Σε ετοιμότητα η αγορά κρέατος ενόψει Χριστουγέννων

Η αγορά κρέατος βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει των Χριστουγέννων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών κ. Κώστας Κεχαγιάς σημείωσε πως αναμένουν να αυξηθεί η κίνηση από σήμερα και έπειτα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί καθόλου σε θέμα αρνιού, κατσικιού και γαλοπούλας. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στο χοιρινό αλλά για κανέναν άλλο λόγο, είχαν πάρα πολλά χρόνια να το αυξήσουν διότι οι χοιροτρόφοι είναι σε δεινή κατάσταση. Είναι στα 8-85, ευρώ η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής, νωπή από τα χωριά των Σερρών. Αυτές του πτηνοτροφείου είναι πιο φτηνές στα, 5 με 5,5 ευρώ το κιλό. Ο κόσμος έχει επιλογές. Το αρνί και το κατσίκι αν και δεν είναι η εποχή του, είναι σε νορμάλ τιμές, δηλαδή 8,5-9 ευρώ το κιλό. Σε γενικές γραμμές είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

ΚΙΝΗΣΗ

Για την κίνηση είπε ότι «ακόμη δεν έχει ξεκινήσει αλλά πιστεύω ότι το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα- Τρίτη που είναι οι τελευταίες μέρες θα γίνει κάτι. Είμαστε της τελευταίας στιγμής. Πρέπει ο κόσμος να πληρωθεί, να κοιτάξει τις υποχρεώσεις του και στο τέλος να ψωνίσει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αυτό που ζητάει περισσότερο ο κόσμος είναι το χοιρινό. Είναι το παραδοσιακό κρέας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το ρολό, η τηγανιά, τα εξοχικά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ψωνίζει περισσότερο από τα Σούπερ Μάρκετ. Τον κρατάμε στα κρεοπωλεία με τις προσωπικές γνωριμίες, με την ποιότητα και όσο μπορούμε με τις τιμές. Διότι τα μάρκετ μας κάνουν ζημιά με την τιμή. Αλλά εκείνα τα κρέατα είναι αμφιβόλου προελεύσεως. Σαν πρόεδρος αυτό έχω να τονίσω. Να κοιτάζει ο καταναλωτής από πού είναι τα κρέατα. Να εμπιστευτεί το συνοικιακό κρεοπωλείο, να εμπιστευθεί έναν φίλο του, διότι το μάρκετ δυστυχώς δεν ξέρουμε από πού έχει προμηθευτεί όλα τα κρέατά του. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά σε ένα μάρκετ που θα πάω και θα πω ότι το κρέας είναι γαλλικό και ο καταναλωτής δεν θα ρωτήσει ενώ σε μας και λόγω προσωπικής γνωριμίας μας ξεψαχνίζουν, εκεί η κατανάλωση είναι γρήγορη, το παίρνει δεν ρωτάει και φεύγει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, μας κάνουν και παρατηρήσεις και ενημερώσεις, αλλά στα super μάρκετ δυστυχώς το αποφεύγουν τις πιο πολλές φορές. Τις τιμές των μάρκετ δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε. Ο κόσμος πιστεύω πρέπει να γυρίσει πλάτη σε όλα αυτά. Τι έχει μέσα αυτό που είναι τόσο φτηνό; Δεν μπορώ να το διανοηθώ».

ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι «πριν 20 χρόνια ήμασταν 60-65 κρεοπωλεία και τώρα έχουν μείνει 35. Σχεδόν τα μισά. Στην Ελλάδα το 70% των κρεάτων τα εισάγουμε. Απλώς υπάρχουν πολλές κατηγορίες που ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να κοιτάξει από πού θα προμηθευτεί. Υπάρχουν μαγαζιά που κόβουν ακόμα ντόπια. Αλλά έχει μαγαζιά που φέρνουν πάρα πολύ καλό εισαγόμενο κρέας. Το γαλλικό είναι η κορυφή της Ευρώπης. Εμείς βάζουμε ντόπια κρέατα στο μαγαζί μας αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που βάζουν κρέατα πολύ καλά, γαλλικά. Δεν είναι κακό. Αλλά όταν στα μάρκετ είναι από τρίτες χώρες και μη Ευρωπαϊκής Ένωσης και «κοροϊδεύουν» τον πελάτη και από 9,80 το μοσχάρι το πουλάνε 6,50 ευρώ, τότε ο κόσμος στρέφεται προς τα εκεί. Τα ελληνικά κρέατα έχουν την τιρκουάζ σφραγίδα και τα ξένα την κόκκινη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *