη και μετά για όλους εμάς που φροντίζουμε γι’ αυτά. Είναι μια μουσειολογική μελέτη καταπληκτική η οποία δεν απευθύνεται σε επαρχιακή πόλη, όπως είπε ο μελετητής κ. Κίζης. Είναι κάτι με μεγάλους ορίζοντες, ένα μουσείο φτιαγμένο για μεγάλα μέρη. Εξάλλου ο σκοπός μας είναι να γίνει το καλύτερο στην Ελλάδα. Διότι η Καβάλα ήταν η καρδιά του καπνού στην Ελλάδα κι έτσι πρέπει να είναι και το Μουσείο. Άργησε, βέβαια, αλλά τέτοια δουλειά δεν γίνεται άρπα κόλλα. Πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή δουλειά, η ίδια η μελέτη έχει μέσα τα πάντα, από κτηριολογικά μέχρι διαδραστικές δράσεις που θα γίνονται μέσα στο μουσείο. Είμαι τόσο χαρούμενη. Βέβαια, το γεγονός ότι έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας, δεν σημαίνει τίποτε παρά μόνο την αρχή του αγώνα. Από ‘δω και πέρα πρέπει να τα βάλουμε με τη γραφειοκρατία, να τρέξουμε στην Ιστορία Νεοτέρων, στο Υπουργείο Πολιτισμού κι από ‘κει κι έπειτα να πάμε σε οικοδομικές άδειες, να ζητήσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ, να μπούμε στη διαδικασία των δημοπρατήσεων κλπ. Καταλαβαίνετε τι αγώνας δρόμου μας περιμένει. Αλλά, τουλάχιστον, έγινε η αρχή».

Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΩΝ

Πρόσθεσε ότι «η μελέτη είναι δώρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Καπνεμπόρων. Οι άνθρωποι στην αρχή ήταν διστακτικοί, δεν ήθελαν να δώσουν τα χρήματά τους σε κάτι που θα μείνει στα συρτάρια –και πολύ σωστά- αλλά τους διαβεβαιώσαμε ότι, για μας τους Καβαλιώτες, ένα σωστό Μουσείο Καπνού στο σπίτι του, που είναι η Δημοτική Καπναποθήκη, είναι όνειρο ζωής. Αφορά το ¼ της Δημοτικής Καπναποθήκης, το πιο δεξιό κομμάτι που βρίσκεται προς την οδό Αβέρωφ και τους διαβεβαιώσαμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Για το κόστος της μελέτης που ακούστηκε ότι ξεπέρασε τις 200 χιλιάδες ευρώ, είπε ότι «στο Δήμο ζητούσαν αυτό το ποσό. Όταν είσαι ιδιώτης δεν χρειάζεται τόσα χρήματα. Κι αν δεν κάνω λάθος κόστισε 40 χιλιάδες ευρώ, που δεν είναι λίγα για τον απλό κόσμο. Φανταστείτε, όμως, για το επίπεδο της μελέτης. Δεν έχει να κάνει με απλά πραγματάκια που έχουμε δει ως τώρα στο Δήμο Καβάλας».

Για το κόστος του όλου εγχειρήματος η κ. Τσανάκα είναι ότι «η μελέτη μιλάει για 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, όταν δημοπρατούνται αυτά, βγαίνουν πιο φθηνά. Μην ξεχνάτε ότι εδώ δεν χρειάζεται να χτίσουμε κάτι από την αρχή αλλά καμιά φορά όταν μπαίνει η Εφορία Αρχαιοτήτων στη μέση είναι πιο κοστοβόρο και πιο χρονοβόρο, γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός».

«ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΩ»

Για το χρονικό σημείο που θα γίνει η μετεγκατάσταση είπε ότι «είμαστε ακόμη πολύ στην αρχή για να μπορέσω να δώσω έναν χρονικό ορίζοντα. Με το μυαλό μου υπολογίζω 2-3 χρόνια, 5 χρόνια… Πάντως όσο είμαι στο Δήμο, αυτό το Μουσείο θα το τελειώσω. Αν μη τι άλλο το χρωστάω στη μάνα μου και τον πατέρα μου και σε όλους τους καπνεργάτες και τους καπνεμπόρους που έδωσαν και τον ιδρώτα τους και την ψυχή τους τόσα χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο. Όλοι οι γνήσιοι Καβαλιώτες είναι συνδεδεμένοι με τον καπνό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *